Bebeğin ilk aşısı anne sütü   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-07-2010 (13:30)   Son Mesaj: 10-07-2010 (13:30)    Cevap: 0    Gösterim: 667  

    10-07-2010

    Bebeğin ilk aşısı anne sütü

    Bebeğin ilk aşısı anne sütü
    Beslenme ve Diyat Uzmanı Nihan Ortaç, ilk anne sütünün bebeğin ilk aşanı olduğunu belirterek, emzirmenin annelere de faydalı olduğunu anlattı.

    Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi Beslenme Ve Diyet Uzmanı Nihan Ortaç Anne sütü doğada sadece annelere armağan edilmiş, ilk 6 ay başka hiçbir yiyeceğe gerek duyulmaksızın bebeğin ihtiyaç duyduğu besin öğelerini karşılayabilecek tek doğal besindir dedi. Anne sütünün bebek için yararları ve uygunluğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış, tüm sağlık otoriteleri tarafından mecburi durumlar haricinde bebeğin "ilk 6 ay sadece anne sütü" ile beslenmesi tavsiye edilmiştir diyen ORTAÇ "Ayrıca emzirme anne ile bebeğin sağlığı üzerinde biyolojik ve psikolojik bir etkiye sahiptir"" dedi İLK ANNE SÜTÜ, BEBEĞİN İLK AŞIDIR

    "Anne doğum yaptıktan sonra bebeğini mutlaka hastanede emzirmeye başlaması gerekmektedir" diyen Ortaç, "Doğumdan sonra ilk 5 gün gelen süt kolostrumdur (ağız sütü). Daha yoğun ve koyu sarı renkteki kolostrum bebeğin ilk aşısı olarak kabul edilir ve 1 damlası bile israf edilmeden mutlaka bebeğe verilmelidir. Bazı çevrelerde kolostrumun "kirli süt" olduğu gibi inanışlarla annenin bebeğe bu sütü vermesi engellenmektedir. Böyle uygulamaların yanlışlığı konusunda halkımızın bilinçlendirilmesi oldukça önemlidir. Kolostrum enfeksiyon ve alerjiden koruyan antikorlar ve akyuvarlar, Sekretuvar IgA, laktoferrin, makrofajlar. T ve B lenfositler gibi antienfektif etmenlerden zengindir. Barsağın olgunlaşmasını sağlayan, alerji ve intolerans gelişmesini önleyen epidermal büyüme faktörlerini içerir. Bilirubinin barsaktan atılmasını sağlayarak doğumdan sonra sıklıkla görülen sarılığın oluşmasını önler. Kolostrum olgun sütten daha fazla oranda protein içerir. Tüm bu nedenlerle kolostrum ayrı bir önem kazanmaktadır""diye belirtti.

    Kolostrumun salgılandığı 5. günden sonra kademeli bir geçişle olgun süte ulaşıldığını ifa eden Ortaç, "Olgun sütün içeriği bebeğin ayına ve emzirmenin süresine göre değişiklik göstererek bebek için en uygun besin olma özelliğini her daim korur"" ifadesini kullandı.

    ANNEYİ DE KORUYOR

    Emzirmenin anne ve bebeğe birçok faydası bulunduğunu hatırlatan Beslenme Ve Diyet Uzmanı Nihan Ortaç, "Emzirme anneyi over kanseri, göğüs kanseri, osteoporoz ve anemiden; bebekleri ise tip 1 diyabet, obezite ve koroner kalp hastalıklarından korumaktadır. Emziren anneler doğum sonrası kilolarından daha sağlıklı ve çabuk kurtulurlar. Emme işlemi bebeğin ağız ve diş gelişimine katkı sağlar. Anne sütü bebek için en ideal besindir çünkü bebeğin ihtiyacı olan besin öğelerini yeterli olarak içermekte, her zaman bebeğe uygun sıcaklıkta ve steril olarak bulunmaktadır. Tüm bu nedenlerle bebeklerimizi ilk 6 ay mutlaka sadece anne sütüyle beslemeliyiz. Bebeklerin mide kapasitelerinin küçüklüğü ve anne sütünün kolay sindirilebilirliği göz önünde bulundurularak en geç 2- 3 saatte bir, günde 8- 12 kez emzirilmeleri gerekmektedir. Emzirme işlemi temiz, uygun sıcaklığın sağlandığı bir ortamda, anne ile bebek arasında göz teması kurularak yapılmalıdır. Böyle bir emzirme işlemi bebeğin fiziksel gelişimine olduğu kadar ruhsal gelişimine de katkı sağlayacaktır. Unutulmamalıdır ki sağlıklı bir nesil için anne sütü şarttır"" şeklinde konuştu.

    ZEDHABER-KONYA





    Bebeğin ilk aşısı anne sütü Yorumları