Çocukların kalbini vuran gizli tehkile   Konuyu açan: Takipci   İlk Mesaj: 12-17-2012 (18:14)   Son Mesaj: 12-17-2012 (18:14)    Cevap: 0    Gösterim: 450  

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen Takipci

    12-17-2012

    Çocukların kalbini vuran gizli tehkile

    Çocukların kalbini vuran gizli tehkile
    Çocukların kalbini vuran gizli tehkile

    Akdeniz Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil Ertuğ: ''Zamanında tedavi edilmeyen anjin, uzun vadede çocuğun yaşamını olumsuz etkileyecek sonuçlar doğurabiliyor." dedi.

    Akdeniz Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil Ertuğ: ''Zamanında tedavi edilmeyen anjin, uzun vadede çocuğun yaşamını olumsuz etkileyecek sonuçlar doğurabiliyor." dedi. Akdeniz Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil Ertuğ, ''Zamanında tedavi edilmeyen anjin, uzun vadede çocuğun yaşamını olumsuz etkileyecek sonuçlar doğurabiliyor. Bilhassa kalp tutulumu önemli. Kalp bulguları, kalıcı, bazen yaşamı tehdit edecek derecede ciddi problemlerle karşımıza gelebilir'' dedi.

    Prof. Dr. Halil Ertuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında ''anjin'' olarak bilinen boğaz enfeksiyonunun aslında kolay tedavi edilen bir hastalık türü olduğunu ifade etti. Tedavisi ihmal edilen anjinin, romatizmal ateş, eklem romatizması ve romatizmal kalp hastalığı ile sonuçlanabileceğini belirten Prof. Dr. Ertuğ, boğaz ağrısı, ateş, yutma güçlüğü gibi belirtiler görülen çocukların mutlaka bir hekim tarafından görülmesi gerektiğini vurguladı.

    Ertuğ, ''Zamanında tedavi edilmeyen anjin, uzun vadede çocuğun yaşamını olumsuz etkileyecek sonuçlar doğurabiliyor. Bilhassa kalp tutulumu önemli. Kalp bulguları, kalıcı, bazen yaşamı tehdit edecek derecede ciddi problemlerle karşımıza gelebilir'' diye konuştu.

    Koruyucu antibiyotik tedavisinin önemine de değinen Prof. Dr. Halil Ertuğ, daha önce romatizmal ateş veya eklem romatizması geçiren çocuklara her üç haftada bir koruyucu iğne yapılması gerektiğini bildirdi.

    Prof. Dr. Ertuğ, şöyle konuştu:

    ''Boğaz enfeksiyonu tekrarladıkça yeni bir atak gelişebilir hastada. Başta kalp hiç etkilenmemiş ve eklem romatizması ile sınırlı kalmış olabilir. İkinci, üçüncü atağı engellemezsek, daha sonraki ataklarda bu defa kalbi etkileme riski yükselir. Tekrarlayan ataklarda kalbin etkilenme derecesi ve sıklığı artar. Bu yüzden bir kez romatizmal ateş veya eklem romatizması geçiren çocuklarda önleyici antibiyotik tedavisiyi önemsiyoruz.''

    -Mevsime dikkat-

    Prof. Dr. Halil Ertuğ, anjine neden olan mikrobun kalabalık ve kapalı mekanlarda daha kolay yayıldığını, kış mevsiminin de mikrobun yayılması için uygun ortam hazırladığını kaydetti.

    Boğaz enfeksiyonunun yaz aylarında görülmeyeceğine dair bir yanılgı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ertuğ, daha önce romatizmal ateş veya eklem romatizması geçirmiş çocuklarda hastalığın kalp romatizmasına çevirmemesi için yaz aylarında da iğneye devam edilmesi gerektiğini bildirdi.

    İğne ile çocuğun kanında yeterli penisilin sağlandığını ve üç haftaya kadar boğaz enfeksiyonuna karşı bünyenin korunduğunu anlatan Ertuğ, ''İlaca kışın devam edip yaz mevsiminde ara vermek yanlış bir şey'' dedi.

    Ertuğ, romatizmal kalp hastalığında çocuklarda nefes darlığı, çarpıntı, nabzın hızlanması gibi bulguların ortaya çıktığını söyledi.

    -''Romatizmada eklem bulguları 'gürültücü''-

    Tedavisi ihmal edilmiş anjinle başlayan eklem romatizmasının da çocuğun yaşamında olumsuz etkiler yarattığını belirten Halil Ertuğ, romatizmadaki eklem bulgularını ''gürültücü'' diye tanımladı.

    Anjinin ortaya çıkmasının ardından eğer yeterli tedavi uygulanmazsa ortalama 3 hafta içinde romatizmal etkilerin görülebildiğini vurgulayan Ertuğ, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Eklemlerde şişlik, kızarıklık, ısı artışı ve ağrı olur. Ağrı o kadar şiddetlidir ki çocuk hekime kucakta veya sırtta getirilir. El, diz, dirsek eklemlerinde sıklıkla görülür. Tedavi edilmese bile kendi kendine gerileyebilir ama süreç uzar. Ağrılar gezici özellik gösterir. Örneğin sol elinde başlar, bir, iki gün sonra başka bir ekleme geçer. Tedavi sonucunda pek kalıcı bir iz kalmaz. Ancak kalpteki etkileri çok daha sinsi olabilir. Hastalığın oradaki şiddet yelpazesi çok geniştir.''

    Kaynak: AA


    rabiaD bunu beğendi.



    Çocukların kalbini vuran gizli tehkile Yorumları