Çocuklarda Davranım Bozukluğu   Konuyu açan: özlem_34   İlk Mesaj: 02-06-2008 (22:01)   Son Mesaj: 11-27-2012 (02:59)    Cevap: 1    Gösterim: 3370  

    02-06-2008

    Çocuklarda Davranım Bozukluğu

    Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Mazlum Çöpür, davranım bozukluğunda temel özelliklerin çocuğun sürekli olarak başkalarının temel haklarına saldırması, yaşına uygun toplumsal değerlere ve kurallara uymaması olduğunu vurgulayarak, bu tür sorunlara sahip ergen ve çocukların sıklıkla saldırganca davranabildiğini söyledi.
    Davranım bozukluğu nedenleri
    Dr. Çöpür, kabadayı, tehdit edici ve alaycı davranışlar gösteren bu çocukların çoğu zaman kavga başlatıp başkalarının yaralanmasına neden olacak araçlar kullanabildiklerini dile getirdi. Dr. Mazlum Çöpür, "Diğer insanlara ve hayvanlara karşı acımasız olabilirler. Eşyalara zarar verebilirler. Hırsızlık, yalan söyleme, evden ve okuldan kaçma davranışları gösterebilirler. Bu bozukluk ikiye ayrılmaktadır.
    1-Çocuklukta başlayan tip: Bu tipte yukarıda özet olarak belirtilen davranışlar on yaşından önce başlar.Çoğunlukla erkeklerde görülür. Başkalarına karşı saldırgandırlar ve arkadaşlık ilişkileri bozuktur. Bu tipte gidiş ikinci tiptekine göre daha kötüdür.Kalıcı davranım bozukluğu ve antisosyal kişilik bozukluğu gelişme ihtimali daha yüksektir.
    2- Ergenlikte başlayan tip: Bu tipte yukarıda belirtilen belirtiler on yaşından sonra ortaya çıkar.Saldırgan davranış daha azdır ve arkadaş ilişkileri daha iyidir. Kalıcı davranım bozukluğu veya antisosyal kişilik bozukluğu gelişme ihtimali daha azdır.
    Bu bozukluk hafif, orta ve ağır olarak üçe ayrılmaktadır.
    * Bu çocuklar diğer insanların arzu, istek ve ihtiyaçlarını umursamazlar.Yaptıkları davranışlardan pişmanlık duymazlar. Engellenme eşikleri düşüktür. Öfke atakları gösterirler. Genelde kendilerine güvenleri düşüktür.
    * Cinsel davranışların erken başlaması, alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımı ile başlayabilir. Davranım bozukluğu nedeni ile okulda ciddi sorunlar yaşarlar.Okuldan atılabilirler .Bu çocuklarda intihar düşüncesi, intihar girişimi, intiharlar beklenenden daha fazladır.
    * Bu çocuklarda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu sıktır.
    Bu bozukluk düşük zeka, diğer öğrenme bozuklukları, anksiyete bozuklukları, duygulanım bozuklukları, madde kullanım bozuklukları ile ilgili olabilir" dedi.
    Davranım bozukluğuna neden olan diğer etkenler
    Dr. Mazlum Çöpür, Anababa tarafından reddedilme, ihmal edilme, huysuz bebeklik dönemi, tutarsız bakım ve eğitim, çocuğa baskı yapılması, fiziksel ve cinsel sömürü, erken dönemde bir kuruma verilme, bakım verenlerin sık sık değişmesi, suçlu çocuk grupları ile arkadaşlık etme, çeşitli ailesel sorunlar (anne babanın ayrılığı, boşanmaları, evlilik çatışmaları) bu bozukluğun gelişiminde rol oynadığını kaydetti. Psikiyatrist Dr. Çöpür, ayrıca, anne babadaki ruhsal sorunlar ile çocuktaki davranım bozukluğu arasında bağlantı olduğunu vurgulayarak, ana- babalarında davranım bozukluğu ve suça yönelim olan çocuklarda daha sık görüldüğünü ifade etti.
    Genetik ve çevresel etkenler
    Bu bozuklukta genetik ve çevresel etkenlerin birlikte rol oynadığına dikkat çeken Psikiyatrist Mazlum Çöpür, "18 yaş altı çocuklarda görülme oranı yaklaşık olarak erkeklerde % 6 kızlarda % 2 oranındadır. Çoğunluğu erişkinlikte düzelir. Bazı çocuklarda ise davranışlar erişkinlik dönemindede devam eder. Bu kimselerde antisosyal kişilik bozukluğu gelişir.Ergenlikte başlayan tipte ve belirtileri hafif olanlar erişkinlikte belirli bir toplumsal ve mesleki uyum gösterebilirler.Çocuklukta başlayanlarda gidiş daha kötüdür.Antisosyal kişilik bozukluğu ve uyuşturucu kullanımı sıktır.Bu çocuklarda ruhsal bozukluk görülme oranı sıktır" diye belirtti.
    Tedavi edilebilir
    Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Mazlum Çöpür, davranım bozukluğunda uygulanan tedavi yöntemlerini şöyle sıraladı;
    - Bireysel psikoterapi,
    - Aile danışmanlığı ve aile tedavisi,
    - İlaç tedavisi ,
    Yöntemleri ile tedavi yapılmaktadır.
    Çocuğunuzun davranım bozukluğu sorunu var mı?
    Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Mazlum Çöpür, çocuğunuzda davranım bozukluğu sorunu olup olmadığını anlamak için dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı.
    - Sık sık yalan söylemeye başladıysa,
    - Evden kaçmaları başladıysa,
    - Sigara, alkol gibi maddeleri kullanmaya başladıysa,
    - Okuldan kaçmaları başladıysa,
    - Hırsızlık yapmaya başladıysa,
    - Başkalarının malına bilerek zarar veriyorsa,
    - Sık sık kavga çıkarıyorsa ve kavgada çeşitli silahlar (bıçak, silah) kullanıyorsa,
    - Hayvanlara eziyet ediyorsa,
    - Fiziksel olarak insanlara eziyet ediyorsa,
    Davranım bozukluğu olabilir.Bu durumda bir uzmana başvurmanızda fayda vardır.Erken müdahale tedavi şansını arttırmaktadır.




