Terliyken başa soğuk su dökmeyin!   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 06-09-2013 (18:15)   Son Mesaj: 06-09-2013 (18:15)    Cevap: 0    Gösterim: 643  

    06-09-2013

    Terliyken başa soğuk su dökmeyin!

    Terliyken başa soğuk su dökmeyin!
    Terliyken başa soğuk su dökmeyin!

    Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Opr. Dr. Hasan Arkan, yaz sıcaklarında serinlemek için terlemiş bir yüze soğuk veya buzlu su dökülmesinin yüz felcine sebep olabileceğini söyledi.

    Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Opr. Dr. Hasan Arkan, yaz sıcaklarında serinlemek için terlemiş bir yüze soğuk veya buzlu su dökülmesinin yüz felcine sebep olabileceğini söyledi. Arkan, yüz felcinin bir çok sebebe bağlı olduğunu belirterek, ani ısı değişimlerinin de yüz felcini tetikleyebileceğini dile getirdi. Yaz aylarında serinlemek için başa soğuk su döküldüğünü, bunun yanlış olduğunu vurgulayan Arkan, ?Nasıl ki soğuk kış günlerinde kaplıca, hamam ve saunadan terli çıkmak yüz felcini tetiklerse, yaz aylarında da terlemiş bir yüze buz gibi su veya buzlu su dökmek aynı etkiyi yapar. Ani ısı değişikliklerine maruz kalmak riski artırır. Özellikle yaz aylarında başa soğuk su dökme sonucu çok sayıda yüz felci vakaları görüyoruz. Kesinlikle baş ve yüz terliyken kafanıza soğuk su dökmeyin.? uyarısında bulunuyor.

    Yaz aylarında terlemenin kaçınılmaz olduğunu, terlemenin vücudun ısı dengesini sağlaması için hayati önem taşıdığını vurgulayan Arkan, başa su dökmenin de çok kısa bir serinlik sağlayabileceğini, bunun için büyük bir sağlık riskine girmenin doğru olmadığının altını çiziyor. Yaz aylarında başı sürekli ıslatanın sinüzit hastalığında yol açabileceğini kaydeden Arkan, ?Ayrıca bu uygulama sinüzit hastaları için çok daha fazla tehlikeli. Çünkü sinüzite azdırabilir. Sinüzit hastaları asla başı ıslak gezmemeli ve hemen saçını kurulamalı.? diyor.

    KLİMAYI 24 DERECEDEN AZA İNDİRMEMELİ

    Klimalı ortamlarda çalışanları da uyaran Arkan, dışarıdan gelip terli halde klimalı ortama girilmesinin de yüz felci riskini artırdığını dile getirerek şu önerilerde bulunuyor: ?Eğer dışarıdan gelip terlemişsek hemen klimalı ortama girmek yerine, biraz beklemeliyiz . Ya da en azından yüzümüzün terini silmeli ve kurulamalıyız. Yaz aylarında klimayı 17-19 derecelerde çalıştıran var. Bu doğru değil. Klimanın en uygun derecesi yaz aylarında 24. Bu ısı düzeyi güzel, hasta etmeyen bahar gibi bir serinlik sağlar. İç ve dış ısı ortamında uçurum oluşturmaz. Bu da üst solunum hastalıkları ve yüz felci gibi bir çok hastalıktan korur.?

    KETEN VEYA PAMUKLU GİYİNİN

    Yaz aylarında fazla terlememek için keten veya pamuklu giysiler giyilmesi ve mutlaka şapka takılmasını öneren Arkan, ?Ancak piyasada çok ucuza satılan polyester şapkalar var. Bu şapkalar başı serin tutmaz ve aksine daha çok terlemesine sebep oluyor. En güzel şapka keten şapkalar. İlk tercih keten olmalı. Çünkü keten çok iyi hava alır ve başı terletmez. Pamuklu şapkalarda tercih edilebilir.? diye konuşuyor.

    Kaynak: CİHAN





    Terliyken başa soğuk su dökmeyin! Yorumları