Kornea teminini için profesyonel ekipler kuruluyor   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 05-23-2013 (18:15)   Son Mesaj: 05-23-2013 (18:15)    Cevap: 0    Gösterim: 743  

    05-23-2013

    Kornea teminini için profesyonel ekipler kuruluyor

    Kornea teminini için profesyonel ekipler kuruluyor
    Kornea teminini için profesyonel ekipler kuruluyor

    Kadavradan alınan ve bir başkası için "ışık" olan kornea sayısı ile operasyon başarısını artırmak için, kornea bağışlandığında hastaları bulacak ve nakli gerçekleştirebilecek özel eğitimli profesyonel ekipler kuruluyor.

    Kadavradan alınan ve bir başkası için "ışık" olan kornea sayısı ile operasyon başarısını artırmak için, kornea bağışlandığında hastaları bulacak ve nakli gerçekleştirebilecek özel eğitimli profesyonel ekipler kuruluyor. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, Türkiye genelinde şu anda 27 göz bankası bulunduğunu, bunun dışında geçen yıl haziran ayında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kornea temininin artırılması ve operasyonların yapılması için pilot uygulamaya başladıklarını hatırlattı.

    Son verilere göre Türkiye'de 4 bin 430 hasta için 4 bin 905 kornea ihtiyacı bulunduğunu belirten Kapuağası, "Ülkemizde kornea temin edeceğimiz bir altyapı vardı, ancak temin edemiyorduk. Kornea için kadavradan artış sağlayamıyorduk. Yaptığımız araştırma sonucunda, ayrıca kornea bağışı olmasına rağmen, korneaların alınamadığını gördük. Uzman bir ekip olmadığı için korneaların alınamadığını, birçok korneanın alınamadığı için heba edildiğini belirledik' dedi.

    Kornea çıkaracak ekibe özel eğitim

    Kapuağası, korneaların alınması için ekip kurmaya karar verdiklerini, ardından Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hemen 5 kişilik bir ekip oluşturduklarını anlattı.

    Ekiple, temin edilen kornea sayısının artırılmasını amaçladıklarını vurgulayan Kapuağası, şöyle devam etti:

    "Ekip, geçen yıl haziran ayında kuruldu ve uygulama ilk olarak pilot şeklinde burada yapıldı. Ekipte yer alan sağlık çalışanlarımız, 2-3 aylık özel bir eğitimden geçti. Çünkü, korneayı çıkaran kişi tecrübeli değilse korneaya zarar veriyor ve kornea kullanılamaz duruma gelebiliyor. Bu nedenle, ekip profesyonel bir eğitim aldı. 24 saat boyunca çıkan tüm kornealar için ekip için özel araç tahsis edildi. Ekip, hemen korneaları alıyor, hastalar ayarlanıyor ve nakiller gerçekleştiriliyor."

    Ekipler, özel eğitim alıyor

    Pilot uygulama kapsamında kornea temini ve nakil sayısında elde edilen artış sonrasında, uygulamanın yaygınlaştırılmasına karar verildiğini dile getiren Kapuağası, "Altyapısı uygun, kornea bankası olan illerde bununla ilgili harekete geçildi. Ankara'da haziran ayında başlatılan pilot uygulamayı, yıl sonuna kadar denedik. Yıl sonu rakamlarına bakıldığında, 3 kat artış görüldüğünden başka illerde de yapılmasını uygun bulduk" diye konuştu.

    Kapuağası, İzmir, İstanbul ve Konya'da ekiplerin göreve başladığını ifade ederek, il sayısının ihtiyaca göre artırılacağını vurguladı.

    İlin nüfusuna göre 4-5 kişilik ekip kurulduğu bilgisini veren Kapuağası, "İhtiyaca göre, Türkiye genelinde kornea bankası olan illerde, korneanın alımını profesyonelce yapabilecek, özel eğitim almış ekipler kuruluyor. Ekiplerin de sayısının artmasıyla kornea ihtiyacının büyük bir kısmı temin edilebilecek" dedi.

    Temin edilen kornea sayısında artış

    Kapuağası, ekiplerin görev yaptığı merkezlerde kornea temininde büyük artış olduğuna dikkati çekerek,yeni açılan Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyoğlu Göz Bankası'nda bu yılın ilk dört ayında 75 korneanın alındığını kaydetti.

    Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Bankası'nın 2012'de 141 olan kornea temini sayısının 2013'ün ilk 4 ayında 81 olarak belirlendiğini aktaran Kapuağası, şöyle devam etti:
    "Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Bankası'nın geçen yıl 94 olan kornea sayısı bu yılın aynı döneminde 233'e çıktı. Yunus Emre Devlet Hastanesi Göz Bankası'nın geçen yıl temin ettiği kornea sayısı 106 iken, bu yılın ilk dört ayında 51'e ulaştı. Ankara Eğitim ve araştırma Hastanesi Göz Bankası tarafından 2012'de toplam 223 kornea elde edilmişken, bu sayı 2013'ün ilk dört ayı için 126 oldu."

    Kaynak: AA





    Kornea teminini için profesyonel ekipler kuruluyor Yorumları