Doğum kontrol hapları yağlanmayı artırıyor   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 05-19-2013 (19:18)   Son Mesaj: 05-19-2013 (19:18)    Cevap: 0    Gösterim: 569  

    05-19-2013

    Doğum kontrol hapları yağlanmayı artırıyor

    Doğum kontrol hapları yağlanmayı artırıyor
    Doğum kontrol hapları yağlanmayı artırıyor

    Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Ünitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, doğum kontrol haplarının vücuttaki yağ miktarını artırdığını söyledi.

    Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Ünitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, doğum kontrol haplarının vücuttaki yağ miktarını artırdığını söyledi. Antalya'da düzenlenen Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi'ne katılan Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada 100 milyondan fazla kadının doğum kontrol hapı kullandığını belirtti.

    Yıldız, doğum kontrol ya da yumurtalıklarda oluşan bazı kist türlerinin tedavisi amacıyla da verilen bu hapların kullanım süresine dikkat edilmesini önerdi. Tedavi amaçlı ilaç alımının bazen uzun sürebileceğine işaret eden Yıldız, 35 yaşın üzerinde, çok kilolu, sigara içen, hipertansiyonu bulunan kadınların doğum kontrol hapı kullanmamaları gerektiğini bildirdi.

    Okan Bülent Yıldız, "Risk grubundaki kadınlar, doğum kontrol hapını kullandıkları takdirde küçük damarlarda pıhtı oluşabilir. Bu da hayatı tehdit eden durumları beraberinde getirebilir" diye konuştu.

    Prof. Dr. Yıldız, doğum kontrol haplarının kullanım süresi uzadıkça yararlarının yanı sıra risklerinin de arttığına dikkati çekti.

    Normal vücut ağırlığına sahip, iyi huylu kist tedavisi için doğum kontrol hapını 6 ay süreyle kullanan kadınlarda, vücuttaki yağ oranının değiştiğini anlatan Yıldız, "Detaylı şekilde değerlendirdiğimizde vücuttaki yağ miktarının arttığını, bunun da özellikle bel çevresine doğru toplandığını görüyoruz. Uzun süreli kullanımda doğum kontrol hapları, vücuttaki yağın miktarını ve bulunduğu bölgenin şeklini değiştirebiliyor" dedi.

    Doğum kontrol haplarının kullanımından, tedavi dışında kaçınılmasını tavsiye eden Yıldız, risk grubundaki kadınların, doğum kontrol amacıyla hap yerine alternatif yöntemleri uygulaması gerektiğini kaydetti.

    AA





    Doğum kontrol hapları yağlanmayı artırıyor Yorumları