'Sağlıkçılara askere sahip çıkar gibi sahip çıkalım'   Konuyu açan: Saatci   İlk Mesaj: 03-09-2013 (20:16)   Son Mesaj: 03-09-2013 (20:16)    Cevap: 0    Gösterim: 621  

    03-09-2013

    'Sağlıkçılara askere sahip çıkar gibi sahip çıkalım'

    'Sağlıkçılara askere sahip çıkar gibi sahip çıkalım'
    'Sağlıkçılara askere sahip çıkar gibi sahip çıkalım'

    Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlık hizmeti sunucularının verimliliğini artıracak her tür dinamiğin gösterilmesi gerektiğini belirterek ''Onlara bir askerimize, polisimize sahip çıktığımız kadar sahip çıkmalıyız'' dedi.

    Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlık hizmeti sunucularının verimliliğini artıracak her tür dinamiğin gösterilmesi gerektiğini belirterek ''Onlara bir askerimize, polisimize sahip çıktığımız kadar sahip çıkmalıyız'' dedi. Bakan Müezzinoğlu, İzmir programı kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu makamında ziyaret etti.

    Ziyarette gazetecilere açıklama yapan Müezzinoğlu, bakanlık olarak İzmir'in ülkenin önemli dinamiklerini taşıyan bir büyükşehir olduğunu, bakanlık olarak kentin daha farklı noktalara taşınması noktasında azami çaba gösterdiklerini ifade etti.

    İzmir'in EXPO 2020 adaylığına dikkati çeken Müezzinoğlu, ülke ve millet adına sahiplendikleri bu organizasyonun ana temasının sağlık olduğunu, bakanlık olarak aktif bir sorumluluk üstlendiklerini, üzerlerine düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getireceklerini söyledi.

    Müezzinoğlu, bir gazetecinin ''İzmir'deki hastanelerde verilen hizmetten vatandaşın şikayetlerinin bulunduğunu'' iddia etmesi üzerine, bardağın boş tarafından bakılmaması, ''dolu kısmının nasıl daha çok doldurulması gerektiğine'' odaklanılması gerektiğini belirtti.

    Yunanistan'ın sağlık bakanıyla yaptığı görüşmede bu ülkede sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranının yüzde 44'den yüzde 32'ye indiğini öğrendiğini, Türkiye'de ise son 10 yılda yüzde 36'dan yüzde 75'e artış meydana geldiğini, bunu yüzde 80'e taşımanın çabası içinde olduklarını dile getiren Müezzinoğlu, hekim açığının en temel sorunlardan biri olduğunu, bir hekimden bir buçuk hekim düzeyinde istifade etmeye çalıştıklarını söyledi.

    Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

    ''İzmir'de dahi, her gün 30 milyon poliklinik hizmetinin verildiği bir ortamda hiçbir sorun ve sıkıntının olmayacağı diye bir şey yok. Sağlık Bakanı olarak 'sıkıntıları görmeyelim' diye bir bakış açım olmaz. Ama olanı takdir etmeden sıkıntının üzerine bir şey bina edersek o zaman ne oluyor; sağlıkta şiddet. O zaman tartışma, hekime, hemşireye niye hakaret edildi, niye dövüldü, hatta Gaziantep'te olduğu gibi niye öldürüldüğüne kadar gidiyor.

    Biz sağlık hizmeti sunucularının verimliliğini artıracak her tür dinamiği göstermeliyiz. Onlara bir askerimize, polisimize sahip çıktığımız kadar sahip çıkmalıyız. Nasıl daha verimli ve sistematik çalışırız, bunun değerlendirmeleri her gün yapılıyor. Zaten şimdi kamu hastaneleri genel sekreterlikleriyle takip edilebilen, verimliliği ölçülebilen bir sistem kurduk.''

    Hekim açığı sorunu

    Türkiye'de yıllardır ''Hekim fazlası var'' diyerek tıp fakültesine daha fazla öğrenci alınmasının önünün kesildiğini, bu görüşünden dolayı Türk Tabipler Birliği'nin bazen kendisine kızdığını kaydeden Müezzinoğlu, ''Şimdi diyorum ki, o fazla olan 20 bin uzman hekimi verin bana, yarın alacağım, 10 bin pratisyen hekimi verin, alacağım. 50 bin hemşire getirin, alacağım. Ama yoldan geçen insanı alamıyorsun. Uzman hekim diyorsun. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde hematoloji bölümü isteniyor, hematoloğumuz var mı ? Yetiştirdik mi?'' diye konuştu.

    Basının sağlık haberlerini verirken realiteleri göz önüne alması gerektiğini savunan Bakan Müezzinoğlu, ''Basın, sağlık haberlerini yaparken ne olur vatandaşın duygularını değil bu ülkenin realitelerini göz önüne alarak bir haber stratejisi izlesin. Bazen flaş, flaş, flaş... Olumlu veya olumsuz. Sağlığın flaşı olmaz. Olumluda da olmaz, olumsuzda da olmaz. Sağlık bir realitedir, 24 saattir ve bunu iyi götürmek gibi bir görevimiz var'' dedi.

    İzmir'in hekim dağılımında ülke ortalamasında en iyi ikinci il olduğunu ancak hekim fazlalığının bulunmadığını, 2-3 bin hekim olsa İzmir'de hizmete sunabileceklerini söyleyen Bakan Müezzinoğlu, Bayraklı'da kurulacak şehir hastanesi ihalesiyle ilgili son değerlendirmelerin yapıldığını, 1-2 ay içinde imza aşamasının tamamlanacağını, kurulması planlanan diğer hastanenin de proje ve ihale sürecine girdiğini, 1-2 ay içinde bunu da takvimleyebileceklerini bildirdi.

    Bir gazetecinin ''belediyelerin hastanelerinin bakanlığa devri ve belediyelerin sağlık taraması yapmasının engellenmesi uygulamasının devam edip etmeyeceğiyle'' ilgili sorusunu da yanıtlayan Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, ''Sağlık işletmeciliği ayrı bir hadisedir. Belediyelerimiz de o işlere girerse lüzumsuz yere yıpranırlar tüm şikayetler onlara gitmeye başlar. Biz onları denetliyoruz diye bu sefer basın, muhalif belediye hastanesi diye denetliyoruz diye bir yoruma gider'' diye konuştu.

    Kaynak: AA





    'Sağlıkçılara askere sahip çıkar gibi sahip çıkalım' Yorumları