    Çocuklarda Davranım Bozukluğu Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  11-27-2012, 02:59

    → Çocuklarda Davranım Bozukluğu


    Çocuk ve ergen psikiyatrisi konu başlıkları hakkında Çocuk Psikiyatr Dr. Gökçe Küçükyazıcı'nın bir makalesini buldum:

    Çocuk Psikiyatrisi bir tıp dalıdır. Hedefi ruhsal açıdan sağlıklı ve mutlu bir çocuk yetiştirilmesi, gençlik ve erişkinlikte psikiyatrik sorunlar, uyum sorunları ve suç oranlarını azaltmaktır.

    Çocuk Psikiyatrisinin başlıca alanı çocuklarda görülen davranış, düşünce, duygu ve bunlarla ilişkili gelişimsel sorunların değerlendirilmesi, tanının konulması ve tedavinin belirlenmesidir. Çocuk ve gençlerde sıklıkla görülen sorunlar; dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, çocuk ve ergen depresyonu, anksiyete bozuklukları, öğrenme bozuklukları, zihinsel yetersizlikler, otizm ve asperger sendromu, uyku bozuklukları, tikler ve takıntılar, yeme bozuklukları, arkadaş ve aile içi sorunlar, uyum bozuklukları, cinsel gelişim ve cinsellikle ilgili sorunlar, ergenlik sorunları gibi başlıklar altında sınıflandırılabilir.

    Çocuk psikiyatrisi ele aldığı konular itibariyle erişkin psikiyatrisi, pediatri, çocuk nörolojisi, psikoloji, pedogoji ve sosyal çalışma ile yoğun ilişki ve iş birliği halindedir. Bu nedenle de çocuk psikiyatristleri sıklıkla çocuk psikologları ve pedagoglarla karıştırılmakta, bu yanılgı bazen doğru kişiye temasa geçilmemesine ve çocukların tedavisinin gecikmesine, veya sorunun çözülmesinde yetersiz kalınmasına sebep olmaktadır. Bu konuda ailelerin bilinçlenmeleri ve çocukları hakkında doğru bilgiye ulaşmaları konusunda çocuk psikiyatristlerine başvurmaları doğru olacaktır. Çocuk psikiyatristi, çocuğa ya da gence gereken en doğru yaklaşımı sergileyerek, terapi ya da medikal destek ile aileye gerekli desteği sağlayacaktır.

    Uzm. Dr. Gökçe Küçükyazıcı
    Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
    Kaynak: Dikkat Eksikliği | DEHB | Pedagog | Çocuk Gelişimi | Çocuk Psikiyatri