Aynı günde 3 kıta, 4 ülkeden böbrek nakli   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 01-29-2013 (19:15)   Son Mesaj: 01-29-2013 (19:15)    Cevap: 0    Gösterim: 392  

    01-29-2013

    Aynı günde 3 kıta, 4 ülkeden böbrek nakli

    Aynı günde 3 kıta, 4 ülkeden böbrek nakli
    Aynı günde 3 kıta, 4 ülkeden böbrek nakli

    Antalya'da aynı günde Libya, Kırgizistan, Bosna-Hersek'ten gelen 3 yabancı ile bir Türk vatandaşına yakınlarından böbrek nakli gerçekleştirildi.

    Antalya'da aynı günde Libya, Kırgizistan, Bosna-Hersek'ten gelen 3 yabancı ile bir Türk vatandaşına yakınlarından böbrek nakli gerçekleştirildi. Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Başkan Prof. Dr. Alper Demirbaş yönetimindeki ekip tarafından aynı gün gerçekleştirilen ameliyatlarla Bosna-Hersek'ten Selma Dilek'e (29) kardeşi Semir Pilav'dan (25), Libyalı Manınur Feraz Mohammed'e (64) oğlu Tareg Manınur Mohammed'den (31), Kırgızistanlı Azamet Semetev'e (30) babası Temirbek Semetev'den (55) ve Mersinli Halil İbrahim Kiraz'a (26) babası Basri Kiraz'dan (56) alınan böbrek başarıyla nakledildi.

    Ameliyatların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Demirbaş, aynı günde 4 ayrı ülkeden, 3 kıtadan 4 kişiye organ nakli yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

    Antalya'nın sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada organ nakli için tercih edilen bir kent olduğuna dikkati çeken Demirbaş, ''Hastaların nakil olmak için Türkiye'yi tercih etmesi, dünyada organ naklinde geldiğimiz noktanın en önemli göstergesidir. Merkezimiz hem organ naklindeki başarı hem de yapılan organ nakli sayısı bakımından son 4 yılda ABD ve Avrupa ülkelerindeki tüm merkezlerden daha başarılı bir noktadadır. Bunun bize verdiği gurur ve sorumlulukla Antalya'nın ve Türkiye'nin adını tüm dünyaya duyurduğumuz için çok mutluyuz'' dedi.

    -''Bol bol Türk çayı içeceğim''-

    Bosna-Hersek'te yaşayan bilgisayar mühendisi ve aynı zamanda milli tekvandocu 29 yaşındaki Selma Dilek, 4 yıl önce ateşinin çıkması nedeniyle gittiği hastanede böbrek yetmezliği teşhisi konulduğunu söyledi. Sağ böbreğinin de 1 yaşındayken tümör bulunduğu için alındığını belirten Dilek, 3.5 yıldır diyalize girdiğini ve diyalizin kendisini çok etkilediğini söyledi.

    Böbrek yetmezliği çekmeden önce Avrupa Tekvando Şampiyonası'na hazırlandığını, madalya umudu taşıdığını kaydeden Dilek, hastalığı nedeniyle hayalini gerçekleştiremediğini vurguladı. Bir yakınının tavsiyesi üzerine nakil olmak için Antalya'ya geldiğini anlatan Dilek, ''Kardeşimden aldığım böbrekle hayat buldum. Türk doktorlara teşekkür ediyorum. Ben Türk çayını çok seviyordum, ama içemiyordum. Şimdi bol bol Türk çayı içeceğim'' diye konuştu.

    -Libyalı babaya, oğlundan hayat-

    Libya'nın güneyindeki Sabha kentinde yaşayan 7 çocuk babası Manınur Feraz Mohammed ise 3 yıldır böbrek hastası olduğunu ve 2 yıldır diyalize girdiğini söyledi. Ayaklarındaki şişme ve idrarda yanma şikayetiyle gittiği hastanede böbreklerinde iltihaplanma tespit edildiğini kaydeden Mohammed, doktorların 'böbrek nakli olmalısın' şeklindeki tavsiyesi üzerine Antalya'ya geldiğini kaydetti.

    Oğlu Tareg Manınur Mohammed'den aldığı böbrek ile hayata tutunduğunu dile getiren Mohammed, ''Oğluma, Libya devletine ve Türk doktorlara çok teşekkür ediyorum. Antalya'da ikinci hayatıma başladım. Umarım ailemle sağlıklı ve mutlu bir şekilde hayatımı sürdürürüm'' diye konuştu.

    Oğul Faraz Mohammed ise babasını sağlığına kavuşturduğu için çok mutlu olduğunu dile getirdi.

    -''Nakil olduğum günü doğum günüm olarak kutlayacağım''-

    Nakil için Kırgızistan'dan Antalya'ya gelen Azamet Semetev ise 16 yaşındayken böbrek rahatsızlığı çekmeye başladığını, 2.5 aydır da diyalize girdiğini ifade etti. Doktorların 'Ya diyalize girmelisin ya da nakil olmalısın' şeklindeki konuşması üzerine nakil olmaya karar verdiğini anlatan Semetev, bir yakınlarının tavsiyesi üzerine nakil için Antalya'yı tercih ettiklerini vurguladı.

    Babasının böbreğiyle hayata adeta yeniden başladığını söyleyen Semetev, ''Babam benim tekrar doğmamı sağladı. Nakil olduğum günü doğum günüm olarak kutlayacağım. Babama ve tüm organ nakli ekibine teşekkür ediyorum'' dedi.

    Oğluna böbreğini bağışlayan mühendis baba Temirbek Semetev ise oğlunun sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu vurguladı.

    -Mersinli baba, oğluna böbreğini verdi-

    Hastanede aynı gün gerçekleşen son ameliyatta ise Irak'ta işçi olarak çalışan Basri Kiraz, üniversite öğrencisi oğlu Halil İbrahim Kiraz'a böbreğini verdi. Hastalığını 10 yaşındayken idrar yapamama şikayetiyle gittiği hastanede öğrendiğini ve böbreğinde sürekli taş olması nedeniyle 4 defa ameliyat olduğunu anlatan Halil İbrahim Kiraz, 5 ay önce diyalize girmeye başladığını kaydetti.

    Babasının böbreğini vermek için hiç düşünmeden gönüllü olduğuna dikkati çeken Kiraz, babası sayesinde eğitim hayatını sürdüreceğini ifade etti. Kiraz, başarılı bir öğrenci olarak babasını gururlandıracağını sözlerine ekledi.

    Kaynak: AA





    Aynı günde 3 kıta, 4 ülkeden böbrek nakli Yorumları