Rahim ağzı kanseri sinsi ilerliyor   Konuyu açan: Küba   İlk Mesaj: 02-18-2013 (19:12)   Son Mesaj: 02-18-2013 (19:12)    Cevap: 0    Gösterim: 623  

    02-18-2013

    Rahim ağzı kanseri sinsi ilerliyor

    Rahim ağzı kanseri sinsi ilerliyor
    Rahim ağzı kanseri sinsi ilerliyor

    Rahim ağzı kanseri, birçok kanser türü gibi birden bire ortaya çıkmıyor. Sinsice ilerleyen hastalığı erken dönemde yakalamak için düzenli smear testi öneriliyor.

    Rahim ağzı kanseri, birçok kanser türü gibi birden bire ortaya çıkmıyor. Sinsice ilerleyen hastalığı erken dönemde yakalamak için düzenli smear testi öneriliyor. Bu sayede kanser öncesi lezyonların yakalanması daha kolay oluyor.

    Rahim ağzındaki hücrelerin durumunun çıplak gözle anlaşılamayacağı için sürüntü, yani smear yöntemi ile patolojik inceleme yapıldığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr.Oğuzhan Daver, böylece hücrelerde oluşabilecek anomalilerin tespit edildiğini söyledi.

    Rahim ağzı bölgesinde, kanserden önce displazi denilen kanser öncesi lezyonların oluştuğunu vurgulayan Daver, "Displaziler hafif başlar, orta ve ağır displazi olarak devam eder. Ortalama olarak hafif displazinin kanser olması 44 ay kadardır" dedi.

    Düzenli olarak smear yaptıran bir kadında kanser öncesi lezyonların kolay yakalandığını ve rahim ağzı kanserlerinin çok büyük çoğunluğunun insan papilloma virüsünün (HPV) neden olduğu siğillerden kaynaklandığını hatırlatan Op. Dr.Oğuzhan Daver, hastalığın bulaşma yollarına vurgu yaptı ve şunları söyledi:

    "Siğiller cinsel temasla geçmekteyse de, tek bulaşma yolu bu değildir. HPV enfeksiyonları cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubuna girer ama hiç cinsel ilişkide bulunmamış kadınlarda da displazi ve rahim ağzı kanseri görülebilir. Bundan dolayı ilk beraberliklerini erken yaşta yaşamış olanlar, çok eşliler, eşleri çok partnerli olanlar bu hastalık için risk grubunu oluşturur. HPV enfeksiyonunu saptamada virüs tiplemesi ve kolposkopi gibi yöntemler geliştirilmiştir ancak smear en çok kullanılan yöntemdir. Bu yöntemin her sitolojik yöntemde olduğu gibi hastalığın yakalanamama olasılığı göz önüne alındığında, doktorun önereceği aralıklarla testi yapmak gerekir."





    Rahim ağzı kanseri sinsi ilerliyor Yorumları