SaÄŸlık Bakanlığı'ndan damacana su açıklaması   Konuyu açan: Küba   Ä°lk Mesaj: 01-17-2013 (19:17)   Son Mesaj: 01-17-2013 (19:17)    Cevap: 0    Gösterim: 522  

    01-17-2013

    Sağlık Bakanlığı'ndan damacana su açıklaması

    Sağlık Bakanlığı'ndan damacana su açıklaması
    Sağlık Bakanlığı'ndan damacana su açıklaması

    Sağlık Bakanlığı, Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi adındaki sivil toplum kuruluşunun açıkladığı, 'Ambalajlı Su Raporu'ndaki iddialara cevap verdi.

    SaÄŸlık Bakanlığı, SaÄŸlık ve Gıda GüvenliÄŸi Hareketi adındaki sivil toplum kuruluÅŸunun açıkladığı, 'Ambalajlı Su Raporu'ndaki iddialara cevap verdi. SaÄŸlık BakanlığıÂ*Basın ve Halkla Ä°liÅŸkiler MüşavirliÄŸi tarafından yapılan basın açıklamasında şöyle denildi:

    Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi adıyla faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşunun hazırladığı "Ambalajlı Su Raporundaki" haksız iddialara ilişkin olarak bazı hususların açıklanmasına ihtiyaç duyulmuştur.
    Söz konusu rapor Bakanlığımızca da incelendi; verilerin kaynağı, analiz metodu, analizi yapanların yetkinliği, laboratuar Koşulları vb. değerlendirildiğinde raporun bilimsel bir dayanaktan yoksun olduğu görülmüştür.

    Bilimselliği tartışmalı bir rapora dayanılarak haksız yere kamuoyunda infial uyandırmaya çalışmak etik bir davranış değildir.

    Ancak bu vesile halkımıza bazı hususları yeniden hatırlatmak istiyoruz.

    İçme-kullanma sularının takibini düzenleyen mevzuatımız Avrupa Birliği standardında usul ve esaslar içermektedir. Avrupa Birliği ülkelerinde ne uygulanıyorsa ülkemizde de uygulanan mevzuat aynıdır.

    Su dolum tesisleri, Halk SaÄŸlığı Müdürlüklerimizce ve Bakanlığımız merkez teÅŸkilatınca düzenli olarak denetlenmekte alınan numunelerde hem mikrobiyolojik hem de kimyasal olmak üzere toplam 56 parametrenin analizi yapılmaktadır.Â*Analizler Ulusal Referans Laboratuvarı olan THSK Tüketici GüvenliÄŸi Laboratuarlarında ve yetkilendirilmiÅŸ Halk SaÄŸlığı Laboratuarları'nda yapılmaktadır.

    Yapılan denetimlerde geçici aksaklık tespit edilen firmalara uygunsuzlukların neler olduğu anlatılmakta ve aksaklıklarını gidermeleri için 1 hafta süre verilmektedir. Firmalar bu eksikliklerini giderdiği zaman Halk Sağlığı Müdürlüklerimize müracaat etmekte, yapılan denetimlerde ve analizlerde eksikliklerini giderildiği anlaşılan firmalar yeniden su üretimine başlamaktadır. Tespit edilen uygunsuzluk düzeltilemeyecek boyutta ise firmanın faaliyetine izin verilmemektedir.

    Bakanlığımız 1200 saha çalışanı ve 1500 laboratuar görevlisi her tür işletmeleri hem tesis hem de piyasa bazında incelemiş, bu çalışma sonucuna göre de gerek cezai işlemler uygulanmış gerekse ileriki dönemde bu uygunsuzlukların tekrarlanmaması için alınacak önlemler planlanmıştır.

    Bu sebeple söz konusu raporda iddia edildiği gibi "30 çeşit kirleticiye rastlanan bir suya sağlıklıdır raporu verildiğini" beyan etmek akil dışıdır.

    Bakanlığımızın su guvenliği konusundaki hassasiyeti ve aldığı tedbirler kamuoyunun malumudur. Halkımızın bu ve benzeri asılsız haberlere itibar etmemesini diliyoruz.

    Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

    107 su markasında korkunç gerçek Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi tarafından hazırlanan "Ambalajlı Su Raporu"na göre 107 su markası, ulusal ya da uluslararası standartlardan bir veya birkaçına uygun değil.

    Damacana sulara yeni düzenleme geliyor Sağlık Bakanlığı, ambalajlı su denetimlerine imkan veren düzenlemede değişiklikler yapacak ve sağlıksız üretim yapan işletmelere yaptırımları ağırlaştıracak.

    SUDER damacanada bakanlığı dikkate alacak Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Başkanı İsmail Özdemir, damacana sularla ilgili doğruluğu ve bilimselliği tartışmalı haber ve yorumlara itibar etmeyeceklerini söyledi.





    Sağlık Bakanlığı'ndan damacana su açıklaması Yorumları