Ter egzamayı tetikliyor   Konuyu açan: Takipci   İlk Mesaj: 03-22-2013 (19:15)   Son Mesaj: 03-22-2013 (19:15)    Cevap: 0    Gösterim: 439  

    03-22-2013

    Ter egzamayı tetikliyor

    Ter egzamayı tetikliyor
    Ter egzamayı tetikliyor

    Halk arasında çocukluk egzaması olarak bilinen ''atopik dermatit''e yakalanmamak için polyester, naylon, deri gibi tahriş edici ve dar elbiselerin tercih edilmemesi gerektiği bildirildi.

    Halk arasında çocukluk egzaması olarak bilinen ''atopik dermatit''e yakalanmamak için polyester, naylon, deri gibi tahriş edici ve dar elbiselerin tercih edilmemesi gerektiği bildirildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Orhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atopik dermatitin vücutta bazı hücrelerin reaksiyonu, kronik iltihaplanma olduğunu söyledi.

    Rahatsızlığın çocuklarda çok küçük yaşlarda görülmeye başladığını belirten Orhan, ''Atopik dermatit, yaklaşık 2-3 aylıkken başlar. Esas belirtisi deride kızarıklık, sivilce gibi döküntüler ve kaşıntıdır. Önce alın ve yanaklarda başlar, sonra saçlı deri ve çeneye yayılır'' dedi.

    ''Terleme egzamayı şiddetlendirir''

    Atopik dermatiti en fazla uyaran etkenlerden birinin ter olduğuna işaret eden Orhan, ''Bunun için yünlü giysilerden uzak durulmalı, pamuklu ve vücuda yapışmayan giysiler tercih edilmelidir. Polyester, naylon, deri gibi tahriş edici ve dar elbiselerden kaçınılmalı. Bunlar terlemeye neden olarak egzamayı şiddetlendirir'' diye konuştu.

    Atopik dermatit hastalarının terledikten sonra mutlaka banyo yapması gerektiğini vurgulayan Orhan, şunları kaydetti:

    ''Tek başına banyo cildi kurutan bir uygulamadır. Bu yüzden banyo sonrası mutlaka nemlendirici kullanılması gerekir. Sabun ya da şampuanın olabildiğince az kullanılmasını öneriyoruz. Ilık su ile hemen terin vücuttan atılarak nemlendirici kullanılması gerekiyor.''

    ''Besin alerjisine dikkat edilmeli''

    Orhan, atopik dermatit hastalarının üçte ikisinde hastalığa alerjinin de eşlik ettiğini anlatan Orhan, ''Bu nedenle hastalara alerji testi yapıyoruz. Özellikle besin alerjilerine etken bir duyarlılık söz konusuysa hastaya bu besinden uzak durmasını öneriyoruz. Hastaya yönelik özel diyetler hazırlatıyoruz'' dedi.

    Kaynak: AA





    Ter egzamayı tetikliyor Yorumları