Reçete şartı aile hekimini yoracak   Konuyu açan: Saatci   İlk Mesaj: 06-03-2013 (19:16)   Son Mesaj: 06-03-2013 (19:16)    Cevap: 0    Gösterim: 629  

    06-03-2013

    Reçete şartı aile hekimini yoracak

    Reçete şartı aile hekimini yoracak
    Reçete şartı aile hekimini yoracak

    SGK yetkililerine göre, Sağlık Bakanlığı'nın ilaca reçete şartı getirmesiyle birlikte hastalar aile hekimine başvuracak ve sürekli kullanmaları gereken ilaçlar ile ağrı kesici gibi basit ilaçları yazdıracak.

    SGK yetkililerine göre, Sağlık Bakanlığı'nın ilaca reçete şartı getirmesiyle birlikte hastalar aile hekimine başvuracak ve sürekli kullanmaları gereken ilaçlar ile ağrı kesici gibi basit ilaçları yazdıracak. Bu sebeple aile hekimlerinin yüzde 45 olan reçete yazma oranı, yüzde 60'a çıkacak.

    Reçetesiz ilaçların satışının yasaklanması ile ilgili yapılan düzenleme aile hekimlerinindaha fazla reçete yazmasına sebep olacak.

    Elif Özlem Karataş'ın haberine göre Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, çok kullanılan ve eskiden eczaneden reçetesiz alınabilen ilaçlar için artık vatandaş sürekli aile hekimlerinin kapısını çalacak. Böylece 2012 yılında 336 milyon 23 bin reçetenin yüzde 45'ini yazan aile hekimlerinin, reçete şartı ile reçete yazma oranının yüzde 60'a yükselmesi bekleniyor. İlacı aile hekimi yazdığında vatandaş sistem dışı muayene ücreti ödemeden bu ilaçları temin edebilecek.

    BASİT İLAÇLAR CİDDİ HASTALIKLARA YOL AÇIYOR

    Sağlık Bakanlığı, 'Basit gibi görünen ilaçların dahi, besin ve ilaç etkileşimleri, hamilelik ve emzirme dönemlerine etkileri, çocuklarda, yaşlılarda, böbrek ve karaciğer yetmezliği olanlarda, ilaç alerjisi bulunanlarda vb. çok ciddi ve beklenmedik yan etkileri olabilmektedir' açıklaması ile büyüme hormonları, antibiyotikler, antihistaminikler ve antidepresanların reçetesiz satışını yasaklamıştı.

    SGK'dan kolaylık

    Uygulamanın, 1 TL'lik ilacın muayene ücreti ve katkı payıyla 12 TL'ye mal olacağı eleştirisine SGK'dan olumlu bir adım gelmişti. Sürekli kullanması gereken ilaçlar ile ağrı kesici gibi basit kullanım ilaçlarını da aile hekimleri reçeteye yazacak.

    Kaynak: YENİ ŞAFAK





    Reçete şartı aile hekimini yoracak Yorumları