Zihin Kirliliği Unutkanlığa ve Hafıza Kaybına Sebep Oluyor   Konuyu açan: safinaz   İlk Mesaj: 02-24-2008 (18:41)   Son Mesaj: 02-24-2008 (18:56)    Cevap: 2    Gösterim: 703  

Ağaç Şeklinde Aç2Beğeni
  • 2 gönderen safinaz

    02-24-2008

    Zihin Kirliliği Unutkanlığa ve Hafıza Kaybına Sebep Oluyor

    Zihin kirliliği unutkanlığa ve hafıza kaybına sebep oluyor

    Hâfızayı zayıf düşüren ve unutmaya sebebiyet veren pek çok illet sıralanabilir. Beyin ve hâfıza üzerinde çalışan uzmanlar, genellikle beynin ihtiyaç duyduğu oksijen, glikoz ve bazı enzimlerin yeterli miktarda sağlanamamasını, stres ve gerginlik gibi sebeplerle beynin enerjisinin hemen tükenmesinden dolayı çalışma akışının düzensizleşmesini, sadece bazı meseleler üzerine yoğunlaşmadan ötürü beynin bir bölümünün âtıl bırakılmasını ve sistemsiz düşünme alışkanlığını hemen akla gelebilecek sebepler olarak saymaktadırlar. Bazen de insanın fizyolojik yapısının ve fizikî durumunun hâfıza zayıflığına yol açabileceğini ve ileri yaşlarda vücut mekanizmasının bazı şubeleri yorgun düştüğü gibi beynin de onlara bağlı olarak bir kısım fonksiyonlarını eda edemez hale gelebileceğini belirtmektedirler.

    Dünden bugüne bazı İslam alimleri, haddinden fazla uykunun beyni hantallaştırdığını, sürekli dolu olan midenin zihne menfi tesir ettiğini, sabah kerahatinde uyumanın ve harama bakmanın da unutkanlığa sebep olduğunu ifade etmişlerdir. Ayrıca, zihin kirliliğinin hâfızayı zayıflattığına inandıkları için mâlâyânî işlerden, faydasız muhaverelerden, çer-çöp sayılabilecek bilgi kırıntılarından ve kontrolsüz hayal kurmaktan uzak kalınması gerektiğini vurgulamışlardır. Hatta, sistemsiz düşünme alışkanlığına yol açabileceği ve zihni işe yaramayan bilgilerle dolduracağı endişesiyle mezar taşlarını okumayı bile mahzurlu görmüşlerdir; mezar taşlarını okumayı âdet edinmenin bugünkü reklam panolarının, araba plakalarının, televizyon ekranlarının ve gazete sayfalarının yaptığı tahribat çeşidinden zararlar verebileceğini düşünmüşlerdir.

    http://ailem.zaman.com.tr/?bl=23&hn=5790

    kipchak ve mhmt bunu beğendiler.



    Zihin Kirliliği Unutkanlığa ve Hafıza Kaybına Sebep Oluyor Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  02-24-2008, 18:50


    paylaşım için sağolun
    mervelove - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) mervelove Ziyaretci

      Permalink - Mesaj no 2  02-24-2008, 18:56


    mervelove´isimli üyeden Alıntı
    paylaşım için sağolun

    Sende sağol,küçük merveTabi tahmin tahmin ettiğim merve isen.
    safinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) safinaz