Hava kirliliğinden korunma yolları   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 12-19-2012 (18:15)   Son Mesaj: 12-19-2012 (18:15)    Cevap: 0    Gösterim: 910  

    12-19-2012

    Hava kirliliğinden korunma yolları

    Hava kirliliğinden korunma yolları
    Hava kirliliğinden korunma yolları

    Kış aylarında katı yakıt tüketiminin artmasıyla ortaya çıkan hava kirliliği toplum sağlığı için ciddi bir sorun oluşturuyor. Uzmanlar, hava kirliliğin insan sağlığına etkilerini ve korunma yollarını anlattı.

    Kış aylarında katı yakıt tüketiminin artmasıyla ortaya çıkan hava kirliliği toplum sağlığı için ciddi bir sorun oluşturuyor. Uzmanlar, hava kirliliğin insan sağlığına etkilerini ve korunma yollarını anlattı. Zeki Dursun'un haberi

    Konya Özel Selçuklu Hastanesi Hekimleri, 19 Aralık Hava Kirliliğiyle Mücadele Haftası nedeniyle açıklamada bulundu. Hava kirliliğinin Konya'nın devamlı gündeminde olan ve tam çözümünün bir türlü sağlanamadığı bir konu olduğunun altını çizen uzman hekimler, hava kirliliğin insan sağlığına etkilerini ve korunma yollarını anlattılar.

    Konya'da kış aylarında katı yakıt tüketiminin artmasıyla ortaya çıkan hava kirliliği toplum sağlığı için ciddi bir sorun oluşturuyor. Kirli hava özellikle çocuklar, hamileler, astım hastaları ve solunum yolu hastalıkları bulunan kişiler için tehdit oluşturuyor. Özel Selçuklu Hastanesi hekimleri kirli havanın insan sağlığına etkileri ve korunma yollarıyla ilgili şu bilgileri verdi;

    Kirli havaya karşı atkı, şal veya maske kullanın

    Konya Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Hasan Tahir Canbaz, dondurucu soğuklarla beraber artan yakıt tüketiminin neden olduğu hava kirliliğine karşı vatandaşları uyardı.

    Hava kirliliğinin birçok sağlık sorununa neden olabileceğini vurgulayan Canbaz; "Hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıktığınızda akciğerinizi ve solunum yollarınızı mümkün olduğunca koruyun. Bunun için şal, kaşkol, atkı veya maske takarak hava kirliliğinin üzerinizdeki etkilerini azaltabilirsiniz." sözlerini kullandı.

    Dr. Hasan Tahir Canbaz hava kirliliğinin özellikle kalp ve akciğer hastalarını etkileyeceğini büyük sorunlara yol açabileceğini söyledi. Dr. Canbaz "Solunum yolu ile alınan hava içerisindeki parçacıklar, teneffüs esnasında akciğerlere kadar ulaşır, solunum sisteminin derinliklerinde depolanan bu parçacıklar akciğer kanserlerine varan sorunlara neden olabilir" dedi.

    Havada bulunan karbon parçacıklarının, ozon, karbonmonoksit, kükürtdioksit, doymamış hidrokarbonlar, aldehitler, kanserojen maddeler gibi kirleticilerin, insanların solunum yollarını etkileyerek normal mekanizmasını bozacağını belirten Dr. Canbaz, "Hava kirliliği bronşlarda iltihaplara, daralmalara sebep olur, bu değişimler sonunda da kronik bronşit ve amfizem gibi rahatsızlıkların gelişmesine neden olur." Diye konuştu. Oluşan duman ve isin astım, çeşitli burun ve boğaz hastalıkları, kalp - damar hastalıklarını tetiklediğini ifade eden Dr. Canbaz, hava kirliliğine çok fazla maruz kalan bireylerde daha farklı rahatsızlıkların da görülebileceğini açıkladı.

    Çocukların akciğeri daha geçirgen ve hassastır

    Konya Özel Selçuklu Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Şahin ise hava kirliliğinin özellikle çocuk sağlığını ciddi oranlarda tehdit ettiğini söyledi ve geciken önlemlerle karşılaşılacak sorunların daha da artacağını ifade etti.

    Dr. Murat Şahin, "Hava kirliliğinin zararlı etkileri çocuklarda daha doğum öncesi başlamakta, intrauterin ölümlere, doğumsal anomalilere, erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebeklere neden olmaktadır. Doğum sonrasında da büyümekte olan bir çocuğun solunum yolları havadaki kirletici maddelere hem daha geçirgen hem de bebek akciğerlerinin savunma mekanizmaları yeterince gelişmemiş olduğundan zararlı maddelerden daha çok etkilenmektedir. Ayrıca çocukların fiziksel aktiviteleri erişkinlere göre daha fazla olduğundan akciğerlere daha fazla hava ve buna bağlı olarak daha fazla kirletici madde girişi olmaktadır. Fiziksel aktivite esnasında akciğerlerde kirletici madde depolanması da istirahat durumuna göre 5 kat artmıştır. Hava kirliliğine bağlı zararlı maddeler vücuda sadece solunum yolu ile değil deri yoluyla da alınabilmektedir. Hava kirliliği aynı zamanda hem doğrudan allerjik hastalıkların uyarılmasına hem de doğal allerjen maddelerin allerji yapma potansiyellerinin artmasına neden olmaktadırlar. Yapılan çalışmalar sonucunda hava kirliliğinin sadece astımı ve allerjik hastalıkları olan çocuklarda değil sağlıklı çocuklarda da solunum fonksiyonlarında bozulmalara neden olduğu gösterilmiştir." diye konuştu.

    HABER 7-ZEDHABER





    Hava kirliliğinden korunma yolları Yorumları