Sofralarda tam buÄŸday ekmeÄŸi tercih edilmeli   Konuyu açan: Güncelajans   Ä°lk Mesaj: 02-02-2013 (20:15)   Son Mesaj: 02-02-2013 (20:15)    Cevap: 0    Gösterim: 361  

    02-02-2013

    Sofralarda tam buÄŸday ekmeÄŸi tercih edilmeli

    Sofralarda tam buÄŸday ekmeÄŸi tercih edilmeli
    Sofralarda tam buÄŸday ekmeÄŸi tercih edilmeli

    Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Saniye Şen, sofralarda tam buğday ekmeğinin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, ekmekteki kepek oranının artırılmasının son derece yararlı olduğunu söyledi.

    Trakya Ãœniversitesi (TÃœ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Saniye Åžen, sofralarda tam buÄŸday ekmeÄŸinin tercih edilmesi gerektiÄŸini belirterek, ekmekteki kepek oranının artırılmasının son derece yararlı olduÄŸunu söyledi. Åžen,Â*''Beyaz ekmek ile tam buÄŸday ekmeÄŸi arasında yüzde 45-85 oranında vitamin ve mineral farkı var. Ãœstelik buÄŸdayın ruÅŸeymi çıkartıldığında vitamin kaybı daha da çoÄŸalıyor'' dedi.

    Birçok vitamin ve mineralin, buğdayın kepeğiyle dışarıya atıldığını anlatan Şen, ruşeymi de alınmış buğdayın unlaştırılarak şeker deposu haline getirildiğini kaydetti.

    Şen, basit şekerle şişmanlık ve kanserin ilişkisinin yıllardır bilindiğini, ekmek aracılığıyla vücuda alınan basit şekerle karaciğerin yağlandığını, vücutta insülin direncinin geliştiğini ifade etti.

    Kepek oranı artırılan ekmekte bir sonraki aşamanın, doğal bir şekilde öğütülen buğday kullanımı olması gerektiğini bildiren Şen, şöyle devam etti:

    ''Buğdayın içindeki ruşeymi, kar amaçlı yaklaşımla ekmeğin raf ömrü uzasın diye çıkarıyoruz. Ruşeymin içinde DNA'ların dizaynında etkisi olan maddeler, vitaminler ve Amerikalıların kalp hastalarına reçete ettiği, güzellik kremlerine katılan 'Koenzim Q10' var. O yüzden tahılların, ekmeğin raf ömrünü kısaltacak diye insan için en yararlı ruşeym ayrılmadan öğütülmesi lazım. Beyaz ekmek ile tam buğday ekmeği arasında yüzde 45-85 oranında vitamin ve mineral farkı var. Üstelik buğdayın ruşeymi çıkartıldığında vitamin kaybı daha da çoğalıyor.''

    Kaynak: AA





    Sofralarda tam buğday ekmeği tercih edilmeli Yorumları