'Antibiyotiğe direnç terör kadar tehlikeli'   Konuyu açan: Sondakika   İlk Mesaj: 03-11-2013 (20:16)   Son Mesaj: 03-11-2013 (20:16)    Cevap: 0    Gösterim: 405  

    03-11-2013

    'Antibiyotiğe direnç terör kadar tehlikeli'

    'Antibiyotiğe direnç terör kadar tehlikeli'
    'Antibiyotiğe direnç terör kadar tehlikeli'

    İngiltere Sağlık Bakanlığı baş danışmanı Prof. Sally Davies, antibiyotiklere direncin 'terör kadar büyük bir tehdit oluşturduğunu' söyledi.

    İngiltere Sağlık Bakanlığı baş danışmanı Prof. Sally Davies, antibiyotiklere direncin 'terör kadar büyük bir tehdit oluşturduğunu' söyledi. Sorunu "saatli bomba"ya benzeten Davies, enfeksiyonla savaşma kabiliyetinin kaybedilmesi halinde önümüzdeki 20 yıl içinde basit ameliyatların bile ölümcül olabileceği uyarısında bulundu.

    Hükümetin konuyu gelecek ay başkent Londra'da düzenlenecek G8 zirvesinin gündemine taşıması gerektiğini belirten Davies, "Eğer harekete geçmezsek, insanların sıradan operasyonlar sırasında enfeksiyondan öldüğü 19'uncu yüzyıldaki koşullara geri döneriz" dedi.

    Antibiyotik üretiminin kârlı olmadığına dikkat çeken Prof. Davies ilaç firmalarının yeni ilaçlar geliştirmeye teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

    'TERÖR KADAR ÖNEMLİ'

    "80'lerin sonundan bu yana yeni tür antibiyotikler üretilmiyor. Büyük ilaç şirketlerinin çok fazla yeni antibiyotik üretme planı yok. Antibiyotik üretimini teşvik etmedik. İlaç şirketleri yüksek tansiyon ya da diyabet için bir şeyler üretiyor ve bunlar işe yarıyorsa bunları hastalarımızda her gün kullanıyoruz. Ama antibiyotikler, ihtiyaç olduğunda sadece bir-iki hafta kullanılıyor. Direncin gelişmesi nedeniyle antibiyotiklerin sınırlı bir ömrü var."

    Manchester Üniversitesi'nden mikrobiyoloji uzmanı Dr. İbrahim Hassan ise antibiyotiğe dirençli enfeksiyonu olan hasta sayısının arttığını belirterek bunlar karşısında çok fazla tedavi seçeneği olmadığına dikkat çekti.

    İngiltere'de enfeksiyon hastalıklarından ölümlerin oranı yüzde 7 civarında.

    Prof. Dally Davies, enfeksiyon hastalıklarıyla ilgili yıllık raporunda önümüzdeki yıllarda mikroplara karşı savaşı kaybetme riskiyle karşı karşıya olduklarını belirterek, basit operasyonların ve kemoterapi ve organ nakli gibi bağışıklık sistemini baskılayan tedavilerin ölümcül hale gelebileceğini kaydetti.

    Davies, hükümetin konuyu, küresel ısınma ve terör gibi öncelikli tehlikeler arasında ele alması tavsiyesinde bulundu.

    Kaynak: BBC Türkçe





    'Antibiyotiğe direnç terör kadar tehlikeli' Yorumları