Kızılay'a kan bağışı arttı   Konuyu açan: Tavanarasi   İlk Mesaj: 01-03-2013 (18:16)   Son Mesaj: 01-03-2013 (18:16)    Cevap: 0    Gösterim: 439  

    01-03-2013

    Kızılay'a kan bağışı arttı

    Kızılay'a kan bağışı arttı
    Kızılay'a kan bağışı arttı

    Türkiye'nin kan ihtiyacının yüzde 90'a yakınını karşılayan Türk Kızılayı, 2012 yılında önceki yıla göre kan bağışını artırarak, 1 milyon 239 bin üniteden 1 milyon 470 bin üniteye çıkardı.

    Türkiye'nin kan ihtiyacının yüzde 90'a yakınını karşılayan Türk Kızılayı, 2012 yılında önceki yıla göre kan bağışını artırarak, 1 milyon 239 bin üniteden 1 milyon 470 bin üniteye çıkardı. Türkiye'de 15 bölgedeki 62 kan bağış merkezinde 2 bin 100 personel ve 480 araçla hizmet veren Türk Kızılayı, geçen yıl bağışçı sayısını artırdı. 2011 yılında 1 milyon 239 bin ünite kan toplayan Türk Kızılayı, 2012 yılında kan bağışını 231 bin ünite artırarak 1 milyon 470 bine yükseltti.

    Türk Kızılayı, 2013 yılında 1 milyon 800 bin ünite kan toplamayı hedefliyor.

    Türk Kızılayı Genel Sekreteri Muzaffer Komit, Türkiye'nin kan ihtiyacının yüzde 90'a yakınını karşıladıklarına dikkati çekerek, 2013'te Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği 1 milyon 800 bin ünite kan hedefine ulaşmak için personel ve araç sayısının artırıldığını anlattı.

    ''Batı İstanbul Kan Bağış Merkezi kurulacak''

    Gelecek yıl, ''Batı İstanbul Kan Bağış Merkezi'' kurulacağını, Mardin gibi illerde de kan alım merkezleri açmayı planladıklarını dile getiren Komit, kandan ''trombosit'', ''eritrosit'' ve ''taze donmuş plazma'' olmak üzere 3 madde tedarik ettiklerini bildirdi.

    Komit, kan toplamak için bazı ekonomik ihtiyaçlar ortaya çıktığına işaret ederek, Türk Kızılayı'nın 2005'ten bu yana çeşitli görüşmelere rağmen kan hizmetinin karşılığını alamadığını savundu.

    ''Başbakanımız da bu konuya değindi'' diyen Komit, ''Bu sene Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile görüşmelerimiz olacak. Maliyetler artıyor, kan ünitelerinin maliyeti de artmış oluyor. Personelimizi, araç sayımızı ve binamızı artırıyoruz ancak 2005'ten beri çeşitli görüşmelerimize rağmen bununla ilgili bir gelişme sağlayamadık. İnşallah 2013 yılında bunu sağlarsak çok daha iyi olur'' şeklinde konuştu.

    ''2014 yılında 2 milyon ünite kana ihtiyaç olacak''

    *Türkiye'nin 2014 yılında 2 milyon ünite kana ihtiyaç duyacağını vurgulayan Komit, personel, hemşire, doktor ve araç sayısının artırılacağını, bunların da ciddi mali külfetler getirdiğini dile getirdi.

    Kanla ilgili sıkıntı yaşanmaması için dünyadaki en hassas aletlerin kullanıldığına dikkati çeken Komit, ''AIDS vakası çıkıyor. Bunu önlemek için en son teknolojiyi kullanmak zorundasınız. Bu teknoloji de büyük bedeller karşılığında alınıyor. 2013'te fiyatlarla ilgili müdahale yapacağız. İnşallah hükümetimiz de olumlu karşılar'' ifadelerini kullandı.

    Komit, Türk Kızılayı'nın kan konusunda hiçbir zaman vatandaşlarla karşı karşıya gelmediğini belirterek, şunları kaydetti:

    ''Daha evvel radyo ve televizyonlardan ''kan aranıyor'' diye duyuyordunuz. Hiç bu dönemde duydunuz mu? Biz bunu önledik. Vatandaşımız artık elinde torbayla dolaşmıyor. Vatandaşımızla mali konuda hiçbir zaman karşı karşıya gelmiyoruz. Biz ücretleri direk SGK'dan tahsis ediyoruz. Vatandaşımız hastanede yatarken kan isteği geldiği anda araçlarımız harekete geçiyor.

    Örneğin, İzmit'ten Karabük'e kadarki illerimiz Düzce Kan Bağış Merkezi'ne bağlı. Araçlarımız iki ünite kan için bile Karabük'e kan götürüyor. Tabii ki bunun da öncüsü Başbakanımız olmuştur. Bu konuda bize büyük destek verdi.''

    Kaynak: AA




    Kızılay'a kan bağışı arttı Yorumları