Kordon kanı bankacılığında büyük atılım   Konuyu açan: Saatci   Ä°lk Mesaj: 11-29-2012 (19:12)   Son Mesaj: 11-29-2012 (19:12)    Cevap: 0    Gösterim: 432  

    11-29-2012

    Kordon kanı bankacılığında büyük atılım

    Kordon kanı bankacılığında büyük atılım
    Kordon kanı bankacılığında büyük atılım

    Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Akraba Dışı Kordon Kanı Bankası, merkeze üç hastaneden bağışlanan kordon kanlarının Türkiye dışında ABD'deki hastalar için de kullanımı için ilk uluslararası onayı aldı.

    Ankara Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Akraba Dışı Kordon Kanı Bankası, merkeze üç hastaneden bağışlanan kordon kanlarının Türkiye dışında ABD'deki hastalar için de kullanımı için ilk uluslararası onayı aldı. Merkezde toplanan kordon kanları, gelecek yıldan itibaren alınacakÂ*Dünya KordonÂ*Kanı Bankaları BirliÄŸi akreditasyonuyla,Â*onlarca ülkeninÂ*hastası için umut olacak.

    Ankara Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Akraba Dışı ve Kordon Kanı Bankası Sorumlusu ve Hematoloji Bilim Dalı Öğretim ÃœyesiÂ*Prof. Dr. Meral Beksaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada,Â*kordon kanının kök hücre nakli gerektiren lösemi, lenfoma, talesemi, anemi, bağışıklık yetmezliÄŸi,Â*kanser, kansızlık ve bağışıklık sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanıldığını ifade etti.

    Ankara Üniversitesi Akraba Dışı Kordon Kanı Bankası'nın Mayıs 2011'de Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatını alarak çalışmalarına başladığını anlatan Beksaç, bu tarihten itibaren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi ve Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezi ile imzalanan protokol gereği, gönüllü bağışçılardan kordon kanı toplamaya başladıklarını aktardı.

    Merkezin yürüttüğü DPTÂ*Projesi'ne göre, 600 kordon kanının saklama kapasitesinin bulunduÄŸunu anlatanÂ*Beksaç, 400'e yakın kordon kanı bağışı aldıklarını, merkezin toplam kapasitesinin ise 10 bin olduÄŸunu söyledi.

    -Kordon kanı saklama karşılıklı güven ister-

    Beksaç, kordon kanı saklanmasına ilişkin üniversite olarak öncü bir rol oynadıklarını belirterek, uluslararası arenada da merkezin uygun standartları taşıdığına ilişkin ilk onayını geçen ay ABD'den aldığını bildirdi. Beksaç, böylece merkezde saklanan kordların ABD'deki hastalar için de kullanılabileceğini belirtti.

    Merkezlerinin bir diğer uluslararası girişiminin dünyadaki kordon kanı bankaları birliği olan NETCORD ve ABD'deki hücresel tedavilerin akreditasyon merkezi olan FACT'ın birlikte yürüttüğü akreditasyon programı başvurusu kaydeden Beksaç, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Gelecek sene uluslararası alandaki tüm işlemlerimiz tamamlanmış olacak ve Türkiye'de yapılan bağışlar, sadece Türkiye'deki hastalar için değil, yurt dışındaki hastalar için de ihtiyacı karşılayabilecek.

    Kordon kanında dünyanın açık pazara çıkması önemli. Çünkü herkesin birbirine ihtiyaç duyduğu bir alan. ABD bile kök hücre nakillerinin yarısını dünyadan karşılıyor. Türkiye de bugüne kadar kordon kanlarını dışarıdan alıyordu, bundan sonra dışarıya da gönderebilecek.''

    Kök hücre saklamanın iki ülke arasında güven gerektirdiğine işaret eden Beksaç, merkezlerinin bu konuda yetkinliğe ulaşmasının uluslararasılaşma açısından önemli olduğunu vurguladı.

    -15 yıl saklanabiliyor-

    Beksaç, merkezlerinin Türkiye'nin en büyük kordon kanı bankasının yanı sıra Türkiye'nin en büyük gönüllü kök hücre havuzuna da sahip olduğunu belirtti.

    Kordon Kanı Bankası'nda çeşitli amaçlara yönelik olarak kordon kanının yıllarca canlılığından kaybetmeyerek saklanabildiğini anlatan Beksaç, kök hücre nakli gereken durumlarda doğacak kardeşten veya başka bir aile bireyinden kordon kanının saklanabildiğini, ayrıca akraba dışı kullanım için kordon kanı bağışlarının alındığını söyledi.

    Mevcut araÅŸtırmalara göre, kordon kanının bağışçının çocuÄŸu için kullanılma ihtimalinin 20 binde bir düzeyinde olduÄŸunu, ancak kordon kanı bankasına alınan kordon kanlarının kullanılma olasılığının yüzde 1'e kadar inebildiÄŸini dile getiren Beksaç, ''DoÄŸumlarda atılan bu kök hücreden çok zengin kaynağın deÄŸerlendirilmesi, Türkiye'de ve yurt dışındaki birçok hastanın tedaviye kavuÅŸmasının önündeki engeli kaldıracak bir giriÅŸimdir. Kordon kanı bağışı ile hücrelerin kullanılmaması durumunda doÄŸacak çocuÄŸun, ileride gereksinimi olduÄŸu takdirde kendi yararına da kullanılabilir''Â*dedi.

    Beksaç, kordon kanının bugünkü veriler ışığında 15 yıla kadar sağlıklı olarak saklanabildiğini sözlerine ekledi.

    Kaynak: AA





    Kordon kanı bankacılığında büyük atılım Yorumları