Marakoğlu: Sigara bırakanların sayısı artmalı   Konuyu açan: Ihtilal   İlk Mesaj: 05-31-2013 (19:16)   Son Mesaj: 05-31-2013 (19:16)    Cevap: 0    Gösterim: 572  

    05-31-2013

    Marakoğlu: Sigara bırakanların sayısı artmalı

    Marakoğlu: Sigara bırakanların sayısı artmalı
    Marakoğlu: Sigara bırakanların sayısı artmalı

    Doç. Dr. Kamile Marakoğlu, "31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü" nedeniyle yaptığı açıklamada, sigara içiminin dünyadaki en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını belirtti ve uyardı:

    Doç. Dr. Kamile Marakoğlu, "31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü" nedeniyle yaptığı açıklamada, sigara içiminin dünyadaki en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını belirtti ve uyardı: Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kamile Marakoğlu, "31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü" nedeniyle yaptığı açıklamada, sigara içiminin dünyadaki en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını, düzenli bir şekilde sigara içmeye başlayıp, içmeyi sürdürenlerin yarısının sigara nedeniyle yaklaşık 25 yılını kaybettiğini söyledi.

    Sigaranın yaygın içildiği toplumlarda 65 yaş öncesi görülen koroner kalp hastalığı ve serobrovasküler(felç) hastalık ölümlerinin yaklaşık yarısı, akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 90'ı, kronik akciğer hastalığı ölümlerinin yaklaşık yüzde 80'inin sigaradan kaynaklandığını belirten Doç. Dr. Marakoğlu, "25'den fazla hastalık ve kansere yakalanma riskini yükselten sigara içimi annenin sigara içmesi yoluyla bebek üzerinde, çevresel sigara dumanının solunması yoluyla da içmeyenler üzerinde önemli zarara yol açmaktadır." dedi.

    Dünyada tütün kullanımına bağlı olarak her altı saniyede bir kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayan Doç.Dr. Marakoğlu, "Yapılan çalışmalarda, sigaraya bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında 8.4 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Ülkemizde de sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl 110 bin kişi hayatını kaybetmektedir." diye konuştu.

    "Sigara Bırakanların Sayısı Artıyor"

    Türkiye'de 2012 Küresel Yetişkin Tütün Araştırması'na göre 15 yaş ve üzerindeki yetişkinlerin yüzde 27.0'sinin sigara içtiğini hatırlatan Doç.Dr. Marakoğlu, şunları söyledi:
    "Sigara içme sıklığı erkeklerde yüzde 41.4 iken kadınlarda yüzde 13.1 olarak bulunmuştur. Erkeklerde yılda 1.33 oranında azaldığı, kadınlarda ise değişmediği saptanmıştır. 2012 Küresel Yetişkin Tütün Araştırması'nda, yaş grubuna göre tütün ve tütün mamulü kullananlar incelendiğinde, en çok 25-34 ile 35-44 yaş grubundaki bireylerin her gün veya ara sıra tütün ve tütün mamulü kullandıklarını beyan etmişlerdir. 25-34 yaş grubunda bu oran 2008 yılında yüzde 40.3 iken, 2012 yılında yüzde 34.9'dur. 35-44 yaş grubunda ise bu oran 2008 yılında yüzde 39.6 iken, 2012 yılında yüzde 36.2'dir. Bu oranlar her yıl sigara içenlerin sayısında azalma olduğunu göstermektedir."

    Gençlere Dikkat Etmeliyiz

    Sigara içmeye başlamanın daha çok genç yaşlarda olduğunu ve bu nedenle gençlerdeki eğilimlerin yakından takip edilmesi gerektiğini belirten Doç.Dr. Marakoğlu, "Türkiye'de yapılan Küresel Gençlik Tütün Araştırması 2003 ve 2009 sonuçlarına göre 13-15 yaş erkek öğrencilerde olduğu gibi yüzde 9.4'ten yüzde 10.2'ye, kız öğrenciler arasında da sigara içme sıklığı yüzde 3.5'ten yüzde 5.3'e arttığı belirlenmiştir. Sigara bağımlılığı polikliniğine gelen ve sigarayı bırakmak isteyen her hastaya sigara bırakma danışmanlık hizmeti veriyoruz. Sigara bağımlısı olan hastalarımıza sigara içme özelliklerine göre en uygun tedavi yöntemini öneriyoruz. Sigara bırakma başarı oranlarını yükseltmek için hastalar en az 2 yıl boyunca 8 kez telefon görüşmeleri ve yüz yüze görüşmeler ile takip edilmelidir. Polikliniğimizde bu tedavi yöntemleri başarıyla uygulanmaktadır" dedi.

    Kaynak: Haber7, ZEDHABER





    Marakoğlu: Sigara bırakanların sayısı artmalı Yorumları