Bacak aÄŸrısının belirtilerine dikkat!   Konuyu açan: Sondakika   Ä°lk Mesaj: 05-19-2013 (18:17)   Son Mesaj: 05-19-2013 (18:17)    Cevap: 0    Gösterim: 741  

    05-19-2013

    Bacak ağrısının belirtilerine dikkat!

    Bacak ağrısının belirtilerine dikkat!
    Bacak ağrısının belirtilerine dikkat!

    Bacak ağrısı küçük bir sorun gibi görülebilir ancak aslında önemsenmesi gereken bir yakınmadır. Bacak ağrısı damar tıkanıklığının öncü belirtisidir olabilir.

    Bacak ağrısı küçük bir sorun gibi görülebilir ancak aslında önemsenmesi gereken bir yakınmadır. Bacak ağrısı damar tıkanıklığının öncü belirtisidir olabilir. Avrasya Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Cenk Tataroğlu, "Bacak ağrısı küçük bir sorun gibi görünebilinir ancak aslında önemsenmesi gereken bir yakınmadır. Bacaklarda başlayan bazen kronik ve bazen akut karakterdeki ağrıların travmalar dışında en başta gelen nedeni dolaşım bozukluklarıdır. Bunun dışında ortopedik, inflamatuar ve nörolojik nedenli pek çok bacak ağrısı nedeni olabilir.

    Bacak ağrısı damar tıkanıklığının öncü belirtisidir olabilir. Bir ağacın dallanması gibi vücuda yayılan damar sistemindeki herhangi bir kısmındaki hastalık kalp ve beyin gibi hayati önemdeki organlardaki felç ve krizin habercisi olabilir." dedi

    Dr. Cenk Tataroğlu "Oksijeni bol, temiz kanı taşıyan atardamarların tıkanıklıklarında damar içindeki kanın beslediği alanda beslenme eksikliği oluşur ve özellikle efor yani hareket sırasında artan ve dinlenince kısa sürede geçen ağrılar meydana gelir. Bu ağrılara tıp dilinde Latincede topallama manasına gelen "Kladikasyon" denir. Baldır ağrıları, ayak ağrıları ve zamanla beslenememeye bağlı istirahat ağrısı ve yaralar görülmeye başlar" tespitinde bulundu.

    Tataroğlu, "Ayrıca Bacak damarlarındaki tıkanıklıklar hastada bazen de hiçbir şikayet yaratmayabilir. Tıkanıklıklar damar çapının %50 sinden az olan darlıklar şeklindeyse, ana damarda değil de yan dallarda ise ya da hastada şiddetli tıkanıklığa rağmen vücudun ürettiği tali damarlar yeterli ise bu durum görülebilir." şeklinde konuştu

    Tataroğlu, bacak ağrılarına bacaklarda üşüme, soğukluk ve solukluk ekleniyorsa mutlaka bir kalp-damar cerrahına atardamarlar yönünden muayene olunması gerektiğini söyledi.

    TataroÄŸlu,Â*damar tıkanıklığına baÄŸlı ÅŸikayetlerin giderilmesinde geçerli 3 yöntemi sıraladı:

    1. İlaç ve egzersiz tedavisi ile yürüyüş mesafesi artırılır.
    2. Endovasküler (Damar içinden tedavi): Kasıktan iğneyle veya küçük bir cerrahi işlemle girilerek tıkalı damarlar açılır.
    3. Cerrahi tedavi: Yukarıdaki tedavi seçenekleri uygun değilse cerrahi sorunu etkin bir şekilde çözebilir.

    TataroÄŸlu,Â*"Damar tıkanmasıyla gelen hastalarda kalp damarlarının deÄŸerlendirmesini yapılmalıdır. Bu hastalarda damar ameliyatı öncesi hem bacak damarını gösteren hem de kalp damarlarını gösteren anjiografi uygulanması gerekebilir ve boyun ÅŸah damarı da hastalık yönünden araÅŸtırılmalıdır" diyerek sözlerini tamamladı.





    Bacak ağrısının belirtilerine dikkat! Yorumları