Organ bağışıyla Guinness'e girmeye hazırlanıyor   Konuyu açan: Saatci   İlk Mesaj: 02-14-2013 (19:12)   Son Mesaj: 02-14-2013 (19:12)    Cevap: 0    Gösterim: 414  

    02-14-2013

    Organ bağışıyla Guinness'e girmeye hazırlanıyor

    Organ bağışıyla Guinness'e girmeye hazırlanıyor
    Organ bağışıyla Guinness'e girmeye hazırlanıyor

    Antalya'da 1 Mart'ta organize edilecek rekor denemesinde, bir saat içinde en fazla sayıda kişinin organ bağışında bulunması hedefleniyor.

    Antalya'da 1 Mart'ta organize edilecek rekor denemesinde, bir saat içinde en fazla sayıda kişinin organ bağışında bulunması hedefleniyor. İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de 55 bin civarında kronik böbrek hastası olduğunu ve böbrek nakli beklediğini söyledi. Bu hastaların yılda yaklaşık 700'ünün bu olanağa kavuşabildiğini belirten Bilgin, her yıl organ bulunamadığı için 5 bin kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

    Bilgin, kalp ve karaciğer hastalarının ise diyaliz cihazlarıyla bir süre daha hayatta kalabilen böbrek hastaları kadar şanslı olmadığını, 2 bin hastanın karaciğer, bin hastanın ise kalp nakli olmak için beklediğini açıkladı.

    Organ nakillerinin canlı ve kadavradan yapılabildiğine değinen Adem Bilgin, şöyle konuştu:

    ''Avrupa ülkelerinde organ vericilerinin yüzde 80'i kadavra, yüzde 20'si canlı kaynaklı iken Türkiye'de tam tersine organ vericilerinin yüzde 70'i canlı, yüzde 30'u kadavra kaynaklıdır. 2012 yılında Türkiye genelinde bin 477 beyin ölümü tespiti yapılmış, ancak sadece 345 aile organ bağışında bulunmuştur.''

    Organ bağışı konusunda farkındalık yaratmak için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini anlatan Adem Bilgin, bu amaçla son olarak 1 Mart'ta rekor denemesi yapmaya hazırlandıklarını anlattı. Bir saat içinde en fazla katılımcı ile organ bağışı Guinness rekorunun daha önce İngiltere'de 321 kişi ile kırıldığını, Çin Halk Cumhuriyeti'nin de 474 kişi ile bu rekoru geliştirdiğini vurgulayan Bilgin, ''Rekor denemesinde hedefimiz 475, ancak gönlümüzden geçen rakam 2 bini geçmek'' dedi.

    Rekor denemesi 1 Mart'ta

    Guinness'e girebilmenin Antalya halkı olarak kendilerini gururlandıracağına işaret eden Bilgin, herkesi rekor denemesine katılmaya çağırdı. Bilgin, ''Hem bir insana can vermenin sonsuz mutluluğunu yaşasınlar hem de belki yaşamlarında bir kez yaşayacakları bu rekorun bir parçası olmanın haklı gururunu yaşasınlar'' dedi.

    Bilgin, rekor denemesinin 1 Mart'ta 15.00-16.00 saatleri arasında Kepez Arena'da gerçekleştirileceğini açıkladı.

    Kayıt masalarında 50 kişi çalışacak

    Türkiye'nin ilk yüz naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ise rekor denemesi sırasında organ bağışında bulunacak kişilerin kayıtlarını almak üzere 50 kişilik bir ekibin görev yapacağını bildirdi.

    Prof. Dr. Özkan, ''Antalya'nın isminin rekorlar kitabında uzun süre kolay kolay kırılamayacak bir hedefte kalmasını istiyoruz. İnşallah sayıyı 2 bin yaparız'' diye konuştu.

    Akdeniz Üniversitesi'nde yaklaşık 600 tıp öğrencisinin katılacağı bir kongre olacağını ve bu öğrencilerin çoğunun organizasyona destek verdiğini kaydeden Özkan, organizasyona üniversite ve diğer kurumlardan da destek aldıklarını anlattı.

    Prof. Dr. Ömer Özkan, organ bağışının gönüllülük esasına dayalı olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Türkiye'de kişi organ bağışı kartını verse dahi beyin ölümü gerçekleşen hastanın yakını organı bağışlamak istemezse bunun hiçbir önemi yok. Bizim buradaki hedefimiz, bu işin gönüllülük esasına göre olması. Bir gün çok da mecbur kalınırsa bu iş, maalesef diğer ülkelerde olduğu gibi kanunlarla yapılmak zorunda kalacak. Beyin ölümü gerçekleşen hastayı bir, iki gün yaşatabilmek için devlet çok büyük paralar harcıyor. Bir süre sonra sizlerin ve bizlerin de yakınlarına organ nakli gerekecek ve biz böbreği bulamayacağız. Umarız insanlar gönüllü olarak organ bağışında bulunsun ve böyle bir kanuna ihtiyaç olmasın.''

    Organ naklinde başarı

    Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar da son 10 yılda organ naklinde çok önemli başarılara imza atıldığını, ancak bunun yeterli olmadığını bildirdi.

    Gültekin Süleymanlar, her yıl yapılan böbrek nakli sayısının 5 bine çıkarılması halinde hastalara daha kaliteli yaşayabilme hakkı tanımış olacağını söyledi.

    Toplantıya, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Ramazan Çetinkaya da katıldı. Çetinkaya, yapılacak organizasyonda rekorun kırılmasından ziyade organ bekleyen çok sayıda insanın ihtiyacı için farkındalık oluşturmanın önemine değindi.

    Guinness Türkiye Temsilcisi de izleyecek

    Antalya Valiliği himayesinde gerçekleştirilecek rekor denemesi, Antalya'daki alışveriş merkezlerinde ''kalp'' şeklinde kostüm giymiş maskotlar tarafından duyurulacak. Organ bağışında bulunmak isteyenlere birer barkod verilecek. Vatandaşlar 1 Mart günü rekor denemesine geldiklerinde, süreç hızlı bir şekilde ilerleyecek.

    Rekor denemesine Guinness Türkiye Temsilcisi de davet edilecek.

    Kaynak: AA





    Organ bağışıyla Guinness'e girmeye hazırlanıyor Yorumları