Günde Kaç Bardak sıvı?   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-24-2008 (02:20)   Son Mesaj: 05-04-2011 (17:39)    Cevap: 2    Gösterim: 4434  

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen alptraum

    11-24-2008

    Günde Kaç Bardak sıvı?

    Terleme ile birlikte vücut birçok mineral kaybeder. Enerjik olmak için bolca sıvı almanız çok önemli.


    Herhangi bir sporcuya, "En çok ne içersiniz?" diye sorulsa, cevabı büyük bir ihtimalle 'su' olurdu. Spor yapan, daha doğrusu bol miktarda enerji sarf eden tüm insanların en dikkat ettiği husus; bol miktarda sıvı almaktır. Yaz aylarında bu ihtiyaç daha da artar. Çünkü sıcaklarda vücut her zamankinden daha çok terler ve normalde günde yaklaşık 2.5 litre sıvı kaybetme oranı 3 - 4 misli artabilir. Terlemeyle birlikte insan birçok değerli mineral de kaybeder. Bu kayıp bol sıvı içilerek telafi edilmediği takdirde ise kişilerde konsantrasyon eksikliği, yorgunluk, kaslarda kramp veya mide bulantısı gibi rahatsızlıklar görülebilir.
    Ne zaman sıvı tüketmeli? Zamanlama çok önemli. Çünkü buna bağlı olarak enerjinizi artırabilir veya azaltabilirsiniz. Ne kadar içmeliyiz?

    Günde 1.5 - 2 litre normal koşullar altındaki ihtiyacınızı karşılar.
    Günde 2.5 - 3 litre düzenli spor / fitness yapanların ihtiyacıdır.
    Günde 3 - 4 litre en az 2 saat spor yapanlar için şart.
    Spordan önce:
    Başlamadan yarım saat kadar önce 'depoyu doldurun' ve en fazla yarım litre sıvı alın.
    Spor sırasında:
    Bir saatten fazla faal olanlar ara sıra mola verip su (veya başka bir sıvı) içmeli. Uzmanlar 0.5 -1 litre arasında bir miktar tavsiye ediyor. Hepsini bir defada değil, azar azar içmek gerekiyor. Spor süresi bir saati geçmiyorsa, sonunda içmek de makul.
    Spordan sonra:
    Hareketli olan insanlar için su şişesini elinden düşürmemek nerdeyse bir kural. Özellikle sıkı bir sporun ardından vücudun kaybettiği gücü geri kazanmaya ihtiyacı var. En az 1 litre su / sıvı azar azar alınmalı.
    Bunlara dikkat
    İçecekler konusunda titiz davranmalısınız. Damak zevkinize hitap eden her sıvı, ne yazık ki aynı zamanda sağlıklı olmuyor.
    Buz gibi soğuk içecekler mide ve bağırsakları rahatsız eder, enerjinizi azaltır.
    Kafein, şeker veya alkol içeren içecekler spor sırasında tabu. Çünkü susuzluğu artırırlar.
    Meyve suları ise midede çok uzun süre kaldığı için susuzluğu gidermez.
    Spor sırasında süt veya sütlü içecekler de önerilmiyor. Çünkü bunlardaki protein ve yağ sindirimi zorlaştırıyor.
    En gözde enerji içecekleri

    - Susuzluğun en iyi çözümü kesinlikle sudur. Fakat içeceğiniz suyu seçerken şişenin üzerinde bulunan magnezyum, kalsiyum, potasyum ve sodyum değerlerine dikkat edin.
    - Elma suyu ve soda karışımı serinletici, lezzetli ve bol vitaminli bir enerji içeceğidir. Elma suyu / soda için en ideal oran 1:3'tür. Yani az elma suyu, bol soda. Elmanın yerini portakal veya multi - vitamin meyve suları da alabilir.
    - Soğuk meyve veya bitki çayları da değişik bir alternatif. Özellikle de bunları tatlandırmak için şeker yerine bal kullanabilirsiniz. Spora başlamadan önce ballı yeşil çayınızı hazırlayıp soğumaya bırakın, daha sonra da tadını çıkarın.
    - Hazır enerji içecekleri ise daha çok sporcuların tercihi. Bunların içinde bol miktarda vitamin ve mineral bulunuyor. Fakat bu içecekleri ancak çok uzun süreli, en az 3 saat spor yapanların tüketmesi tavsiye ediliyor.
    - Ülkemizin en gözde ve vazgeçilmez içeceklerinden biri olan ayran da lezzetli bir seçenek. Düşük kalorili, üstelik potasyum ve kalsiyum açısından da zengin. Ayrıca krem kıvamıyla hem susuzluğu gideriyor hem de ferahlık veriyor. [/COLOR]

    milliyet.com.tr

    ulkuduysak bunu beğendi.



    Günde Kaç Bardak sıvı? Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  11-24-2008, 20:48


    Benim de favaorimdir su...
    Su hem kilo vermede yardımcı olur sindirim hem de sistemizin çalışmasında,vücudumuzdaki toksinleri atmamızda ve cildimizin güzelliği açısından çok önem arz eder.
    Ancak terlemeyle oranılı olarak su isteğimiz artar.Bu yüzden yaz aylarında su içmek ihtiyaçken,kış aylarında bazen su içmek aklımıza bile gelmez.Kışın da çok kilo alınıyor
    safinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) safinaz

      Permalink - Mesaj no 2  05-04-2011, 17:39

    yarım litre süt kaç bardak eder


    Alıntı:
    yarim litre sut kac bardak eder-Günde Kaç Bardak sıvı?

    yarim litre süt kaç bardak eder
    Misafir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Misafir Ziyaretci