ALS'de kök hücre tedavisi kanıtlanmış değil!   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 02-19-2013 (19:16)   Son Mesaj: 02-19-2013 (19:16)    Cevap: 0    Gösterim: 463  

    02-19-2013

    ALS'de kök hücre tedavisi kanıtlanmış değil!

    ALS'de kök hücre tedavisi kanıtlanmış değil!
    ALS'de kök hücre tedavisi kanıtlanmış değil!

    Türk Nöroloji Derneği'nden yapılan açıklamada, ALS gibi nörolojik hastalıkların ''kök hücre'' ile tedavisinin kanıtlanmış bir yöntem olmadığı belirtilerek, ''Karşılığı olmayan umutlar vaat eden yaklaşımlara itibar edilmemeli'' denildi.

    Türk Nöroloji Derneği'nden yapılan açıklamada, ALS gibi nörolojik hastalıkların ''kök hücre'' ile tedavisinin kanıtlanmış bir yöntem olmadığı belirtilerek, ''Karşılığı olmayan umutlar vaat eden yaklaşımlara itibar edilmemeli'' denildi. Dernekten yapılan açıklamada, son günlerde ALS başta olmak üzere bazı nörolojik hastalıkların kök hücre transferi ile tedavisinin mümkün olduğu konusunda hasta ve hasta yakınlarının umutlandırıldığı belirtildi.

    Hasta ve hasta yakınlarının uyarıldığı açıklamada, ALS gibi nörolojik hastalıkların kök hücre transferi ile tedavisinin kanıtlanmış bir yöntem olmadığı vurgulandı.

    ALS'nin kaslarda kuvvet kaybı, erime ve incelmeye yol açan ilerleyici bir sinir sistemi hastalığı olarak tanımlandığı kaydedilen açıklamada, kök hücre tedavisinin ise insan vücudunda onarım sürecini hızlandırması açısından dünyada hala deneyimlenen bir tedavi yöntemi olduğu anlatıldı.

    Bu tedavi yönteminin hala ''deneyimlenme'' aşamasında olması ve hiçbir nörolojik hastalık üzerinde iyileştirici etkisinin kanıtlanmaması nedeniyle hastaların uyarıldığı belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

    ''Zaman zaman kök hücre transferi ile ALS başta olmak üzere bazı nörolojik hastalıkların tedavisine yönelik haberler çıkmakta, hasta ve hasta yakınları hekimlerimize ve kurumlarımıza bu konuda umutla başvuruda bulunmaktadır. ALS hastalığını tedavi ettiği öne sürülen kök hücre transferi, dünyanın hiçbir ülkesinde ALS hastalığının tedavisi için kanıtlanmış bir tedavi yöntemi değildir. ALS hastalarımıza ve yakınlarına, kök hücresini mutlak tedavi edici bir yöntem olarak sunan, maalesef karşılığı olmayan umutlar vaat eden ve bilimsel yaklaşımdan uzak haberlere itibar etmemelerini önemle hatırlatmak isteriz. Konu ile ilgili soruları olan hasta ve hasta yakınları Türk Nöroloji Derneği ile irtibata geçebilirler. Hastalarımızı boş yere umutlandıran ve ticari amaçla uygulanan bu girişimlerin durdurulması konusunda yetkili mercileri göreve çağırıyoruz.''

    Kaynak: AA





    ALS'de kök hücre tedavisi kanıtlanmış değil! Yorumları