Bu şehirde ilk böbrek nakli yapılacak   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 02-16-2013 (19:16)   Son Mesaj: 02-16-2013 (19:16)    Cevap: 0    Gösterim: 420  

    02-16-2013

    Bu şehirde ilk böbrek nakli yapılacak

    Bu şehirde ilk böbrek nakli yapılacak
    Bu şehirde ilk böbrek nakli yapılacak

    Acıbadem Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, ''2016'da 100 bine yakın diyaliz hastası bekleniyor ki, bunların maliyeti bize neredeyse 10 milyar Türk lirasını bulacak'' dedi.

    Acıbadem Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, ''2016'da 100 bine yakın diyaliz hastası bekleniyor ki, bunların maliyeti bize neredeyse 10 milyar Türk lirasını bulacak'' dedi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Prof. Dr. Dursun Odabaş Tıp Merkezi ile Acıbadem Üniversitesi arasında yapılan ortak proje sayesinde, bölgenin ilk böbrek nakli ameliyatı Van'da yapılacak.

    Acıbadem Üniversitesi'nce bu yıl ikincisi düzenlenen ''Doğu'dan Batı'ya Hayata Bağış, İkinci Durak Van'' semineri, YYÜ Prof. Dr. Dursun Odabaş Tıp Merkezi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

    Seminerde, böbrek nakli, böbrek yetmezliğine yaklaşım, organ bağışının önemi, böbrek nakli cerrahisi, böbrek hastalığının başlıca sebepleri ve tedavi yöntemleri konularında katılımcılara bilgi verildi.

    Seminerde konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Acıbadem Üniversitesi'nde nakil ameliyatlarına giren ve bu eğitimi alan genel cerrahlar Doç. Dr. Özgür Kemik ile Doç. Dr. Aziz Sümer'in 6 ay sonra Van'da böbrek nakli ameliyatı yapacaklarını ifade etti.

    Böbrek nakli ameliyatlarının Van'da ilk defa yapılacağını ve bölgeye hitap edeceğini belirten Battal, ''Öğretim üyelerimizden iki arkadaşımızın Acıbadem Hastanesi'nde bir kurs görüp tekrar geri gelerek üniversitemizde de böbrek nakli yapılabileceği söylendiğinde, hiç tereddüt etmeden 'çok güzel olur dedik'. Zira, bölgemizden hastalarımız batıya ve benzeri yerlere sağlık sorunları ile ilgili tedavi olmak üzere gittiklerinde ne kadar sorun yaşadıklarını hepimiz çok iyi biliyoruz'' diye konuştu.

    2016'da 100 bine yakın diyaliz hastası bekleniyor

    Seminere katılan Acıbadem Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, Türkiye'de çok fazla böbrek hastası olduğunu ve böbrek hastalarındaki artış oranının korkutucu boyutlara ulaşıldığını söyledi.

    Ellerinde böbrek hastaları tedavilerinde üç seçeneğin olduğunu kaydeden Gürkan, ''2016'da 100 bine yakın diyaliz hastası bekleniyor ki, bunların maliyeti bize neredeyse 10 milyar Türk lirasını bulacak. Şimdi elinizde böbrek hastaları için sunabileceğiniz üç tane tedavi var. Bir tanesi karından diyaliz denilen Periton diyaliz, bir tanesi makine diyalizi denilen hemo diyaliz, bir tanesi de gerçek anlamda tedavi olarak sunduğumuz böbrek naklidir. Bakınız bir taraftan yaşamın kalitesini düşüren, oldukça pahalı bir tedavi yöntemi olan diyalizler var. Diğer yandan çok daha ucuz, özellikle birinci seneden sonra maliyet farkını ortaya çıkaran, yaşam süresini uzatan ve kalitesini artıran bir başka tedavi olan böbrek nakli var. Dolayısıyla bütün batılı ülkelerin kabul ettiği gerçek tedavi yöntemi böbrek naklidir'' dedi.

    Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Çankaya ise, yaklaşık 6 ay sonra böbrek nakillerine başlayabileceklerini, bunun için gerekli altyapı hazırlıklarına başladıklarını ifade etti.

    Sağlık Bakanlığı'ndan izinlerin alınmasına başlandığını da belirten Çankaya, temel hedeflerinin bölge insanına bütün sağlık hizmetlerini merkezde verebilecek şartları oluşturmak olduğunu söyledi.

    Kaynak: AA





    Bu şehirde ilk böbrek nakli yapılacak Yorumları