Bulaşıcı hastalıklar günümüzde de tehdit   Konuyu açan: Gündemci   İlk Mesaj: 03-12-2013 (19:16)   Son Mesaj: 03-12-2013 (19:16)    Cevap: 0    Gösterim: 478  

    03-12-2013

    Bulaşıcı hastalıklar günümüzde de tehdit

    Bulaşıcı hastalıklar günümüzde de tehdit
    Bulaşıcı hastalıklar günümüzde de tehdit

    Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi Başkanı Prof. Dr. Halis Akalın, bulaşıcı hastalıkların geçmişte olduğu gibi günümüzde de insanlığı tehdit ettiğini ve ölüm nedenleri içinde ilk sıralardaki yerini koruduğunu bildirdi.

    Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi Başkanı Prof. Dr. Halis Akalın, bulaşıcı hastalıkların geçmişte olduğu gibi günümüzde de insanlığı tehdit ettiğini ve ölüm nedenleri içinde ilk sıralardaki yerini koruduğunu bildirdi. Akalın, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de geçmişte sıtma ve verem hastalığının azaltılmasında çok başarılı olunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

    ''İklim değişiklikleri, sosyo-ekonomik sorunlar, göçler, seyahat olanaklarının artması, sağlığa bakış açısındaki değişimler, turizm hareketleri ve komşu ülkelerde ortaya çıkan tıbbi ve sosyal sorunlar, ülkemizi de yakından etkilemiş ve kaçınılmaz olarak bazı bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasına veya artmasına neden olmuştur. Türkiye açısından günümüzde sorun olan ve yakın dönemde de sorun olmaya devam edecek gibi gözüken enfeksiyon hastalıklarını Tüberküloz, Bruselloz, Tularemi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Batı Nil Ateşi, Hepatit B ve C, HIV/AIDS, Sıtma, Domuz Gribi, Hastane Enfeksiyonları, Antibiyotik Direnci olarak sıralayabiliriz. Bulaşıcı hastalıklar, geçmişte olduğu gibi günümüzde de insanlığı tehdit ediyor ve ölüm nedenleri içinde ilk sıralardaki yerini koruyor.''

    Erişkin dönemde, bazı çocukluk dönemi aşılarının tekrarlanması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Akalın, çocukluk döneminde yapılan bazı aşıların koruyuculuğunun zaman içinde azaldığını bildirdi.

    Akalın, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği'nce düzenlenen ve bugün Antalya'da başlayan 16. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi'nde de enfeksiyonlar ve sorunların önlenmesi ile tedavisi konusundaki yaklaşımların, güncel literatür ve ülke deneyimi ışığında önleme, tanı ve tedavi yaklaşımlarının gözden geçirileceğini kaydetti.

    Kaynak: AA





    Bulaşıcı hastalıklar günümüzde de tehdit Yorumları