Anne karnındaki bebeği, kendi idrarı koruyor   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 09-02-2013 (19:16)   Son Mesaj: 09-02-2013 (19:16)    Cevap: 0    Gösterim: 621  

    09-02-2013

    Anne karnındaki bebeği, kendi idrarı koruyor

    Anne karnındaki bebeği, kendi idrarı koruyor
    Anne karnındaki bebeği, kendi idrarı koruyor

    Gebeliğin ikinci döneminde bebeğin yaptığı idrar anlamına gelen amnion sıvısının, içilen sudan daha temiz olduğu, enfeksiyonlara karşı da koruyucu etkisinin bulunduğu bildirildi.

    Gebeliğin ikinci döneminde bebeğin yaptığı idrar anlamına gelen amnion sıvısının, içilen sudan daha temiz olduğu, enfeksiyonlara karşı da koruyucu etkisinin bulunduğu bildirildi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amnion sıvısının rahim içerisinde bebeğin etrafındaki sıvı olduğunu söyledi.

    Bu sıvının tamamına yakınının gebeliğin ikinci döneminde bebeğin yaptığı idrardan oluştuğunu ifade eden Acar, "Yani çocuğun kendi idrarıdır ve içtiğimiz sudan daha temizdir. Enfeksiyonlara karşı da bebeği korur" dedi.

    Bebeğin artık maddelerinin temizliğinin anne dolaşımıyla sağlandığını dile getiren Acar, şunları kaydetti:

    "Gebeliğin ilk 3 ayında amnion sıvısı annenin kanının sıvı kısmından süzülerek gebelik kesesi içinde birikir. Gebelik büyüdükçe bebeğin cildinden süzülen vücut sıvıları da önemli katkı sağlar. Anne karnında bebek aynı zamanda bu suyu yutar, mide ve bağırsaklar yoluyla emilen sıvı, bebeğin kanına karışır. Daha sonra bebek, böbrekleri vasıtasıyla idrar yapar ve böylece bu tekrar amnion sıvısına katılır Ancak bu idrarda üre bulunmaz. Amnion sıvısının diğer önemli kaynakları, bebeğin eşinin (plasenta) bebek tarafındaki yüzünden, bebeğin akciğerlerinden ve göbek kordonundan süzülen vücut sıvılarıdır."

    Acar, amnion sıvısının yeterli olmadığı durumlarda bebeğin anne karnında canlı kalsa bile doğunca yaşama kabiliyetinin olmayacağına dikkati çekerek, sıvının fazlalığının da ciddi problemlere yol açabileceğini belirtti.

    Amnion sıvısının hem azlığının hem de çokluğunun bebekte ciddi hasarlara neden olabileceğinin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Acar, bu nedenle tüm anne adaylarına düzenli şekilde gebelik kontrollerine devam etmeleri önerisinde bulundu.

    Kaynak: AA





    Anne karnındaki bebeği, kendi idrarı koruyor Yorumları