Rahminden futbol topu büyüklüğünde tümör çıkarıldı   Konuyu açan: Küba   Ä°lk Mesaj: 01-17-2013 (19:14)   Son Mesaj: 01-17-2013 (19:14)    Cevap: 0    Gösterim: 362  

    01-17-2013

    Rahminden futbol topu büyüklüğünde tümör çıkarıldı

    Rahminden futbol topu büyüklüğünde tümör çıkarıldı
    Rahminden futbol topu büyüklüğünde tümör çıkarıldı

    Düzce'de rahminde futbol topu büyüklüğünde tümör bulunan hasta, kapalı ameliyat yöntemiyle (laparoskopi) sağlığına kavuştu.

    Düzce'de rahminde futbol topu büyüklüğünde tümör bulunan hasta, kapalı ameliyat yöntemiyle (laparoskopi) saÄŸlığına kavuÅŸtu. Düzce Ãœniversitesi (DÃœ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Anabilim Dalı Öğretim Ãœyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Yavuzcan, Â*F.G'nin (47) ÅŸiddetli kanama ve karın aÄŸrısı ÅŸikayetiyle kendilerine baÅŸvurduÄŸunu, hastanın rahminin ''futbol topu'' gibi büyüdüğünü belirlediklerini söyledi.

    Hastanın vücut kitle indeksinin yüksek olması ve bir an önce gündelik yaşama dönmesi için ameliyatı laparoskopik yöntemle yapmaya karar verdiklerini anlatan Yavuzcan, hastanın rahminden 750 gram ağırlığında tümör çıkardıklarını dile getirdi.

    ''Dünyada sayılı birkaç hastanede bu tür ameliyatlar yapılıyor, ülkemizde de aynı zorlukta gerçekleştirilen ameliyat, DÜ Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda yapıldı'' diyen Yavuzcan, şunları kaydetti:

    ''Amerika'da miyom hastalığı nedeniyle yapılan rahmin alınması ameliyatlarının yaklaşık yüzde 75'i açık yöntemle yapılır. Bu yöntemde hastanın cildi yaklaşık 14-18 santimetre uzunluğunda kesilmektedir. Hastalar büyük ameliyat kesisi ve dikişlerin iyileşme sürecindeki problemler nedeniyle ameliyat sonrası zorlu bir dönem geçirmektedir. Dikiş yerlerinde ağrı, normal günlük aktiviteye hemen dönememe ya da uzun süre hastanede yatma gibi sorunlar yaşayabilmektedir.

    Bu amaçla hastanemizde de uygulandığı şekilde hastalar karnın içine yaklaşık bir santimetre çapında ufak kamera konularak kapalı sistemle ameliyat edilmektedir.''

    8 santimetreden büyük tümörlerin laparoskopik tedaviyle alınmasının zor olduğuna dikkati çeken Yavuzcan, 500 gramın üzerindeki ağırlığa sahip tümörlerde kapalı sistem ameliyatların tıp dünyasında başarı kabul edildiğini dile getirdi.

    Kaynak: AA





    Rahminden futbol topu büyüklüğünde tümör çıkarıldı Yorumları