Genetikle oynayanlara hapis cezasi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-17-2009 (19:24)   Son Mesaj: 12-17-2009 (19:24)    Cevap: 0    Gösterim: 1056  

    12-17-2009

    Genetikle oynayanlara hapis cezasi

    Genetikle oynayanlara hapis cezasi
    Biyogüvenlik yasa tasarısı Meclis'e geldi. Genetiği değiştirilmiş ürünler artık etiketinde belirtilecek. GDO'lu ürünlerin girişine, oluşturulacak kurul izin verecek.

    Genetiği değiştirilmiş ürünler etiketinde belirtilecek. İzinsiz GDO'lu ürün getiren ceza alacak. Biyogüvenlik Yasa Tasarısı Meclis'e sevk edildi. İzinsiz GDO kullanımından kaynaklı insan sağlığına zarar verenlere 10 yıla kadar hapis cezası geliyor. Genetiği değiştirilmiş bitki ve hayvan üretenler de 10 yıla kadar hapis, bin 500 günden 2 bin 500 güne kadar adli para cezası uygulanacak. Danıştay, GDO yönetmeliğinin bazı maddelerinin yürütmesini durdurarak, bu konuda yasa çıkarılması gerektiğini karar altına almıştı. İşte, tasarıdaki önemli hükümler:

    GDO ve ürünleri ile ilgili yapılan başvuruların değerlendirilmesi ve diğer görevlerin yürütülmesi için Biyogüvenlik Kurulu oluşturulacak. Kurul, Çevre, Sağlık, Sanayi, Dış Ticaret Müsteşarlığı, üniversite ve meslek örgütleri temsilcilerinden oluşacak

    GDO veya ürünlerinin, ithalatı, ihracatı, deneysel amaçlı serbest bırakılması, piyasaya sürülmesi ile genetiği değiştirilmiş mikroorganizmaların kapalı alanda kullanımına bilimsel esaslara göre yapılacak risk değerlendirmesine göre karar verilecek.

    Risk oluşturmayacağı belirlenen başvurular için verilen kararın geçerlilik süresi 10 yıl olacak. İzin başvurusu Tarım Bakanlığı'na yapılacak. Bakanlık Kurul'a başvuruyu iletecek. 15 gün içinde başvuru sahibine bildirimde bulunacak. Süre 275 günü geçmeyecek. İthalatçının adı, adresi, kullanım amacı, kimlik bilgileri gizli bilgi olarak değerlendirilmeyecek.

    HER GEÇİŞ İÇİN İZİN

    GDO ürünlerinin transit geçişinde her bir geçiş için Bakanlıktan izin alınması zorunlu olacak. Başvuruda bulunan firmadan gıda analizi, zehir oranı, alerji testleri istenebilecek.

    Kapalı alanda araştırma sırasında kazayla çevreye yayılmasına engellemek amacıyla gerekli tedbirler alınacak.




    Genetikle oynayanlara hapis cezasi Yorumları