Haftada 4 kez yiyen uzun yaşar!   Konuyu açan: Günceleditör   İlk Mesaj: 12-01-2012 (19:14)   Son Mesaj: 12-01-2012 (19:14)    Cevap: 0    Gösterim: 430  

    12-01-2012

    Haftada 4 kez yiyen uzun yaşar!

    Haftada 4 kez yiyen uzun yaşar!
    Haftada 4 kez yiyen uzun yaşar!

    Birçok hastalığa derman olan bu meyveyi tüketen kişi, kanserden de korunmuş oluyor.

    Birçok hastalığa derman olan bu meyveyi tüketen kişi, kanserden de korunmuş oluyor. Sağlıklı meyvelerin baş köşesine yerleştirilen muzun temel özelliği, en güçlü potasyum depolarından biri olması.Tansiyonu düşürme, kalbi aritmilerden koruma, kas güçsüzlüğünü azaltma gibi onlarca faydası var. Bu bilgiler kulaktan dolma değil. Prof.Dr. Osman Müftüoğlu'nun muza dair yazısından aldığımız değerli notlar.

    Uyku derdiniz varsa, tansiyonunuz dengesizse, stresliyseniz ve böbrek derdiniz bulunuyorsa mutlaka bunları aklınızın bir köşesine yazın.

    MUTLU EDER

    Muz yemek sizi gerçekten mutlu eder. Bunun nedeni serotonin isimli doğal kimyasalın salgılanmasına destek olması, beyni adeta serotonine boğup mutluluk sarhoşu haline getirmesi.

    Yüksek miktarda serotonin beyne sadece iyilik hissi, keyif ve mutluluk da vermez, aynı zamanda daha iyi iletişim kurmanızı sağlar.

    MUZ YİYEN HIZLI DÜŞÜNÜR

    Tenis şampiyonalarında dünyaca ünlü tenisçilerin maç aralarındaki kısa dinlenmeleri 'yarım muz' ile değerlendirmelerinin nedeni yalnızca muzun ve özellikle de içindeki potasyumun sağladığı hızlı enerji değildir.

    Muzun, çabuk karar vermeye, konsantrasyona yaptığı olağanüstü katkıdır. Muzun yorgunluğu ve sinir zafiyetini giderdiğini de bir kenara not edelim.

    GÜNDE 2 MUZ TANSİYONU DÜZENLİYOR

    Muzu sağlıklı meyvelerin başköşesine yerleştiren temel özelliklerinden biri bilinen en güçlü potasyum depolarından biri olması.

    Bir muzda ortalama 400-450 mg civarında potasyum vardır. Potasyum her şeyden önce en önemli yaşamsal minerallerden biri.

    Tansiyonu düşürmede, dengelemede son derece önemli görevler üstlenir. Yakın zamanda yapılan bir çalışma günde iki muz tüketen hafif hipertansiyonluların çoğunda tansiyonun ilaç kullanmadan bile ayarlanabileceği gösterildi.

    KALBİ KORUR

    Potasyumdan zengin olma özelliği muzu kalbi aritmilerden koruma, kas güçsüzlüğünü azaltma, kas-sinir ilişkisini iyileştirme gibi özelliklerle de taçlandırır.

    Hipertansiyon konusundaki olumlu katkısı da çok önemli bir nokta.

    STRESE EN İYİ ÇÖZÜM

    Muzda pek çok vitamin de var. Ama özellikle bol bulunan vitaminlerin başında B6 geliyor. Bilindiği gibi B6 vitamini sinir sisteminin sağlığı özellikle strese karşı mücadelesi için çok önemli bir doğal madde.

    İşte bu nedenle 'Strese karşı muz' formülü son derece mantıklı ve etkili bir çözüm. Sabahla öğle aralığında tüketeceğiniz bir muzla daha keyifli, sakin ve stressiz bir gün geçireceğinize emin olabilirsiniz.

    BU KANSER TÜRLERİNDEN KORUYOR

    Bilindiği gibi bir çok kanser türü var. B6 vitamininden zengin yapısı muzu iyi bir kanser savunucusu yapıyor.

    Özellikle kalın bağırsak ve rektumda oluşan kanserlerle böbrek kanserine karşı korunmada muz oldukça etkili.

    HAFTADA 4 MUZ YİYEN...

    Bir araştırma, haftada dört muz tüketenlerde böbrek kanseri riskinin yarı yarıya düştüğünü ortaya koydu.

    Bir başka araştırma da B6 vitamininden zengin beslenmenin kalın bağırsak ve rektum kanseri olasılığını neredeyse yüzde yüz düşürüyor.

    KABIZLIK VE İSHAL İÇİN İYİ

    Muzun daha pek çok marifetleri var. İsterseniz onları da sıralayalım. Muz, posadan zengin yapısı nedeniyle de önemli bir meyve.

    Bağırsak fonksiyonlarını dengeliyor. Kabızlığa da, ishale de iyi geliyor. Ayrıca bağırsağın probiyotik gücünü de artırdığı için bağışıklık sistemini de güçlendirdiği biliniyor.

    Muzda B1 vitamininin C, D ve E vitaminlerinin ayrıca folik asitin de bulunduğu belirlenmiş.

    MİDEYE OLAN FAYDALARI

    Çok fazla olmasa da diğer meyvelerle karşılaştırıldığında demir ve magnezyumdan da zengin bir yapısı var. Yani vitamin ve mineral muhtevası çoğu meyveyle karşılaştırıldığında oldukça fazla.

    Muzun 'midevi' yararları olduğu da biliniyor. Reflüsü, ülseri olanlara özellikle ara öğünlerde muz tavsiye ediliyor. Muz, bitkisel protein bakımından da güçlü bir meyve...

    CİNSELLİĞİ ARTIRIYOR AMA...

    Muzun cinsel güce de olumlu etkisi var. Ancak bir muzda ortalama 100-125 kalorii bulunduğu düşünülecek olursa kilo aldırma riski de var.

    Yani eğer muzun kabahatlerinden bahsedecek olursak kalori içeriğinin biraz fazla olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca glisemik yük bakımından da dikkatli tüketilmesi gereken bir yiyecek. Çünkü glisemik indeksi 50'nin üzerinde. Ama bu iki nokta sadece kilo sorunu olanlar için geçerli. Eğer böyle bir sorununuz varsa ara öğünlerde bir değil de yarım muz yemeniz daha isabetli olacaktır.





    Haftada 4 kez yiyen uzun yaşar! Yorumları