Peygamberimizin Hurma isareti   Konuyu açan: shevval   İlk Mesaj: 10-28-2009 (02:38)   Son Mesaj: 10-28-2009 (02:38)    Cevap: 0    Gösterim: 984  

    10-28-2009

    Peygamberimizin Hurma isareti

    Peygamberimizin Hurma isareti
    Peygamberimiz hurma ile oruç açmayı buyururken hurmanın bereketini ve vücut için faydalarını işaret etmiş...


    Hadiste “hurma bereketlidir” deniyor. Peygamberimiz hurma ile oruç açmayı buyururken hurmanın bereketini ve vücut için faydalarını işaret etmiş...

    Şeker, demir, magnezyum, fibrin, karbonhidrat zengini hurma kalp damar hastalıklarından kansere, kabızlıktan kansızlığa kadar bir çok hastalığa karşı koruyucu bir besindir. Beyin fonksiyonlarını güçlendirici, göz sinirlerini kuvvetlendirici etkisi özellikleriyle her derde deva bir besindir. İçeriğindeki yüksek demir oranı kansızlığa iyi gelir. İşte böylesine zengin bir besinle oruç açma geleneğinin bedene olan birkaç faydası.

    ÖLÇÜ DİNİMİZİN ÖĞRETİSİ

    Ölçülü olmak dinimizin öğretisidir. Hareketlerimiz, yaptıklarımız kadar yiyip içtiklerimiz için de geçerlidir bu öğreti. Hurmanın tüketimi için de geçerli olacaktır. Çünkü hurmanın yüzde seksen oranında şeker içermesi fazla tüketilmesi halinde kan şekerinin hızla yükselmesine neden olur.

    Bu sebeple orucu bir ya da en fazla iki adet hurma ile bozmak yeterli bir miktar olup fazlasından sakınılmalıdır. Ramazan'da hurma kadar tüm şeker ihtiva eden yiyeceklerin sınırlı tüketilmesi büyük önem taşır.

    BİR PARÇA TATLIDAN ÇOK ŞEY OLUR

    Özellikle çocuklar ve yaşlılar için şeker olduğundan fazla zararlı olabilmektedir. Diyabet hastalarının şekerden kesinlikle uzak durması gerekir. Bir parça tatlıdan ne olur demek çok yanlış bir tutumdur.

    Şekerin zararlarını bir kez daha hatırlatmak yerinde olacaktır.

    Birçok kronik hastalığın oluşma nedenidir. İnce damarları tıkar, kan dolaşımına, kalbe olumsuz etki eder.

    Şeker aşırı insülin salgılanmasına neden olur. Bu da metabolizma ve hormon bozukluklarına neden olur.

    Aşırı şeker tüketimi yüksek miktarlarda insülin salgılanmasına ve yağ hücrelerinde yağ depolanmasına neden olur.

    Şeker obezitenin nedenlerindendir.

    Büyüme hormonunu yavaşlatır.

    ŞEKER İHTİYACI İÇİN KENDİNİZİ KANDIRMAYIN

    Hatırlanması gereken bir önemli noktada iftar sonrası tatlıya ihtiyaç duyduğunuzu gerekçe göstererek kendinizi kandırmamanız gerektiğidir. Unutmayınki yediğiniz çoğu besin maddesi halihazırda şeker barındırmaktadır. Düzenli olarak karbonhidrat alan bir kişide kan şekeri düzeyi sabit tutulmaktadır.

    Tükettiğiniz her gıda, ekmek, pilav vs.. karaciğer tarafından vücudun ihtiyacı olan şekere çevrilmekte ve vücut sistematiği içinde şeker ihtiyacını dengelemektedir Eğer ille de tatlı ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bir iki hurma, kuru kayısı, kuru incir yahut taze meyve tüketmelisiniz.

    İsmail Ağar




    Peygamberimizin Hurma isareti Yorumları