Lensle sakın yüzmeyin   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 06-07-2013 (19:15)   Son Mesaj: 06-07-2013 (19:15)    Cevap: 0    Gösterim: 669  

    06-07-2013

    Lensle sakın yüzmeyin

    Lensle sakın yüzmeyin
    Lensle sakın yüzmeyin

    Ege Üniversitesi (EÜ) Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Yağcı, lensle havuza ve denize kesinlikle girilmemesi gerektiğini belirtti.

    Ege Üniversitesi (EÜ) Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Yağcı, lensle havuza ve denize kesinlikle girilmemesi gerektiğini belirtti. Ege Üniversitesi (EÜ) Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Yağcı, lensle havuza ve denize kesinlikle girilmemesi gerektiğini belirterek, "Buraların temizliğini denetleyen birşey yok. Üreyen parazit veya bakteriler lens kullananlarda enfeksiyona neden olabiliyor ve kornea nakline kadar gidebiliyor" dedi.

    Prof. Dr. Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lens kullanımının son yıllarda giderek arttığını, gözlük ihtiyacı olan herkesin kontak lens kullanabildiğini belirtti. Lensin özellikle bazı kırma kusurlarında ve kornea hastalıklarında gözlükle sağlanamayacak kadar net ve kaliteli bir görüş sağladığını dile getiren Yağcı, bunun kullanımına mutlaka bir göz hekiminin karar vermesi gerektiğine işaret etti.

    "Lens uzun süre gözde kalmamalı"

    Kontak lenslerin kuralına uygun takılmasının önemine dikkati çeken Prof. Dr. Yağcı, şöyle konuştu:

    "Lens mutlaka göz doktorunun tavsiyesiyle alınmalı ve takılmalı. Gönümüzde daha çok yumuşak lens kullanılıyor. Bunların da hijyen kurallarına mutlaka dikkat ederek kullanılması gerekiyor. Lensi takmadan veya çıkarmadan önce eller yıkanmalı, çıkarıldıktan sonra özel solüsyonla kabında muhafaza edilmeli. Bazı kontak lensler piyasaya 1 hafta 10 gün süreyle gözde kalabileceği yönünde satılıyor. Bunlar popülist yaklaşımlar. Kişiler tercih ediyor ve uzun süre çıkarmıyorlar. Lensin uzun süreli gözde kalması, gece uzun uykuya yatarken çıkarılmaması enfeksiyon gelişimi riskini yüzde 20 artırıyor. Mutlaka uzun uykuya yatarken çıkarılmalı. Çünkü gece göz kapaklarımız kapalı olduğu için oksijen temini zayıf oluyor. Bu da kornea tabakası ve göz yüzeyinde mikroorganizmaların kolayca burada yer almasına, kornea ödemine neden oluyor. Lens, mutlaka sabah takılıp akşam yatarken çıkarılmalı."

    Kornea nakline kadar gidebiliyor

    Kontak lenslerin bazen musluk sularıyla ya da evde hazırlanan tuzlu sularla yıkanıp temizlendiğini ve bunun da çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğinin altını çizen Yağcı, şöyle devam etti:

    "Bazı depolarda saklanan sular da lens temizliğinde kullanılıyor. Bu suların içinde amip ya da bazı parazitler, bakteriler ürüyor. Lensler musluk suyuyla yıkanmamalı. Lensle havuza ve denize kesinlikle girilmemeli. Çünkü buraların temizliğini denetleyen birşey yok. Üreyen parazit veya bakteriler lens kullananlarda enfeksiyona neden olabiliyor ve bu durum kornea nakline kadar gidebiliyor. Özellikle yüzme havuzları ve lensin musluk suyuyla yıkanması çok tehlikeli. Lensler için özel solüsyonlar kullanılmalı. Bunlar lense yapışmış olan mikroorganizmaları, lipitleri temizler."

    Kaynak: AA





    Lensle sakın yüzmeyin Yorumları