Erkekler depresyonu gizliyor   Konuyu açan: beyza   İlk Mesaj: 03-31-2009 (20:31)   Son Mesaj: 03-31-2009 (20:31)    Cevap: 0    Gösterim: 761  

    03-31-2009

    Erkekler depresyonu gizliyor

    Kadınlarda daha sık rastlanıyor gibi görülse de depresyon erkeklerde de çok yaygın.
    Sadece belirti vermiyorlar. Kadınlar bu süreci ağlayarak geçirirken erkekler çok daha tehlikeli yollara başvuruyor...

    Araştırmalara göre kadınlar, erkeklere oranla iki kat daha fazla depresyona yakalanıyorlar. Bunun da sebebi daha çok hormonal değişiklikler. Diğer taraftan toplumumuzda erkeklere depresyon tanısı konma oranının çok düşük olduğu da bir gerçek. Psikiyatri hekimleri dışında herhangi bir hekimin yüzde 70 oranında bu tanıyı koymada yanıldığı görülebiliyor. Kadınlar depresyonlarını uluorta yaşayabilme cesaretini hatta kullandıkları ilaçları birbirlerine anlatırken erkekler içlerine kapanıp, herkesten gizliyor ve 'riski seçiyor'.
    ZAYIFLIK GÖSTERGESİ TRİBİ

    "Depresyon akla ilk gelen zayıflık oluyor ve Türk erkeği bu durumu kendisine yakıştıramıyor. Toplumumuzda yaygın olan 'erkek adam ağlamaz, erkek adam üzülmez' gibi dayatmalar erkeklerin depresyonu kabullenmesine ve hekime gitmesine engel oluyor. Depresyon belirtileri erkekte farklı şekilde görülebiliyor. Erkek kendini kötü ya da güvensiz hissettiği zaman yine aynı dayatmalar nedeniyle etrafından yardım istemiyor. Bunun yerine etrafına öfke gösteriyor. Çünkü sinirli ve gergin olmak toplumda bir erkek için kabul edilen davranışlar."

    ÖRTÜLÜ YA DA MASKELİ

    "Erkeklerde, maskeli ya da örtülü depresyon var. Erkekler genelde sinirlilik, kendine güven kaybı gibi şikayetleri hissettikleri zaman riskli davranışlara giriyorlar. Riskli spor yapmak, riskli araba kullanmak, evlilik dışı veya riskli ilişkiye girmek gibi davranışlar sergileyebiliyorlar. Erkek ancak bu tip davranışlar ilerler ve kötü bir noktaya gelirse yardım alıyor. Ancak tedavi için oldukça geç kalınmış oluyor ve iyileşme kadınlara göre daha uzun sürüyor."

    KALP KRİZİNİ ARTIRAN ETKEN

    "Erkeklerde fiziksel yakınmaların altında depresyona çok fazla rastlanılıyor. Mesela hipertansiyon, prostat, baş ağrısı gibi sağlık sorunları yaşayan, eklem ağrıları olduğunu düşünen erkeklerin bu şikayetlerinin altından depresyon çıkabiliyor. Erkeklerde depresyonun kalp hastalıklarını artıran çok önemli bir etken olması da önemli bir nokta. Kadınlarla karşılaştırıldığında erkeklerde kalp hastalığından ölme riski daha fazla."

    BUGÜN




    Erkekler depresyonu gizliyor Yorumları