İçişleri Bakanlığı'ndan 12 şehre 'acil' müjdesi   Konuyu açan: Gündemci   İlk Mesaj: 06-21-2013 (18:19)   Son Mesaj: 06-21-2013 (18:19)    Cevap: 0    Gösterim: 579  

    06-21-2013

    İçişleri Bakanlığı'ndan 12 şehre 'acil' müjdesi

    İçişleri Bakanlığı'ndan 12 şehre 'acil' müjdesi
    İçişleri Bakanlığı'ndan 12 şehre 'acil' müjdesi

    İçişleri Bakanlığının koordinasyonunda yürütülen, acil çağrı için tek numaranın kullanılmasını öngören ve Antalya, Isparta ile Aksaray'da pilot uygulanan "Acil Çağrı Merkezleri Projesi", yıl sonuna kadar bu illerde de uygulanacak.

    İçişleri Bakanlığının koordinasyonunda yürütülen, acil çağrı için tek numaranın kullanılmasını öngören ve Antalya, Isparta ile Aksaray'da pilot uygulanan "Acil Çağrı Merkezleri Projesi", yıl sonuna kadar bu illerde de uygulanacak. Proje, Kırıkkale, Kırşehir, Niğde, Karaman, Mersin, Konya, Afyonkarahisar, Denizli ve Burdur'da da hayata geçirilecek.

    Acil Çağrı Merkezi'nde sağlık, itfaiye, jandarma, polis ve gerekli görülen diğer birimler aynı mekanda görev yapıyor. Numarası 112olan çağrı merkezinde olayların takibi ve koordinasyonu tek merkezden sağlanıyor. Böylece acil çağrı yapılması gereken durumlarda tek bir numaranın aranması yeterli oluyor.

    Projenin pilot uygulaması Antalya'nın ardından Isparta ve Aksaray'da da hayata geçti. Projenin yıl sonuna kadar Kırıkkale, Kırşehir, Niğde, Karaman, Mersin, Konya, Afyonkarahisar, Denizli ve Burdur'da da uygulanması hedefleniyor.

    Projenin 5 yıl içinde tüm yurtta uygulanması planlanıyor. Ayrıca aralarında Ankara, İzmir Eskişehir'in de bulunduğu 24 ilde çağrı merkezi binasının yapımında kullanılmak üzere ödenek aktarıldı. Ankara, Hatay, Kocaeli, Kahramanmaraş, Trabzon ve Yalova'da çağrı merkezi binalarının inşası tamamlandı. Proje kapsamında bugüne kadar 105 milyon 671 bin lirada harcama yapıldı.

    Koordinasyon sorunu ortadan kalkacak

    Türkiye'de acil durumlarda vatandaşların arayacağı çok sayıda numara bulunuyor. Bazı durumlarda polis, ambulans ve itfaiye arasında koordinasyon sorunu yaşanıyor. Bazı kazalarda olay yerine gelen sağlık ekipleri, araçta sıkışan yaralının çıkarılması için itfaiye ekiplerini bekliyor. Yangın anında itfaiyeye haber veren vatandaşlar, bazen sağlık ekibini çağırmayı unutuyor, sağlık ekipleri olay yerine geç geliyor. Sistem sayesinde bu birimler arasında koordinasyon sorunun da ortadan kalkacağı belirtiliyor.

    Avrupa Acil Numaralar Derneğinin toplantısı Antalya'da

    Öte yandan Avrupa Acil Numaralar Derneğinin toplantısı Antalya'da yapılacak. 27-28 Haziran'daki "Türkiye'de 112 İçin Yuvarlak Masa Toplantısı"nda acil çağrı merkezleriyle ilgili gelişmeler tartışılacak.

    Yurt dışından gelecek konuklarla Avrupa'daki en iyi uygulamalar ve uluslararası deneyimler görüşülecek. Toplantıda, acil hizmetlerinin işleyişiyle ilgili zorluklarla mücadele için bazı ilham ve stratejik vizyonların paylaşılması amaçlanıyor.

    Kaynak: AA





    İçişleri Bakanlığı'ndan 12 şehre 'acil' müjdesi Yorumları