Birer damla kan, 2 bin 500 bebeği kurtardı   Konuyu açan: Gündemci   İlk Mesaj: 12-22-2012 (18:12)   Son Mesaj: 12-22-2012 (18:12)    Cevap: 0    Gösterim: 437  

    12-22-2012

    Birer damla kan, 2 bin 500 bebeği kurtardı

    Birer damla kan, 2 bin 500 bebeği kurtardı
    Birer damla kan, 2 bin 500 bebeği kurtardı

    Sağlık Bakanlığı'nın Yenidoğan Tarama Programı sayesinde 4 bin 316 bebek, zeka ve bedensel gelişme geriliği oluşmadan uygun tedavi programına alındı.

    Sağlık Bakanlığı'nın Yenidoğan Tarama Programı sayesinde 4 bin 316 bebek, zeka ve bedensel gelişme geriliği oluşmadan uygun tedavi programına alındı. Program kapsamında 2011 yılında 1 milyon 266 bin 785 bebeğin taraması yapıldı. Bebeklerden alınan birer damla kanla yapılan tahlil sonucunda fenilketonüri, doğumsal hipotiroidi ve biyotinidaz eksikliği teşhisleri koyulan 2 bin 559 bebeğin tedavisine başlandı.

    Sağlık Bakanlığı, 19 Aralık 2006 tarih ve 2006/130 sayılı genelge doğrultusunda, yenidoğan hastalıklarının geri dönüşümsüz zararlarının engellenmesi ve topluma getirdiği yükün önlenmesi için ülke genelinde Yenidoğan Tarama Programı başlattı. Bu kapsamda troid bezinden troid hormonlarının yeterince salgılanmaması sonucu oluşan bir hastalık olan hipotroidi, fenilketonüri, işitme kaybı ve biyotinidaz eksikliği gibi hastalıklar tespit edilmeye çalışılıyor. Sağlık personeli tarafından yeni doğan bebeklerin topuğundan alınan kan numuneleri inceleniyor. Bakanlık, herhangi bir rahatsızlık tespit edilen çocukların aileleriyle irtibatını sürdürerek tedavilerini yakından takip ediyor.

    İŞİTME KAYBI TESPİT EDİLEN BİN 757 BEBEK TEDAVİ ALTINA ALINDI

    Program kapsamında 2011 yılı içinde doğan 1 milyon 266 bin 785 bebeğin taraması yapıldı. Sonuçta 154 bebeğe fenilketonüri, 2 bin 201 bebeğe doğumsal hipotiroidi ve 204 bebeğe biyotinidaz eksikliği teşhisleri koyularak tedavilerine başlandı. Yine geçen yıl 959 bin bebeğe işitme taraması yapıldı. Bin 757'sinde işitme kaybı tespit edilerek tedavi programına alındı. 81 ilde 727 hastanede yenidoğan işitme taraması ünitesi kurulması tamamlandı. Taramaların daha da yaygınlaştırılması amacıyla Sağlık Bakanlığı, 200 hastaneye daha cihaz temini için alımlar yaptı.

    YENİDOĞAN TARAMA PROGRAMI İLE TEŞHİSİ KOYULAN HASTALIKLAR

    Doğumsal Hipotiroidi (Doğuştan Tiroid Bezi Tembelliği): Tiroid bezinin doğuştan hiç olmaması veya yetersiz tiroid hormonu üretmesi sonucunda ortaya çıkıyor. Buna bağlı olarak ağır zeka geriliği ve bedensel gelişme geriliği görülüyor. Teşhis koyulan vakaların tedavisinin kolay olduğu belirtiliyor.

    Fenilketonüri: Doğuştan bir enzim eksikliği sebebiyle besinlerle alınan fenilalanin isimli bir aminoasit (proteinleri oluşturan yapıtaşı) parçalanamaz ve vücutta birikmesi sonucu kasılma nöbetleri, spastiklik, zeka geriliği ve bedensel gelişme geriliği görülür. Erken teşhis ve tedaviyle bu belirtilerin ortaya çıkması önlenebiliyor. Tedavi olarak özel mamalar ve fenilalaninden fakir diyet veriliyor.

    Biyotinidaz Eksikliği: Biyotinidaz adlı enzimin doğuştan eksikliği sonucunda, biyotin isimli vitaminin vücut tarafından işlenmesinde ve kullanılmasında bozukluklar ortaya çıkıyor. Bunun sonucunda cilt bozuklukları, kasılma nöbetleri, körlük, sağırlık, gelişme geriliği görülüyor ve ölümle sonuçlanabiliyor.

    Kaynak: CİHAN





    Birer damla kan, 2 bin 500 bebeği kurtardı Yorumları