En sık kullanılan diabet hapı Avrupa'da yasaklandı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-25-2010 (00:29)   Son Mesaj: 09-25-2010 (00:29)    Cevap: 0    Gösterim: 583  

    09-25-2010

    En sık kullanılan diabet hapı Avrupa'da yasaklandı

    En sık kullanılan diabet hapı Avrupa'da yasaklandı
    Avrupa İlaç Kurumu hastaları Avandia için uyardı. Avrupa İlaç Kurumu, ilacın hastalarda kalp krizi ve inme gibi yan etkilere neden olabileceği sonucuna vardı.Dev ilaç şirketi GlaxoSmithKline tarafından 1999'da piyasaya sürülen ilacı, son on yılda en az 2 milyon kişinin kullandığı tahmin ediliyor.

    İngiltere'de ise kalp rahatsızlıklarına yol açabileceği yolunda kaygılar bulunduğu halde, 100 binden fazla hastanın bu ilacı kullandığı belirtiliyor.

    Sağlık riskleri

    Guardian gazetesine göre ilacın kalp krizleri ya da inmeyle bağlantısına ilişkin kanıtlar 2007'den bu yana ortaya çıkmaktaydı.

    Gazete, şirketin ilacın güvenli olduğunu savunduğunu, ama geçen Temmuz ayında ABD'de açılan 10 bin davayı uzlaşma yoluyla sonuca bağlamak için 460 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul ettiğini aktarıyor.

    Avrupa İlaç Kurumu'nun sözcüsü de hastalara çağrıda bulunarak hekimleriyle durumu gözden geçirmelerini ve alternatif ilaç talep etmelerini önerdi.

    Avandia, başlangıçta kalp sorunları bulunan hastalar için riskler içerdiği uyarısıyla piyasaya sürülmüştü.

    Ancak bu uyarı, daha sonra diğer kalp sorunlarını da kapsayacak şekilde genişletildi.

    BBC





    En sık kullanılan diabet hapı Avrupa'da yasaklandı Yorumları