Sık aÄŸrı kesici kullananlar dikkat!   Konuyu açan: Saatci   Ä°lk Mesaj: 03-15-2013 (19:12)   Son Mesaj: 03-15-2013 (19:12)    Cevap: 0    Gösterim: 441  

    03-15-2013

    Sık ağrı kesici kullananlar dikkat!

    Sık ağrı kesici kullananlar dikkat!
    Sık ağrı kesici kullananlar dikkat!

    Migren ağrılarında gelişigüzel ağrı kesici kullanmaktan kaçınmak gerekiyor. Çünkü sık ağrı kesici kullanımı migren ağrılarını daha da şiddetlendiriyor ve atak sıklığını artırarak inatçı bir baş ağrısına dönüştürebiliyor.

    Migren aÄŸrılarında geliÅŸigüzel aÄŸrı kesici kullanmaktan kaçınmak gerekiyor. Çünkü sık aÄŸrı kesici kullanımı migren aÄŸrılarını daha da ÅŸiddetlendiriyor ve atak sıklığını artırarak inatçı bir baÅŸ aÄŸrısına dönüştürebiliyor. Tekrarlayıcı baÅŸ aÄŸrısı ataklarından oluÅŸan ve her 6 kiÅŸiden birinde görülen nörolojik bir hastalık olan migren genellikle 20'li yaÅŸlarda ortaya çıkıyor. MigrenÂ* hastanın iÅŸ ortamını, sosyal ve özel iliÅŸkilerini ciddi boyutlarda zedeleyebilen bir hastalık. Pek çok hasta da bu durumda çözümü hekim önerisi olmadan kullandıkları aÄŸrı kesici ilaçlarda buluyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Nöroloji ve AÄŸrı Uzmanı Doç. Dr. Ali Kemal ErdemoÄŸlu,[/B] aşırı aÄŸrı kesici kullanımının migren aÄŸrılarını daha da ÅŸiddetlendirdiÄŸini ve atak sıklığını artırarak inatçı bir baÅŸ aÄŸrısına dönüştürdüğünü belirterek ÅŸu uyarılarda bulunuyor: ?Aşırı aÄŸrı kesici kullanımında kastedilen ayda 15 tabletten fazla almak. [/I]Aylar boyunca haftada 2-3 kez aÄŸrı kesici kullanılması hastaları bunlara daha duyarlı hale getirebiliyor. Bu yüzden b[/I]aÅŸ aÄŸrısının sürekli ve artan ÅŸiddetle devam etmesi durumunda mutlaka doktora baÅŸvurulması gerekiyor.[/I]?[/I]

    Her 4 kadından biri migren hastası

    Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Kemal ErdemoÄŸlu,migrenin kadınlarda daha sık görülen bir hastalık olduÄŸuna dikkat çekerek nedenlerini şöyle açıklıyor: ?Öyle ki her 4 kadından biri bu hastalığa yakalanıyor.Â* Bunun nedeni ise östrojen hormonunda yaÅŸanan deÄŸiÅŸimler. Özellikle regl dönemlerinde hormonal etkilerin beyin duyarlılığını arttırması sonucu çoÄŸu kadında aÄŸrılar daha belirgin hale geliyor. Yüksek östrojen seviyeleri migrende iyileÅŸme saÄŸlayabilirken, daha düşük seviyeler migreni kötüleÅŸtirebiliyor. ÖrneÄŸin bazı kadınlarÂ* ilk migren ataklarını doÄŸum kontrol ilaçlarına baÅŸladıktan sonra geçirebiliyor. Bunun aksine menopoz döneminde ve hamileliÄŸin 3 ile 9´uncu ayları arasında migren krizleri seyrekleÅŸiyor. ?

    Hastalar yaşamla başa çıkamayan kişiler olarak algılanıyor

    Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Kemal ErdemoÄŸlu,ÅŸiddetli baÅŸ aÄŸrılarının hastanın sosyal ve iÅŸ hayatında ciddi sorunlar oluÅŸturduÄŸuna dikkat çekerekÂ* ÅŸunları söylüyor: ?Hastalar ışık duyarlılığı nedeniyle iç ortamda güneÅŸ gözlüğü takabiliyor, yine ışık ve ses duyarlılığı yüzünden karanlık ve sessiz bir odada yatabiliyor, bulantı ile kusma sorunları sebebiyle sık sık tuvalete gidiyor, iÅŸe geç kalabiliyor ya da depresif tavırlar sergileyebiliyor. Bu nedenle çevrelerinde yaÅŸamla baÅŸa çıkamayan kiÅŸiler veya ilaç bağımlısı olduklarını tanımlanabiliyor.

