Bakanlıktan özel hastaneler için yeni ÅŸart   Konuyu açan: Tavanarasi   Ä°lk Mesaj: 12-01-2012 (18:14)   Son Mesaj: 12-01-2012 (18:14)    Cevap: 0    Gösterim: 478  

    12-01-2012

    Bakanlıktan özel hastaneler için yeni şart

    Bakanlıktan özel hastaneler için yeni şart
    Bakanlıktan özel hastaneler için yeni şart

    Sağlık Bakanlığı, özel sağlık kuruluşu açabilmek için ön izin yerine lisans verecek. Açılacak açık artırmayı kazananlar, Bakanlığın belirlediği ücret karşılığında lisans alabilecek.

    Sağlık Bakanlığı, özel sağlık kuruluşu açabilmek için ön izin yerine lisans verecek. Açılacak açık artırmayı kazananlar, Bakanlığın belirlediği ücret karşılığında lisans alabilecek. 2008'de özel sağlık kuruluşu açılması için planlama sistemi getiren Sağlık Bakanlığı, o tarihten bu yana yeni ruhsat vermiyordu. Bakanlık, Resmi Gazete'de dün yayımlanan yönetmelikle özel sağlık kuruluşu açılmasıyla ilgili yeni kriterler belirledi.

    Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, yeni düzenlemeye ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de açılacak sağlık tesisi taleplerinin bir planlaması olduğunu söyledi.

    Sınırlı kaynakları dağıtırken bir seçme metodunun olması gerektiğine işaret eden Şencan, 2008 yılının Şubat ayından bu yana Sağlık Bakanlığı'nın sıfırdan sağlık alanına yapılacak yatırımlara ruhsat vermeyi durdurduğunu, bu süre içinde yatırımların mevcut ruhsatlarla yasal haklar çerçevesinde yapılabildiğini anlatı.

    -Lisanslar için ücret ödenecek-

    Şencan, yeni düzenlemeyle, Bakanlığın planlamaları kapsamında özel sektöre verilecek yeni lisanslara ilişkin bazı değişikliklere gittiklerini açıkladı.

    Yeni düzenlemeyle lisansa başvuracak gerçek veya tüzel kişilerin, ilan edilen yeterlilik kriterlerinde belirlenen şartları yerine getirmek zorunda olacağını belirten Şencan, yeterliliklerin değerlendirme komisyonu tarafından yapılacağını söyledi.

    Şencan, lisans verilecek gerçek veya tüzel kişilerin, lisans başvurusu değerlendirme komisyonu tarafından kabul edilenler arasından açık arttırma ile belirleneceğini bildirdi.

    Yeni düzenlemeyle lisansların belli ücretler karşılığı verileceğini kaydeden Şencan, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

    ''Verilecek lisanslarla ilgili planlamayı Bakanlık yapacak. Yatırımcılar, istedikleri ilde, istedikleri alanda saÄŸlık hizmeti vermek yerine bakanlığın planlaması kapsamında ilan edilen illerde ve alanlarda yatırım yapacaklar. Lisans bedelleri, Bakanlığın belirlediÄŸi miktar üzerinden açık arttırma usulüyle verilecek.Â*Yani bundan sonra mesela diyeceÄŸiz ki 'ÅŸu kadar yatak kapasiteli özel hastane yapımı izni verilecek'. Ya da mevcut hastanelere organ nakli izni verilecek diyelim. Bunu kim almak istiyor? Bunu almak isteyen 10 aday varsa, önce ön yeterliliÄŸe bakacağız ama bir tane verilecekse, açık arttırmayla verilecek.Â*Bunlardan yeterlilik ÅŸartlarını saÄŸlayan beÅŸ tane var diyelim, bir tane verilecekse, bu beÅŸi arasındaÂ*açık arttırmayla verilecek.''

    Lisansların kullanım süresinin yatırımın büyüklüğüne göre 10 yıldan 30 yıla kadar belirlenebileceğini belirten Şencan, bu süre sonunda lisansın kullanım hakkının sona ereceğini sözlerine ekledi.

    Â*

    Kaynak: AA





    Bakanlıktan özel hastaneler için yeni şart Yorumları