Vücudu sonbahara hazırlamak şart   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 09-22-2013 (22:15)   Son Mesaj: 10-11-2018 (13:49)    Cevap: 1    Gösterim: 982  

    09-22-2013

    Vücudu sonbahara hazırlamak şart

    Vücudu sonbahara hazırlamak şart
    Vücudu sonbahara hazırlamak şart

    Yaz mevsiminin sıcak günlerinin ardından sonbaharın etkisiyle hava sıcaklıklarındaki düşüşün hissedilmeye başlandığı şu günler, hastalıklara da davetiye çıkarıyor.

    Yaz mevsiminin sıcak günlerinin ardından sonbaharın etkisiyle hava sıcaklıklarındaki düşüşün hissedilmeye başlandığı şu günler, hastalıklara da davetiye çıkarıyor. Ani hava değişimleri, kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunma zorunluluğu özellikle solunum yollarını olumsuz etkiliyor. Yüksek sıcaklıklara alışan vücut metabolizmasını, havaların soğumaya başlaması ile birlikte sonbahara hazırlamak gerekiyor.

    Sonbaharda hayatı düzene sokmak gerektiğini belirten Memorial Diyarbakır Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Dr. Işıl Turan Turan, "Uyku saatini düzene sokmak, yeterli ve kaliteli uyku uyumak, vücut direnci üzerinde olumlu etki yapar. Düzensiz ya da yetersiz uyku, ertesi gün kişinin kendini yorgun hissetmesine ve konsantrasyon eksikliğine neden olur. Bu durum iş ve özel yaşama da yansıyarak, verim almayı engeller. Uykusuzluk, kişinin anlama kapasitesini düşürerek fiziksel aktivitelerinin de kısıtlanmasına neden olduğundan, ruh ve beden sağlığı için uyku düzenine önem verilmesi gerekir." dedi.

    SPORU YAŞAM TARZINA DÖNÜŞTÜRÜN

    Sonbahar ve kış aylarında yaza göre dışarıda geçirilen sürenin daha az olduğunu belirten Turan, bu dönemde fiziksel aktivite ve hareketliliğin azalacağını dile getirdi. Bunun da tüketilen besinlerin hazmını zorlaştıracağını kaydeden Turan, "Şişkinlik kabızlık gibi şikayetler de bu nedenle özellikle kış aylarında artmaktadır. Bunu engelleyebilmek içinde her zaman önerilen bol sıvı ve sebze tüketimi çok önemlidir. Ayrıca spor hayat tarzı haline getirilmelidir. Haftanın üç günü egzersiz ve spor yapmaya özel zaman ayırmak çok yararlı olacaktır. Kişi spor yaparak hem sağlığını koruyacak hem de enerjisini daima yüksek tutarak kendini zinde hissedecektir." dedi.

    SONBAHAR HASTALIKLARINA KARŞI ÖNLEM ALIN

    Sonbaharda havanın soğumasıyla birlikte birçok hastalığın ortaya çıktığını ifade eden Turan,
    bağışıklık sistemi zayıf olan çocukların da soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarına yakalandığını dile getirdi. Turan, şunları anlattı: "Isı dengesinin tam olarak bulunmadığı sonbahar dönemi hava koşullarında; nezle, grip, soğuk algınlığı hatta zatürre gibi hastalıklardan korunmak için özellikle beslenme ve giyime dikkat edilmelidir. Grip; inflüenza virüsünün solunum yoluyla insan vücuduna girmesiyle özellikle sonbahar sonu ve kış başında salgınlara neden olan bir enfeksiyondur. Korunmak için ekim ve kasım aylarında uygun kişilere aşı önerilebilir. Bunun yanında bol C vitamini alınması ve insanlarla yakın temastan olabildiğince kaçınılması riskleri en aza indirecektir. Hasta olmadan alınacak önlemler, hastalığın tedavisinden çok daha önemlidir. "

    POLENLERE KARŞI DIŞARIDA VAKİT GEÇİRMEYİN

    Sonbaharda ortaya çıkan polenlerin alerjik kişilerin hastalıklarının alevlenmesine yol açabildiği uyarısında bulunan Turan, "Bu nedenle polen alerjisi olan kişilerin açık havada mümkün olduğunca zaman geçirmemeleri ve doktor kontrolünde bu dönemi geçirmeleri çok önemlidir. Sonbahardaki hava değişimi bazı kişilerde de cilt sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden cilt temiz tutulmalı ve gerekli hallerde mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır." şeklinde konuştu.

    Kaynak: CİHAN





    Vücudu sonbahara hazırlamak şart Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  10-11-2018, 13:49

    → Vücudu sonbahara hazırlamak şart


    Mevsimsel geçiş çok kötü oluyor. Bir hafta insanı süründürüyor resmen. Ne yerseniz ne içerseniz için. Mevsim başında bu hastalığı atlatmak faydalı olabiliyor ama...