'Tütünün yasaklanması toplum için doğru!   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 01-30-2013 (19:15)   Son Mesaj: 01-30-2013 (19:15)    Cevap: 0    Gösterim: 477  

    01-30-2013

    'Tütünün yasaklanması toplum için doğru!

    'Tütünün yasaklanması toplum için doğru!
    'Tütünün yasaklanması toplum için doğru!

    Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmî Gazete'de yayımlandı.

    Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmî Gazete'de yayımlandı. Buna göre nargile satan işletmeler, 6 ay içinde yeni bir ruhsat alacak. İşletmeciler durumdan şikayetçi olurken sağlık kurumları ise düzenlemeyi savunuyor.

    Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, yaptığı açıklamada, "Kurum olarak halk sağlığının bireyselliğine değil, toplumsal etkileşimine önem veriyoruz. Tütün ve tütün ürünleri, bireyin ve toplumun sağlığı açısından bir risktir ve engellenmesi, bu gibi yönetmeliklerle mümkündür. Bu düzenlemeler ve yönetmelikler olmadığı takdirde toplumun kendi iç dinamikleriyle çözüme ulaşması hayal olur. Tabii ki bağımlı kesim tarafından bir tepki olabilir ama sonuca ulaşılması için yasağın uygulanması gerekir." dedi. Türkiye'de tütün ürünlerine başlama yaşının oldukça aşağıya düştüğünü vurgulayan Prof. Dr. Karababa, "Bunun başlıca iki sebebi mevcuttur. Birincisi rol model faktörü, ikincisi sigara tekellerinin piyasada insani olmayan yöntemleri kullanmasıdır. Yasaklar aynı zamanda tütün ürünlerini kullanmayanları da koruyor ve en az içene olduğu kadar zararı bulunan pasif içicilik de kalkıyor. Bu değişen yönetmelikle içen kişilerin bireysel özgürlüğüne dokunulmuyor, sadece mekansal olarak sınırlandırılıyor. Neticede toplum ne kadar bilinçli davranırsa yasalar da o derece uygulayıcı ve faydalı olur." şeklinde konuştu.

    Kaynak: CİHAN





    'Tütünün yasaklanması toplum için doğru! Yorumları