Çocuğunuzla AVM yerine parka gidin   Konuyu açan: Gündemci   İlk Mesaj: 08-19-2013 (18:24)   Son Mesaj: 08-19-2013 (18:24)    Cevap: 0    Gösterim: 758  

    08-19-2013

    Çocuğunuzla AVM yerine parka gidin

    Çocuğunuzla AVM yerine parka gidin
    Çocuğunuzla AVM yerine parka gidin

    Yaz mevsiminde çocuğu olan ailelere öneriler sunan İzmir Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Görevlisi Tüba Küçük Doğaroğlu, "Klima serinliğine aldanmayın, çocuğunuzla parklara, doğa yürüyüşlerine çıkın." dedi.

    Yaz mevsiminde çocuğu olan ailelere öneriler sunan İzmir Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Görevlisi Tüba Küçük Doğaroğlu, "Klima serinliğine aldanmayın, çocuğunuzla parklara, doğa yürüyüşlerine çıkın." dedi. İzmir Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Görevlisi Tüba Küçük Doğaroğlu, anne babalar için yaz aylarına özel önemli tavsiyelerde bulundu. Dikkat edilmesi gereken en önemli şeyin, anne babalar ile çocukların hayatı paylaşmaları olduğunu söyleyen Doğaroğlu, tavsiyelerine yapılmaması gerekenlerden başladı. "Alışveriş merkezlerinin klima serinliğine yenilip kapalı duvarlar arasında sıkışmamalı, evlerde bilgisayar ve televizyon başında oturup kalmamalı." diyen Doğaroğlu, çocuklara seve seve yapacakları, üstesinden kolaylıkla gelebilecekleri küçük sorumluluklar verilmesinin faydalı olacağını söyledi. Doğaroğlu, şu tavsiyelerde bulundu: "Sabah ve akşam gelen yaz serinliğinde çocuklarla birlikte doğaya karışmalı. Bisiklet sürülmeli, kuşlara yem atılmalı, denize yakınsanız martıları da unutmamalı. Çocuğunuzla birlikte sokak kedi ve köpekleri için kapı önüne, kuşlar için pencere önüne bir kap su konmalı ve hayvanların ihtiyaçları onlara anlatılmalı. Belki de bu yaz için çocukların sorumluluğu doğayı, doğadaki canlıları korumak olmalı."

    ÇOCUĞUNUZUN HAYATINA DAHİL OLUN

    Anne babaların yapması gereken en önemli şeyin, çocuklarının hayatına dahil olmak olduğunu belirten Doğaroğlu, "Anne babalar çocuğun sınırsız hayal gücüne eşlik etmeli, oyunlarına sonuna kadar katılmalı, onun liderliğini takip etmeli, kurallarına uymalı. Tatilde birlikte kumdan kaleler yapılmalı, köyde bağa bahçeye birlikte çıkılmalı, birlikte kuş resimleri yapmalı." dedi.

    Çocukların hangi özelliklere sahip olurlarsa olsunlar oyun oynarken eğlendikleri kadar öğrendiklerinin de unutulmaması gerektiğini vurgulayan Doğaroğlu şu önerilerini dile getirdi: "Çocuklarınızın hayatları ev ve özel eğitim merkezi arasında geçmemeli. Dünya yaşadıkça öğrenilecek bir yer. Özel ihtiyacı ne olursa olsun, işitme engeli olsun, otizmi olsun, fiziksel engeli olsun, down sendromu olsun, zihinsel yetersizliği olsun hiç fark etmez. Çocukları almalı ve evden çıkıp dışarıdaki hayatla buluşturmalı. Sizler çocuklarınızla dışarıda oldukça dışarıdakiler sizlerle daha çok tanışmalı, kaynaşmalı, fark etmeli, haklarınıza saygı duymalı. Çocukları parka götürmeli, hem de engelli bireyler için özel düzenlenmiş yerlere değil. Doğrudan bütün çocuklar için yapılmış parklara götürmeli, farklı arkadaşları olmalı, tanışma fırsatı yakalamalı."

    Normal gelişim gösteren çocukların ailelerine de seslenen Doğaroğlu, çocukları bazı özel ihtiyaçları olan arkadaşları ile tanıştırmanın farkındalıkları artıran, empati becerilerini daha çok geliştiren bir etkinlik olduğunu söyledi.

    Kaynak: CİHAN





    Çocuğunuzla AVM yerine parka gidin Yorumları