Burun tıkanıklığı ne zaman ameliyat gerektirir?   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 01-17-2013 (20:16)   Son Mesaj: 01-17-2013 (20:16)    Cevap: 0    Gösterim: 487  

    01-17-2013

    Burun tıkanıklığı ne zaman ameliyat gerektirir?

    Burun tıkanıklığı ne zaman ameliyat gerektirir?
    Burun tıkanıklığı ne zaman ameliyat gerektirir?

    Pek çok kişi yeteri kadar nefes alamadığından yakınır ancak sorunun tam olarak ne olduğunu bilmez. Bazı durumlarda sorun basit enfeksiyonken bazılarında ise cerrahi müdahale gerektiren bir sorun mevcuttur.

    Pek çok kişi yeteri kadar nefes alamadığından yakınır ancak sorunun tam olarak ne olduğunu bilmez. Bazı durumlarda sorun basit enfeksiyonken bazılarında ise cerrahi müdahale gerektiren bir sorun mevcuttur. KadıköyŞifa Ataşehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hakan Yenice burun tıkanıklığı ne zaman ameliyat gerektirdiğini anlattı.

    Burun yapısı hakkında genel bilgiler:

    Burun yüzün ortasında yer alan ve solunum sisteminin ilk başlangıç organıdır. Burnun temel görevleri soluduğumuz havayı nemlendirmek, ısıtmak ve süzmektir. Burun içindeki büyük boşluğu iki eşit parçaya ayıran bir burun orta bölmesi vardır (septum). Bu bölme burun dış kısmına yakın kısımda kıkırdak ve daha içeride de kemikten oluşur. Burun boşluklarının yan duvarında ise burun etleri (konka) vardır. Konkalar burna giren havanın ısıtılması, nemlendirilmesi ve süzülmesine katkıda bulunurlar.

    Burun tıkanıklığı ne zaman gelişir?

    Burun tıkanıklığı genel olarak,
    a) Burun orta bölmesi eğriliği (septum deviasyonu),
    b) Burun yan duvar etlerinde büyüme (konka hipertrofisi, konka bulloza, polip)
    c) Burun mukozası şişmesi (nezle, rinit, alerjik rinit)
    d- Akut ve kronik sinüzitlere bağlı gelişir

    Tanı nasıl konur?

    Burun tıkanıklığı yapan nedenlerin tespitinde kulak burun boğaz hekimi tarafında yapılan endoskopik muayene çok önemlidir. Hekim gerek görürse ek patolojilerin tespiti için radyolojik inceleme (bilgisayarlı tomografi) yapabilir. Cerrahi girişim ile burun orta bölmesi eğriliği ve burun yan duvar etlerinde büyümelere müdahale edilebilir ve iyileşme sağlanabilir. Ancak mukoza şişmesi ile ilgili sorunlar (nezle, rinit, alerjik rinit) cerrahi ile giderilemez. Burun tıkanıklığı kişi için sorun haline gelmişse, yani kişi günün büyük bir bölümünü burundan değil de ağızdan nefes alarak geçiriyorsa gece horlamaları oluyorsa operasyon yasam kalitesini düzeltmek için düşünülmelidir.

    Burun bölmesi eğriliği ameliyatı neden gereklidir?

    Burun bölmesinin eğriliği, hem çevresindeki yüz kemiklerinin farklı gelişimlerine bağlı çekilmeler sebebiyle, hem de doğum sırasında ve erken çocukluk döneminde oluşabilen darbeler sonucu oluşur. Eğer eğrilik (septum deviasyonu, aşağıdaki sorunlara neden oluyorsa ameliyatla düzeltilmesi hasta için yararlıdır:

    ? Burun solunumunun engellenmesi, horultulu solunum,
    ? Bas/yüz ağrısı,
    ? Tekrarlayan sinüs iltihapları,
    ? Gırtlak ve bronş iltihapları,
    ? Orta kulağı havalandıran östaki borusu nezlesi ve orta kulak iltihaplarına eğilim,
    ? Burnun arka bölümü veya sinüslerin ameliyatları,
    ? Belli tip burun kanamaları,

    Ameliyat nasıl yapılır?

    Ameliyat burun içinden yapılır. Burun bölmesi üzerindeki örtü (mukoza) kesilir ve burun bölmesinin eğri olan kısmının üzerinden ayrılır. Kıkırdak ve kemikteki eğri ve fazla olan kısımlar çıkartılarak veya yeniden şekillendirilerek burun bölmesi düzeltilir. Yani amaç eğri olan burun ortasındaki duvarı düz bir duvar haline getirmektir. Daha sonra ayrılan mukozanın bu duvara yeniden yapışması için dikiş atılır ve gerekirse nasal silikon kalıp yerleştirilir.

    Burun yan duvar etlerine müdahale yapılır mı?

    Eğer burun içindeki etler de (konkalar) çok büyük ve solunumu zorlaştırıyorsa, aynı zamanda burun etlerine de müdahale edilebilir. Tedavi seçeneklerinde radyofrekans kullanılarak konka küçültme ve endoskopik konka redüksiyonu yöntemleri mevcuttur.

    Hangi anestezi yöntemi uygulanır?

    Çok özel durumlar dışında tamamen genel anestezi ile bu ameliyatları yapmaktadır. Bunun temel nedeni ise hem hastanın, hem de hekimin ameliyat sırasında daha rahat olması ve daha etkin bir cerrahi işlem yapılabilmesidir

    Ameliyat sonrası dönem zor geçer mi ?

    Ameliyattan sonra burun içine yerleştirilen silikon kalıp 48 - 72 saat sonra alınır ve hekim tarafında burun içi temizliği yapılır. Burun tıkanıklığı ve buna bağlı yakınmalar ortadan kalkar. Burun iyileşme süreci 1 - 2 hafta daha devam eder .Bu dönemlerde ağrı giderici ilaçlar kullanılmak ile birlikte bir çok hasta ağrıdan çok fazla yakınmaz.

    Ameliyat sonrası burunda sekil değişikliği ortaya çıkar mı? Yüzde şişlik ve morluk olur mu?

    Ameliyat sonrası burunda şekil değişikliği oluşmaz. Yüzde şişme ve morluklar oluşmaz . Burun orta bölmesi eğrilikleri düzeltilirken burun estetik cerrahisi de ameliyata eklenerek burun dişi değiştirilebilir. Aynı anda estetik cerrahisi müdahalesi yaptığımız hastalarda şişlik morluk olabilir.

    Hangi yaslarda yapılabilir?

    Genel olarak yüzdeki kemik ve kıkırdak gelişiminin durduğu 18 yaşından sonra ameliyat yapmak daha uygundur. Buna karşın 50'li ve 60'li yaslardaki hastalarda da yapılabilir.





    Burun tıkanıklığı ne zaman ameliyat gerektirir? Yorumları