KonuÅŸarak beyin ameliyatı oldu   Konuyu açan: Ihtilal   Ä°lk Mesaj: 04-21-2013 (19:12)   Son Mesaj: 04-21-2013 (19:12)    Cevap: 0    Gösterim: 658  

    04-21-2013

    Konuşarak beyin ameliyatı oldu

    Konuşarak beyin ameliyatı oldu
    Konuşarak beyin ameliyatı oldu

    İzmir'de yaşayan 62 yaşındaki Bülent Pinaz beynindeki tümör nedeniyle Türkiye'de ilk kez ve sadece lokal anestezi uygulanarak bıçak altına yattı.

    Ä°zmir'de yaÅŸayan 62 yaşındaki Bülent Pinaz beynindeki tümör nedeniyle Türkiye'de ilk kez ve sadece lokal anestezi uygulanarak bıçak altına yattı. VÄ°DEO İÇİN TIKLAYIN Â*Ameliyat masasında hem müzik dinleyen hem de doktorları ile konuÅŸan Pinaz'ın operasyon anının görüntüleri ise ÅŸaÅŸkınlık oluÅŸturdu.

    Beynindeki tümörün görme merkezini etkileme ve vücudunda felç oluşturma riskine karşın ameliyat masasında uyanık halde beyin tümörü ameliyatı olan 62 yaşındaki yaşlı adam operasyon anındaki hareketleri ile jimnastikçilede taş çıkarttı. İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Medical Park Hastanesi'nde Prof. Dr. Sertaç İşlekel ve ekibi tarafından gerçekleştirilen operasyonun ilk kez görüntülen anlarında Pinaz, ameliyat masasında doktorları ile kurduğu diyalogla ellerini kollarını, bacaklarını oynatarak; "Kendimi süper hissediyorum' dedi.

    700'ÃœN ÃœZERÄ°NDE BAÅžARILI OPERASYON

    2000 yılından bu yana ameliyat masasında hastası ile diyalog kurarak söz konusu cerrahi müdahaleyi başarı ile sonuçlandıran Prof. Dr. Sertaç İşlekel yöntemin Türkiye'de ilk uygulayıcısı olduğunu ve 700'den fazla vakayı sağlığına kavuşturduğunu açıkladı. Ameliyatın nüansları hakkında bilgi veren İşlekel; " Hastamızın beyinde hareket sağlayan motor sağ dediğimiz alanda bir kitle saptandı. Bu kitlenin çıkarılmasında iki neden vardı. Biri 15 gün önce kalp ameliyatı geçirdiği için genel anestezi açısından riskleri vardı. İkincisi de motor sağ dediğimiz yerden kitleyi çıkartırken hastanın kol ve bacağının hareketlerine zarar verme ihtimali var. Ameliyatın felç oluşturma riski vardı. Bu riski ortadan kaldırmak için lokal anestezi ile ameliyatı yaptık" dedi.

    LOKAL ANESTEZÄ°NÄ°N Ä°LK UYGULAYICISI

    2000 yılından bu yana lokal anestezi yöntemi uygulayarak hastalarda olası risk faktörlerinin engellendiğine dikkat çeken Prof. Dr. İşlekel; "Bu Dünyada da genel anestezi ve e lokal anestezi karışımı ile yapılan bir ameliyat türü. Yaptığımız operasyonda farklı olan sadece lokalanestezi kullanılmasıdır. Bu sayede hasta ile operasyon esnasında çok rahat ilişki kurulabiliyor elini kolunu kaldırabiliyor. Ve bizim o kitleyi alırken hasta için risk oluşması engellenmiş oluyor. Bu yöntem sadece bana ait" deye konuştu.

    Operasyon esnasında doktorlarının talimatlarını başarılı ile gerçekleştiren Bülent Pinaz da, "Kendimi süper hissediyorum. Bana, 'seni uyutmadan ameliyat yapacağız' dediklerinde önce şaşırdım. Biraz heyecanlandım. Ama doktorumuzun bu alanda çok başarılı olduğunu öğrenince sıkıntı duymadım" diye konuştu.

    Kaynak: Ä°HA





    Konuşarak beyin ameliyatı oldu Yorumları