Otizmlilerin eÄŸitiminde ABA terapisi dönemi   Konuyu açan: Saatte1   Ä°lk Mesaj: 01-18-2013 (19:16)   Son Mesaj: 01-18-2013 (19:16)    Cevap: 0    Gösterim: 560  

    01-18-2013

    Otizmlilerin eğitiminde ABA terapisi dönemi

    Otizmlilerin eğitiminde ABA terapisi dönemi
    Otizmlilerin eğitiminde ABA terapisi dönemi

    Türkiye'de 0-14 yaş arası otizmli çocuk sayısı 125 bini bulunuyor. Otistiklerin eğitimi için bir gün bile çok önemli ancak aileler eğitim konusunda tereddütte kalıyor. Amerika'da uzun yıllardır ABA tekniği uygulanıyor...

    Türkiye'de 0-14 yaÅŸ arası otizmli çocuk sayısı 125 bini bulunuyor. Otistiklerin eÄŸitimi için bir gün bile çok önemli ancak aileler eÄŸitim konusunda tereddütte kalıyor. Amerika'da uzun yıllardır ABA tekniÄŸi uygulanıyor... Ä°stanbul Mecidiyeköy'deki Algı Özel EÄŸitim Merkezi kurucularından eÄŸitmen Selim Parlak,Â* otizmlilerin eÄŸitiminde Amerika'da uzun yıllardır ABA (Uygulamalı Davranış Analizi) tekniÄŸinin kullanıldığına iÅŸaret ederek, Â*"Otizmde eÄŸitimden baÅŸka bir yol yok. EÄŸitim sırasında da bireysel farklılıklar büyük önem taşır. ABA tekniÄŸi de farklılıkları dikkate alan yoÄŸun bir eÄŸitim programıdır" dedi.

    Bir otizmli annesi olan Parin Yakupyan ile birlikte 2007 yılında Mecidiyeköy'de Algı ABA Terapi Merkezi'ni açan Selim Parlak, Türkiye'de son yıllarda yaygınlaÅŸan ABA terapisiyle ilgili bilgi verdi. Merkezdeki eÄŸitimleri Amerika'nın önde gelen merkezlerinde ABA terapisi uygulayan Nicky Nükte Altıkulaç'ın danışmanlığında yürüttüklerini anlatan Parlak, öncelikle çocuklara ABLLS deÄŸerlendirme programı yaptıklarını ve izlenecek yolu ona göre belirlediklerini söyledi.Â* Selim Parlak,Â* ABA terapisinin bilimsel araÅŸtırma kökenli, somut verilere dayalı, görsel deÄŸerlendirme olanağı olan, kullanım alanı geniÅŸ, kiÅŸiselleÅŸtirilmiÅŸ bir eÄŸitim metodu olduÄŸunu vurguladı.

    ABA'nın otizmli çocukların eğitiminin yanı sıra down sendromlu, zihinsel özürlü çocuklarda, akıl hastalarında, okullarda çocukların problem davranışlarını değiştirmek, bağımlılık davranışlarında da kullanıldığına işaret eden Parlak, bu terapinin yaygınlaşması için eğitim seminerleri de düzenlediklerini söyledi.

    ABA'nın bir tedavi yöntemi olmadığının altını çizen Parlak şöyle devam etti:

    "Ne yazık ki, otizmi iyileştiren herhangi bir terapi, teknik, tedavi henüz bulunmuş değil. Ayrıca, ABA'yı bir tedavi yöntemi olarak değil, bir uygulama yöntemi olarak düşünmelisiniz. ABA tekniklerini kullanarak, çocuğunuza gerekli becerileri daha etkin bir yöntemle öğreterek, davranış problemlerini düzelterek, çocuğunuzun yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlıyoruz. ABA diğer terapi ve alternatif tedavi yöntemleriyle birlikte kullanılabilir."

    Kaynak: Haber7





    Otizmlilerin eğitiminde ABA terapisi dönemi Yorumları