Suni kalple yaşama tutunuyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 07-05-2013 (18:13)   Son Mesaj: 07-05-2013 (18:13)    Cevap: 0    Gösterim: 637  

    07-05-2013

    Suni kalple yaşama tutunuyor

    Suni kalple yaşama tutunuyor
    Suni kalple yaşama tutunuyor

    Geçirdiği 3 kalp krizinin ardından kalp yetmeliği yaşayan Cabir Demirbaş, 1 yıl önce kalbine takılan suni (yapay) kalp cihazı ile hayatını sürdürüyor.

    Geçirdiği 3 kalp krizinin ardından kalp yetmeliği yaşayan Cabir Demirbaş, 1 yıl önce kalbine takılan suni (yapay) kalp cihazı ile hayatını sürdürüyor. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde düzenlenen basın toplantısı ile kalp nakli bekleyen ancak sıra gelme ihtimali düşük olan hastalar için yapay kalp cihazının önemi anlatıldı. AÜ Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Bayezid, kalp yetmezliği olan hastaların ölüm riskinin yüksek olduğunu belirtti. Türkiye'de yaklaşık 5 bin kişide kalp yetmezliği bulunduğunu, bunlardan da 350 kişinin organ bekleme listesinde olduğunu kaydeden Bayezid, ?Bu 350 hastadan da yılda ancak 80 tanesine kalp nakli yapılabilmektedir. Birçok hasta organ beklerken hayatını kaybetmektedir. Yeterli organ olmadığı için bu hastaları hayatta tutabilecek tek kurtuluş yolu suni kalp cihazlarıdır.? şeklinde konuştu.

    İstanbul'da yaşayan 52 yaşındaki Cabir Demirbaş da suni kalp cihazı ile yaşayan, kalp yetmezliği olan hastalardan biri. AÜ Tıp Fakültesi'nde tam 1 yıl 10 gün önce takılan yapay kalp ile yaşamını normal seyrinde yaşadığını ifade eden Demirbaş, ?Umutların sona erdiği dönemde yapay kalple hayata yeniden ‘merhaba' dedim, ameliyattan 3-4 ay sonra da normal hayatıma döndüm.? dedi. İlk kalp krizini 32 yaşında geçirdiğini aktaran Demirbaş, 9 yılda 3 kez kriz geçirdiğini ve son krizin ardından kalp yetmezliğini yaşamaya başladığını bildirdi. İstanbul'daki bir doktorun önerisi ile AÜ Tıp Fakültesi'ne geldiğini belirten Demirbaş, kalp nakli bekleyen hastalara, özellikle de spor yapan ve hareketli olan kişilere yapay kalp cihazını önerdi.

    Cihaz hakkında bilgi veren Prof. Dr. Bayezid, ?Bunlar kalbin apex dediğimiz kısmına yerleştirilen 140 gram ağırlığında ve dakikada 7 litre kan pompalayabilen cihazlardır. Yapay kalp cihazı sadece 1,5 kiloluk bel çantası ve pilleriyle hasta konforlu ve aktif bir şekilde yaşamını sürdürebiliyor.? ifadelerine yer verdi. Cihazın maliyetinin 200 bin lirayı bulduğunu kaydeden Beyazid, cihazın maliyet verimliliği olduğunu, takılmaması durumunda daha çok maliyet oluşacağını söyledi. Cihazı kullananların sayısının da her yıl arttığını belirten Bayezid, bu tedaviyi uygulayan hastaların hayatta kalma olasılıklarının yüzde 90 arttığını kaydetti. Cihaz takılan hastaların kanı sulandırıcı ilaç dışında, ilaç kullanmayı bıraktıklarını ifade eden Beyazid, AÜ'de son iki yılda 57 hastaya suni kalp cihazı taktıklarını söyledi.

    Kaynak: CİHAN





    Suni kalple yaşama tutunuyor Yorumları