'20 yıl içinde hücre organlar yenilenecek'   Konuyu açan: Ihtilal   İlk Mesaj: 03-20-2013 (19:16)   Son Mesaj: 03-20-2013 (19:16)    Cevap: 0    Gösterim: 447  

    03-20-2013

    '20 yıl içinde hücre organlar yenilenecek'

    '20 yıl içinde hücre organlar yenilenecek'
    '20 yıl içinde hücre organlar yenilenecek'

    Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erdal Akalın, önümüzdeki 20 yıl içinde hücre, doku ve organların yenilenmeye başlandığını görmeye başlayabileceğimizi söyledi.

    Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erdal Akalın, önümüzdeki 20 yıl içinde hücre, doku ve organların yenilenmeye başlandığını görmeye başlayabileceğimizi söyledi. Prof. Dr. Erdal Akalın, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde düzenlenen "Hekimliğin Geleceği, Geleceğin Hekimliği" konulu konferansa katıldı. Akalın, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler'in (BM) sağlık harcamalarının en fazla kronik hastalıkların tedavisi için yapıldığını ve 'kronik hastalıkları' dünyanın bir numaralı sorunu ilan ettiğini vurgulayarak sorunu çözmek için 'koruyucu hekimlik' hizmetlerini arttırmak gerektiğini söyledi.

    2006 yılında Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı bir rapora göre, Türkiye'de 26 ila 28 milyon yetişkinde en az bir kronik rahatsızlık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Akalın, "ABD'de sağlık harcamalarının yüzde 75'i kronik hastalıkların tedavisi için harcanıyor. Dünyada ve özellikle ülkemizde koruyucu hekimliğe ayrılan sağlık harcamaları çok az. Bunun ciddi şekilde ön plana getirilmesi gerekir." diye konuştu.

    Prof. Dr. Akalın, hızla yükselen maliyet başta olmak üzere sağlık sistemini ciddi şekilde zorlayan faktörler olduğunun altını çizerek, konuşmasına şöyle devam etti: "Sağlığın enflasyonu ülke enflasyonundan her zaman 3-5 daha fazladır. Çünkü sağlıkta sürekli bir inovasyon var. O yüzden sağlık harcamaları hiçbir zaman stabil kalamaz. 65 yaşın üzerindeki bir kişi senede 8 ila 14 kez doktora gider. Ölümden önceki son 6 ay sağlık harcamaları ABD'de ortalama 20 bin dolardır. Yaş ve kronik hastalıklar sağlık harcamalarını ciddi şekilde arttıracak."

    Konuşmasında alınması gereken tedbirlere de değinen Prof. Dr. Akalın, şöyle konuştu: Bundan sonraki 20 yıl içinde hücre, doku hatta organ yenilemeye başlayacağız. Elektronik hasta kaydı ve enformasyon teknolojisi; Dünya şu anda bir dijital devrim yaşıyor. Eğer bu devrimin içinde olmazsak ilk 10 ekonominin içine girmemiz çok zor."

    Dijital Tıp, Robotik Cerrahi, Nano Tıp, Genomiks, Regeneratif Tıp, Nörolojik Bilimler ve İntegre Sağlık Sistemini geleceğin teknolojik gelişmeleri arasında sıralayan Prof. Dr. Akalın, 20-30 yıl içinde de kişisel tıp olarak adlandırılan ve pahalı bir tedavi şekli olan kişiye özgü tedavi sisteminin uygulanacağını da sözlerine ekledi.

    Kaynak: CİHAN





    '20 yıl içinde hücre organlar yenilenecek' Yorumları