Bir günde 3 kiÅŸi yeniden hayata tutundu   Konuyu açan: Saatci   Ä°lk Mesaj: 02-16-2013 (19:14)   Son Mesaj: 02-16-2013 (19:14)    Cevap: 0    Gösterim: 408  

    02-16-2013

    Bir günde 3 kişi yeniden hayata tutundu

    Bir günde 3 kişi yeniden hayata tutundu
    Bir günde 3 kişi yeniden hayata tutundu

    Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde, ilk kez aynı günde 3 kişiye kapalı ameliyat yöntemiyle böbrek nakli yapılarak, yeniden hayata tutunmaları sağlandı.

    Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde, ilk kez aynı günde 3 kişiye kapalı ameliyat yöntemiyle böbrek nakli yapılarak, yeniden hayata tutunmaları sağlandı. Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bülent Aydınlı ve beraberindeki ekip, diyaliz tedavisi gören Şakir Yürük (55), Necati Gül (33) ve Rıdvan Reşber'e (17) başarılı bir şekilde, canlı vericiden böbrek nakli yaptı.

    Doç. Dr. Aydınlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organ naklinin aslında yoğun bir süreç olduğunu belirterek, söz konusu hastaların nakil ihtiyacının olduğunu belirlemek, daha sonrasında hasta ile vericileri nakile hazırlamanın oldukça ciddi bir emek olduğunu anımsattı.

    Bu emeği büyük bir ekibin verdiğini anlatan Aydınlı, şunları kaydetti:

    ''Böbrek nakli için nefroloji ekibimiz yoğun ve ciddi çalışıyor. Karaciğer nakli için de hem gastroenteroloji hem de genel cerrahi ekibimiz çok yoğun çalışıyor. Canlı vericide de nefrologların, gastroenteroloji ve doku uygunluklarına bakan ekibimizin çok ciddi emeği var. Büyük bir emek sonucunda insanlar yeniden hayata dönüyorlar. Çünkü bir diyaliz hastası, haftanın üç günü 4'er saat diyalize giriyor. Sosyal bir hayatı yok. İşte böbrek nakli bu sosyalliği de insanlara getiriyor.''

    Yaptıkları nakillerle, bütün yorgunluklarını unuttuklarını anlatan Aydınlı, ''Böbrek nakli için bugüne kadar aynı günde iki nakil yapmıştık ama üç nakli ilk kez yapıyoruz. Bu nakillerin önemli bir özelliği var. Laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılan cerrahi müdahaleyle gerçekleştiriyoruz. Bugün başarılı bir şekilde üç nakil yaptık. Hem aynı günde üç böbrek nakli yapıyoruz hem de laparoskopik yapıyoruz. Bunun ikisi de Erzurum'da ilk'' dedi.

    OÄŸluna ikinci kez hayat verdi

    Aynı günde üç hastaya kapalı yöntemle yaptıkları böbrek naklinin üçünün de başarılı geçtiğini ifade eden Aydınlı, şöyle devam etti:

    ''Bu yöntem hastaya daha çok konfor veriyor. Ağrısı az oluyor, daha hızlı taburcu edebiliyoruz. Türkiye'de büyük merkezlerde bu işlem yapılıyor. Son iki yılda yaygın olmaya bayladı. İnşallah biz de bu merkezlerin arasına gireceğiz. Bundan sonra da devamını getireceğiz. Hemen hemen bütün hastalara kapalı ameliyat yapmayı planlıyoruz. Hastanın konforu için oldukça önemli, çünkü büyük kesi yapmıyoruz. Bazıları bayan olduğu için estetik kaygıları olabiliyor. Bu yöntem estetik kaygıyı ortadan kaldırıyor.''

    Annesinden yapılan böbrek nakliyle yeniden sağlığına kavuşan Rıdvan Reşber de Kars İmam Hatip Lisesi'nde okuduğunu belirterek, renginde bir sarılık olduğunu ve yapılan ultrasonla böbrek yetmezliği hastası olduğunu öğrendiğini söyledi.

    Reşber, ''Yeniden sağlıklı olacağım. Çok güzel bir duygu'' ifadelerini kullandı.

    Anne Fatma Reşber de oğluna ikinci kez hayat vereceğini belirterek, ''Herkesin, böbrek hastası olan yakınlarına bağışta bulunması önemli. Bir hayat kurtarmak gerçekten insanı duygulandırıyor. Dokularımız uydu, inşallah oğluma yeni bir hayat vereceğim. Bu güzel bir duygu'' diye konuştu.

    Ağabeyine böbreğini vererek, şifa oldu

    Necati Gül ise Horasan ilçesinde çiftçilik yaptığını belirterek, iki yıldır diyaliz tedavisi gördüğünü, sürekli şiddetli baş ağrısı olduğunu, uykusuzluk sorunu yaşadığını ifade etti.

    Kız kardeşinin böbreğini bağışladığını anlatan Gül, ''7 kız kardeşim var. Evin tek oğluyum. Sağ olsun bütün kardeşlerim sıraya girdi böbreğini vermek için. Nezihe Yel kardeşimin dokuları uydu. Damadımıza da çok teşekkür ederim. Hiç tereddüt etmeden kardeşimin bağışta bulunabileceğini söyledi'' diye konuştu.

    Evli ve üç çocuk annesi Nezihe Yel de ''Ağabeyime böbreğimi vererek, ona şifa olacağım. Çok mutluyum'' diye konuştu.

    Kars'ta yaşayan ve 3 yıldır diyaliz tedavisi gören Şakir Yürük'e böbreğini veren eşi Yenice Yürük, 33 yıllık eşinin sağlığına kavuşması için Erzurum'a geldiklerini belirterek, ''Mutluyum. Çok şükür dokularım uydu. 33 yıllık eşime yeni bir hayat veriyorum'' diye konuştu.

    Â*

    Kaynak: AA





    Bir günde 3 kişi yeniden hayata tutundu Yorumları