Dikkat! Hamilelikte alkol ve sigara kullanırsanız...   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 03-17-2013 (18:16)   Son Mesaj: 03-17-2013 (18:16)    Cevap: 0    Gösterim: 460  

    03-17-2013

    Dikkat! Hamilelikte alkol ve sigara kullanırsanız...

    Dikkat! Hamilelikte alkol ve sigara kullanırsanız...
    Dikkat! Hamilelikte alkol ve sigara kullanırsanız...

    Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dolunay Gürses, hamilelikte alkol ve sigara kullanımının çocukta doğumsal kalp deliklerinin oluşmasını tetiklediğini söyledi.

    Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dolunay Gürses, hamilelikte alkol ve sigara kullanımının çocukta doğumsal kalp deliklerinin oluşmasını tetiklediğini söyledi. Gürses, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluk çağında görülen kalp hastalıklarının doğumsal veya sonradan kazanılan türden olabileceği gibi akraba evliliklerinde de oldukça yaygın görüldüğünü ifade etti.

    Bu nedenlerle ciddi sorunlar haline gelen bu hastalıkta kalp deliği rahatsızlığı ile çok sık karşılaştıklarını vurgulayan Gürses, hastalığın tedavisinde erken tanının çok önemli olduğunu belirtti.

    Tedavi zamanlamasının çok önemli olduğuna dikkati çeken Gürses, şunları kaydetti:

    ''Vaktinde tedavi yapılabilirse bu hastalıkları çok rahatlıkla çözebiliyoruz. Tedavi zamanı kaçırıldığında ise bebeklerimizin ve hastalarımızın ameliyat şansları bile ortadan kalkıyor. Hamilelikte 18-22 haftalar arasında anne karnında bu tür sorunların olduğunu tarayabiliyoruz. Özellikle kardeşlerinde kalp deliği olması halinde, anne ve babada veya ailede bu tür hastalık varsa erken tarama daha da önemlidir. Hastalıklarda tanıdan sonra izlem de tedavi zamanlaması açısından çok önemli.''

    ''Hamilelikte alkol ve sigara kullanımı çocukta doğumsal kalp deliklerinin oluşmasını tetikliyor'' diyen Gürses, ''Genetik faktörlerin yanında alkol ve sigaranın üzerinde durulması gerekir. Bebeğin anne karnındayken alkol ve sigaraya maruz kalması doğumsal kalp hastalıklarını, özellikle kalp deliklerini artırıyor. Bu nedenle özellikle hamilelik döneminde alkol ve sigaranın tüketilmemesi gerekiyor. Anne karnında sigara veya alkole maruz kalmak en önemli çevresel risk faktörlerimizdendir'' diye konuştu.

    Gürses, doğumsal olanların dışında sonradan kazanılan kalp hastalıkları da olduğunu, bunların içerisinde halk arasında ''romatizma'' diye adlandırılan ''akut romatizmal ateş'' şeklinde tanımlanan hastalığın genetik nedenlerle ülkemizde çok sık görüldüğünü belirtti.

    Hastalığın tedavisinin çok kolay ve önlenebilir olmasına rağmen ciddi kalp kapak sorunlarına götürebileceğini de dile getiren Gürses, şunları kaydetti:

    ''Aslında halk arasında 'beta' denilen etkenin yol açtığı boğaz iltihabı sonrası eklem ağrıları, ardından kalp kapaklarının tutulumuyla giden bir hastalık. Beta hemolitik streptokok etkeninin yol açtığı boğaz enfeksiyonları zamanında ve tam olarak tedavi edilirse akut romatizmal ateş de çok rahatlıkla önlenebilir. Fakat tedavinin tam yapılamamasına ve verilen antibiyotik tedavisinin 10 gün kullanılması gerekirken erken dönemde kesilmesine bağlı olarak çocuklarımız kalp kapağı tutulmaları ile karşımıza geliyor. Ayrıca çocukluk çağında basit grip gibi geçirilen viral enfeksiyonlar da kalp kasında etkilenmelere yol açabiliyor. Bu nedenle enfeksiyonlar sırasında çocukların istirahat etmesi, aktif spor yapmamaları önem taşıyor.''

    Kaynak: AA





    Dikkat! Hamilelikte alkol ve sigara kullanırsanız... Yorumları