İşitme kayıplarında genetik tarama imkanı   Konuyu açan: Küba   İlk Mesaj: 01-16-2013 (19:16)   Son Mesaj: 01-16-2013 (19:16)    Cevap: 0    Gösterim: 404  

    01-16-2013

    İşitme kayıplarında genetik tarama imkanı

    İşitme kayıplarında genetik tarama imkanı
    İşitme kayıplarında genetik tarama imkanı

    Ailesel işitme kaybına neden olan genetik değişiklikler, klasik DNA dizileme yöntemlerinin yanı sıra mikroçip teknolojisi de kullanarak belirlendi.

    Ailesel işitme kaybına neden olan genetik değişiklikler, klasik DNA dizileme yöntemlerinin yanı sıra mikroçip teknolojisi de kullanarak belirlendi. Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı ve Miami Üniversitesi'nden Türk bilim insanlarının yaptığı çalışmada, ailesel işitme kaybına neden olan genetik değişiklikler, klasik DNA dizileme yöntemlerinin yanı sıra mikroçip teknolojisi de kullanarak belirlendi.

    Çalışma sayesinde, hasarlı genetik bölgeyi taşımayan embriyolar seçilerek tüp bebek yöntemiyle sağlıklı bireylerin doğması sağlanabilecek.

    ERÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı'ndan Uzm. Dr. Aslı Subaşıoğlu Uzak, her bin canlı doğumdan birinde işitme kaybına rastlandığını ifade ederek, şöyle konuştu:

    ''Bu değerin yaklaşık yarısında genetik nedenler, diğer yarısından ise çevresel faktörler sorumlu tutulmaktadır. Son yıllarda elde edilen veriler, insan genlerinin en az yüzde 1'inin işitme için gerekli olduğunu göstermektedir. İşitme kaybının büyük bir kısmının çekinik genlerle geçmesi dolayısıyla, özellikle Türkiye gibi akraba evliliği oranının yüksek olduğu ülkelerde bu konu daha da önem kazanmaktadır.''

    Kaynak: AA





    İşitme kayıplarında genetik tarama imkanı Yorumları