Ağız içi kanserine dikkat!   Konuyu açan: Tavanarasi   Ä°lk Mesaj: 04-04-2013 (18:16)   Son Mesaj: 04-04-2013 (18:16)    Cevap: 0    Gösterim: 552  

    04-04-2013

    Ağız içi kanserine dikkat!

    Ağız içi kanserine dikkat!
    Ağız içi kanserine dikkat!

    Profesör Dr. Gülçin Erseven, ağız içi kanserlerinin teşhis ve tedavilerine yönelik yöntemlerden bahsederek risk taşıyan hastaları uyardı.

    Profesör Dr. Gülçin Erseven, ağız içi kanserlerinin teÅŸhis ve tedavilerine yönelik yöntemlerden bahsederek risk taşıyan hastaları uyardı. Dudakların (genellikle alt dudak) üstünde, aÄŸzın içinde, gırtlak, bademcikler veya tükürük bezlerinin arkasında meydana gelen ağız içi kanserinin, günümüzde sık rastlanan bir hastalık olduÄŸunu belirten Ä°stanbul Aydın Ãœniversitesi DiÅŸ HekimliÄŸi Fakültesi Dentaydın DiÅŸ Hastanesi Patoloji Bölüm BaÅŸkanıÂ*Prof. Dr. Gülçin Erseven, ağız içi kanserlerinin kadınlardan ziyade erkeklerde daha sık görüldüğünü belirterek 40 yaşın üzerindeki bireylerde riskin baÅŸladığını ifade etti.

    Ağız içi kanserlerinin vücudun diğer bölgelerindeki kanserlere göre daha seyrek olduğunu (% 5-1 arasında) söyleyen Prof. Dr. Erseven, geri kalmış ülkelerde bu oranın giderek artış göstermekte olduğunu belirterek ağız içi kanserlerinin nedenlerine değindi.

    Ağız İçi Kanserinin Nedenleri:

    ? Sigara alışkanlığı,
    ? Tütün çiğneme,
    ? Alkol,
    ? Kötü yapılmış diş dolguları ve protezlerin oluşturduğu kronik irrtasyonlar,
    ? Ağızdaki beyaz renkli (Leukoplaki) ve kırmızı renkli (Eritroplaki) gibi kanserleşme eğilimi gösteren hastalıklardır.

    Bunun dışında bazı ülkelerin özel alışkanlıkları da kanser yapan nedenler arasındadır diyen Prof. Dr. Erseven, örnek olarak bazı Güney Asya ülkelerinde Betel nut denilen bir bitkini yaprakları çiğnenmesini gösterdi.

    Ağız İçi Kanserlerinin Belirtileri

    Kişide kanser oluştuğu zaman ağız içinde yanma, bir süre sonra ağrı ve bir kitle oluşumu, renk değişikliği izlendiğini belirten Prof. Dr. Gülçin Erseven, bu kitlenin genellikle karnabahara benzediğini ancak üzeri ülserleşen ve ağız içinde hareket etmeyen katı oluşumlar biçiminde olduğunu ifade etti. Ağız kanserlerinin genelde hızlı ilerlediğini dile getiren Erseven, dişetinin ince yumuşak doku tabakası olduğunu ve altındaki çene kemiğine sıkıca yapışık bulunduğunu söyleyerek, "kanser dişetinden başladığında hemen çene kemiğinin içine girer onları yıkıma uğratır ve geniş bir yıkım alanı oluşturur. Bunun dışında çene altı, boyundaki lenf düğümleri oralardan da akciğer ve karaciğer gibi organlara giderek yeni odaklar (metastaz) meydana getirir" diyerek sözlerine devam etti. Prof. Dr. Erseven, Kanserden kuşkulanılan vakalardan hemen parça (biyopsi) alınmalı ve incelenmelidir diyerek konunun önemine dikkat çekti.





    Ağız içi kanserine dikkat! Yorumları