'Mikrodalga fırınlar korkulacak cihazlar değil'   Konuyu açan: Sondakika   İlk Mesaj: 09-02-2013 (22:17)   Son Mesaj: 09-02-2013 (22:17)    Cevap: 0    Gösterim: 668  

    09-02-2013

    'Mikrodalga fırınlar korkulacak cihazlar değil'

    'Mikrodalga fırınlar korkulacak cihazlar değil'
    'Mikrodalga fırınlar korkulacak cihazlar değil'

    İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, mikrodalga fırınların, insan sağlığı bakımından hiçbir zararı bulunmadığını belirterek, "Bu fırınların zararlı olduğu yönündeki görüşler tamamen bir şehir efsanesidir" dedi.

    İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, mikrodalga fırınların, insan sağlığı bakımından hiçbir zararı bulunmadığını belirterek, "Bu fırınların zararlı olduğu yönündeki görüşler tamamen bir şehir efsanesidir" dedi. Kalkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında yıllardır mikrodalga fırınların sağlığa zararlı olduğu yönünde inanış bulunduğunu hatırlattı.

    Bu cihazların, kapalı sistemde özel bir frekansla sadece suyu ısıttığını belirten Kalkan, şöyle devam etti: "Suyun belli bir elektriksel özeliği var. Onu kendi ekseni etrafında çevirerek enerjiyi alır. Bir tabak içinde pilavı fırına koyarsanız, pilavın içindeki suyu ısıtır. Tabak soğuk kalır. Sadece onu ısıtır, enerji ziyanlığını önler. Eti mangala koyarsınız bir tarafı yanar, diğer tarafı çiğ kalır ve pişirmek için çevirmek zorunda kalırsınız. Halbuki mikrodalga fırında her tarafı aynı anda ısınır."

    Mikrodalga fırınların, enerji tasarrufu sağladığına değinen Kalkan, yaptığı işin sadece yiyeceği ısıtmak olduğunu vurguladı. Bu cihazların hiçbir zararı bulunmadığını anlatan Kalkan, "Mikrodalga fırınlarda, son derece sıkı emniyet tedbirleriyle bir cep telefonunun yaydığı ışımanın bile çok altında dışarıya sızma var. Mikrodalga fırınlar korkulacak cihazlar değil, hiçbir zararı yok. Ben de kullanıyorum. Zararlı olsa kullanmam. Bu kadar net" diye konuştu. Kalkan, internet ortamında doğru bilgilerin yanı sıra bir yığın yanlış bilgi bulunduğuna dikkati çekerek, mikrodalga fırınların zararlı olduğuna ilişkin yazıların en fazla bu mecrada görüldüğünü belirtti.

    İnternetteki, "Aman mikrodalga ile su ısıtın, yemek pişirmeyin" gibi bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini savunan Kalkan, şunları kaydetti: "Niye mikrodalga ile yemek pişirmeyelim? Amaç, zararlı bakterileri ortadan kaldırmak değil mi? Bu da onu yapıyor. Hangi zararı gösterilmiş bugüne kadar? Yok böyle bir şey. Bu fırınların zararlı olduğu yönündeki görüşler tamamen bir şehir efsanesidir. Son derece az enerji harcıyor. Bir şey zararlıysa zararını söylemekten çekinmem. Çünkü beni de ilgilendiriyor. En zararlı olan şey, yanlış bilgileri ortaya saçmak."

    Kaynak: AA





    'Mikrodalga fırınlar korkulacak cihazlar değil' Yorumları