    Tek taraflı zonklayıcı baş ağrısına dikkat!

    Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Kemal ErdemoÄŸlu migrenin en sık rastlanan belirtisinin, hafiften baÅŸlayarak çok ÅŸiddetli ve zonklayıcı karaktere dönüşen baÅŸ veya boyun aÄŸrıları olduÄŸunuÂ* söyleyerek hastalığın belirtilerini şöyle sıralıyor: ?AÄŸrı genelde başın bir tarafında oluyor ve en az birkaç saat sürüyor. AÄŸrıyla birlikte veya öncesinde gözlerde parlayan ışık parçacıkları, isteksizlik, huzursuzluk, hayattan zevk almama ve bulantı gibi yakınmalar da geliÅŸiyor. AÄŸrı baÅŸladığında aynı zamanda ışık, ses ve kokuya karşı hassasiyet, baÅŸ dönmesi, sersemlik hissi, bulantı ve kusma gibi sorunlar da ortaya çıkabiliyor. Migren aÄŸrısı geçtikten sonra hasta kendini genellikle yorgun ve bitkin hissediyor. Migrenlilerin yüzde 15-20'si görme alanında kararma, parlayıp sönen yıldızlar, renkli ve kesik kırık çizgilerin ortaya çıktığı aura dönemini yaşıyor. Bu durum, auralı migren olarak adlandırılıyor. Aura dönemini baÅŸ aÄŸrısı dönemi takip ediyor.?

    Tedavisi olan bir hastalık

    Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Kemal ErdemoÄŸlu toplumdaki yanlış kanının aksine doÄŸru tedavi edildiÄŸinde migren ataklarının kontrol altına alınabildiÄŸini ve bir süre sonra bazı hastalarda bu atakların tümüyle yok olabildiÄŸini ifade ederek sözlerine şöyle devam ediyor:Â*Â*

    ?Ancak birden fazla semptomu tetiklediÄŸi için tek bir aÄŸrı kesici ilaç tüm sorunun ortadan kalkmasını saÄŸlayamıyor. Ayrıca migren için sıklıkla aÄŸrı kesiciler yazılıyor olsa da, bunlar en etkin tedavi yöntemi olmuyor. Bu nedenle migren için birden fazla tedavi ve önleme yöntemine baÅŸvuruluyor. Â*Migren tedavisi önleyici-koruyucu ve baÅŸ aÄŸrısı ataklarına yönelik tedavi olarak ikiye ayrılıyor. BaÅŸvurulan çeÅŸitli ilaçlar atakları önlemenin yanı sıra bulantı, kusma ve ışık ile sesten etkilenme gibi diÄŸer semptomların tedavi edilmesini hedefliyor. ?

    Migren ataklarını önlemek için?Â*[/B]

    Öğün atlamayın.Kan ÅŸekerini sabit tutmak için düzenli yemek yemeye özen gösterin. Uyku düzeninize dikkat edin.Her gün aynı saatte kalkın. Uykusuz kalmayın. Çünkü bazen tüm gün süren baÅŸ aÄŸrılarının sebebi uykusuzluk olabiliyor. Gün ortasında uyumamaya da özen gösterin. Her gün aynı saatte egzersiz yapın.Düzenli olarak yapılan egzersiz stresten arınmanızı saÄŸlıyor. Ayrıca migren aÄŸrı eÅŸiÄŸin yükselterek aÄŸrıların geliÅŸmesini önlüyor.Â*Â* Migreni tetikleyen faktörleri daha iyi tespit edebilmek için baÅŸ aÄŸrısı günlüğü tutun.Â*Â* Bol sıvı tüketin.Kalorisiz olan suyun hidrate kalmanın en iyi yolu olduÄŸunu unutmayın. Migreni tetikleyebildiÄŸi için mümkün olduÄŸunca stresli ortamlardan uzak kalmaya çalışın. Sodalı sıvılar ve ÅŸekerli meyve sularından uzak durun. Çok yüksek kalorili ve ÅŸekerli besinler bazı durumlarda migreni tetikleyebiliyor. Kahve tüketimini sınırlayın. Günlük tüketim 4-5 fincana yükseldiÄŸinde kahve kafein bağımlılığını artırabiliyor ve uyarıcıdan gece boyu yoksun kalmak ertesi sabah migreni tetikleyebiliyor. Ayrıca çay da migreni tetikleyebiliyor. Dolayısıyla günde 6 bardaktan fazla çay tüketmeyin.





    Sık ağrı kesici kullananlar dikkat! Yorumları